HABERLER>EKONOMİ
13 Haziran 2011 Pazartesi - 17:17

İzmir iş dünyası sonuçtan memnun

AK Parti’nin genel seçimleri yüzde 49’u aşarak kazanmasının ardından iş dünyası ülke gündeminin ekonomiye odaklanmasını istedi. İzmir’deki sivil toplum örgütlerinin başkanları seçimi Ege’de Son Söz’e değerlendirdi.

İzmir iş dünyası sonuçtan memnun

Soner Çağlar/Egedesonsöz - İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, seçim sonuçlarının halkın istikrardan yana oy kullandığının göstergesi olduğunu ifade ederken, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı konusuna dikkat çekti. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, ülkenin seçim sürecinde çok gerildiğini belirterek, bundan sonra ülke gündeminde ekonomiye ağırlık verilmesini istedi. Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise, İzmir’in EXPO 2020 adaylığını hatırlatarak, kent için vaad edilen projelerin 2023 yılına kadar değil, 2020 yılına kadar yapılması gerektiğini vurguladı.

Seçim sonuçları ile ilgili en çarpıcı ve yapıcı değerlendirmelerden biri ise Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman’dan geldi. Akgerman, seçimlerin Türkiye’nin bir aynası olduğunu belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da önceki balkon konuşmalarının aksine bu sefer yaptığı balkon konuşmasında verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Genel seçim sonuçları üzerine bir değerlendirme yapan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli de, seçimlerde milletin hükümete ‘güvenoyu’, Meclis’e ‘birlikte çalışın’ mesajı verdiğini belirterek, “Yapılacak çok iş var. Enerjimizi boşa harcama lüksümüz yok” dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş:
“Sonuçlar milletimize ve ülkemize hayırlı olsun. Artık seçim sürecini geride bırakırken, yeni kurulacak hükümetten seçim nedeniyle gündemin ikinci sırasına inen ekonomiyi yeniden ilk sıraya almasını istiyoruz. Halkımız oyunu istikrardan yana kullandı. 2023 için Türkiye’nin büyük ekonomik hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak için bugünden çalışmaya başlamalıyız.

Tabii ki önümüzdeki günlerde en önemli gündem maddesi yeni anayasa olacak. Yeni bir Anayasa’ya ihtiyacımız var. Türk Halkı bu konuda da tüm partilerin uzlaşmasını istediğini sandıkta gösterdi. Zaten olması gereken de tüm siyasi partilerin, görüşlerin uzlaştığı büyük çoğunluk tarafından kabul edilen bir anayasanın hazırlanmasıdır.

İzmir açısından sonuçları değerlendirecek olursak da İzmir’i temsil eden milletvekillerimizin büyük kısmı yenilendi. Bu yenilenme ve değişim de kentimize bir dinamizm getirecektir. İzmir’in sorunların, taleplerini, potansiyelini bilen pek çok isim parlamentoya taşındı. Yeni hükümet önümüzdeki günlerde açıklanacak ama sonuçlar bize yıllardır istediğimiz yatırımcı ve yaptırımcı bakanlara sahip olma talebimizin bu dönemde gerçekleşeceğini gösteriyor.

Seçim döneminde tüm siyasi partiler İzmir ile ilgili pek çok projeyi dile getirdi. Bu projelerin büyük kısmı zaten anonim projelerdi ve tüm İzmirliler de üzerinde mutabık kalmıştı. Zaten İzmir’in talepleri, sorunları ve yapılması gerekenler belli, biz de bunları yıllardır dile getiriyoruz.

Tabii ki kentimizin EXPO 2020’ye aday olması nedeniyle yeni hükümetten isteğimiz, İzmir ile ilgili projelerin 2023’e kadar değil EXPO’yu düzenlemek istediğimiz 1 Mayıs 2020 tarihine kadar takvimlendirilip, bitirilmesidir.

Kentimizi temsil edecek olan 26 milletvekilimizden en önemli isteğimiz, siyasi kimliklerinden önce İzmir Milletvekili olarak tek bir bütün halinde EXPO 2020 adaylığımız için çalışmalarıdır.”

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki:
Birkaç aydır devam eden seçim süreci sona erdi. Ekonomi anlamında, istikrar anlamında olumlu bir netice ortaya çıktı. Ancak şunu gördük, seçim sürecinde Türkiye diğer ülkelere göre daha fazla geriliyor. Bu gerginlik ülkemize enerji kaybettiriyor. Birde önümüzdeki birer buçuk yıllık süreçlerde hem Cumhurbaşkanlığı hem de yerel seçimleri yaşayacağız. İmkan olsa da bu seçimler birleştirilse daha faydalı olur inancındayım. Tabiki bu seçim sürecinde ekonomi geride kaldı. Artık gündemin ekonomi olması gerekiyor.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli:
Bugün Türkiye’yi başta yeni bir Anayasa olmak üzere pek çok önemli iş bekliyor. Artık seçim bitti. Seçim meydanlarında söylenen kötü sözler geçmişte kalmalı, halka vaat edilen iyi şeyler ise zaman harcanmadan hayata geçirilmelidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki sandalye dağılımı, milletin, önemli meselelerde uzlaşma istediğinin kanıtıdır. Seçimlerden sonra yapılan ilk açıklamalar, genel başkanların bu mesajı aldıkları yönündedir.

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedefliyor. Ancak bu yolda atılması gereken çok adım var. Ekonomide büyük bir yapısal dönüşüme ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Tarım ve sanayide teknoloji ve rekabet gücümüzü yükseltmemiz lazım. Ülke genelinde gelir dağılımını daha adil hale getirmek, bölgesel gelişmişlik farkını azaltmak, toplumun tüm katmanlarının yaşam kalitesini yukarı çekmek zorundayız. Bütün bunları ancak birbirimizi ötekileştirmeden, birlikte çalışarak başarabiliriz.

Seçim döneminde İzmir milletvekili adaylarının, kentin beklentileri konusunda ilgili kesimlerden çok detaylı bilgiler aldılar. Şimdi artık Türkiye’nin incisi İzmir’in, yeni dönemin kalkınma hamlesinin merkezi haline getirilmesini bekliyoruz. Bu yolda, başta bakanlarımız Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay olmak üzere, seçilen tüm İzmirli vekillere başarılar diliyoruz.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh:
Beklediğim bir sonuçtu. Aslında tabiki İzmir olarak bence bu seçim döneminde öne çıkan projeler bir an önce uygulanmaya başlansın. Bildiğiniz gibi İzmir’in en önemli hedeflerinin başında gelen EXPO 2020 adaylık sürecimiz devam ediyor. Bu nedenle bu projelerin 2023 yılına kadar değil, en geç 2020 yılına kadar bitirilmesini arzu ediyoruz.

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman:
Görebildiğimiz kadarıyla oldukça adil ve demokratik bir seçim oldu. Her ne kadar seçim sürecinde gereksiz sözler sarf edilse de, seçim iyi geçti. Bu sonuçlar Türkiye’nin aynasını teşkil ediyor. Bu aynaya bakıp inkar etmek, yanlış olduğunu söylemek abesle iştigaldir. Çıkan sonuçlara saygı göstermek gerekiyor. Türk siyasi tarihinde ve dünyada eşine çok az rastlanabilecek bir şekilde AKP’nin oylarını 3 seçim üst üste arttırarak iktidar olması önemlidir.

Bu başarısında bence sağ oyların AKP’de konsolide olması, ekonomi konusundaki başarı, yeni seçmenlerin AKP tarafından etkilenebilmesi, CHP’nin seçim kampanyasını AKP’nin en güçlü olduğu ekonomi konusunda odaklaması yanlıştı. Belki başka bir konuya odaklasaydı farklı sonuçlar olabilirdi. Ayrıca AKP’nin halka daha samimi olarak dokunabildiğini görüyoruz.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
göçmen 14 Haziran 2011 Salı 08:51

vaad edilenin %50si bile yapılmayacak.... zoka bu.... yutan yuttu... sorgu yok sual yok verdiniz oyları... iş dünyası kesesini doldurmaya bakıyor... sular duru olsun...biz para kaybetmeyelim... halk... salla gitsin... expo peşinde koşuluyor yine... expo bize yar olmaz..

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk kredi notu uyarısı Fitch’ten geldi
Fitch seçimler sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye'nin siyasi geçmişindeki ...
Cari açık dört ayda 30 milyon dolara dayandı
Cari açık 2011 yılının ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde ...
Piyasaların seçime ilk tepkisi nasıl oldu?
Türk Lirası, 2011 Genel Seçimlerinde sonuçların piyasa beklentilerine ...
 
‘Nitelikli’ gençlere 500 firmadan çağrı
Türkiye’nin en önemli sorunu işsizlik olarak kayıtlara geçerken, İzmir ...
IMF Başkanlığı'na sürpriz aday
İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Uluslararası Para Fonu ...
Avrupa’nın balığı Türkiye’den
Dünyada kültür balığı üretimini en hızlı artıran 3. ülke olan Türkiye, ...
 
Egeli ihracatçılar rekabet hukukunu öğreniyor
Egeli ihracatçılar, uluslararası ticarette rekabetçiliği uluslararası ...
Vergi arttı, yerli et ‘geri döndü’
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yücesan, karkas et ithalatında uygulanan ...
Jimmy Key’den beyaz gibi siyah tişört
Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Sun Holding, perakende ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva