HABERLER>EKONOMİ
12 Haziran 2011 Pazar - 12:22

Vergi arttı, yerli et ‘geri döndü’

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yücesan, karkas et ithalatında uygulanan gümrük vergisinin yüzde 60'a çıkarılmasının iç piyasadaki üretimi hızlandırdığını ve et piyasasının ithalat öncesi duruma geldiğini belirtti.

Vergi arttı, yerli et ‘geri döndü’

İSTANBUL - Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ithalatın başladığı 2010 yılının Nisan ayından bugüne ithalattaki asıl hızlanmanın canlı hayvan ithalinden sonra, Kasım ayında açılan et ithalinin başlamasıyla yaşandığını anlattı.       
 
''Toplam 170 bin ton civarında et, 80 bin ton civarında da canlı hayvandan gelen et oldu'' diyen Yücesan, Türkiye'yi et ithaline yanlış uygulamaların getirdiğini, ülkenin bir yıl kaybettiğini, hayvancılığın ara vermeyi asla kaldırmayacağını, Türkiye'nin bunun bedelini 5-6 yılda ödeyeceğini söyledi.
        
KRİZ SÜTTE BAŞLADI         
''Keşke ithalat yapılmasaydı'' kanaatini taşımadığını, önemli olan konunun hayvancılığın ithalat yapılacak konuma getirilmemesi olduğunu vurgulayan Yücesan, et krizinin temelinde başka bir krizin, süt krizinin yattığını, süt krizini tetikleyen hareketin ise süt tozu ithalatının önünün açılması olduğunu ileri sürdü.       
 
Süt tozunu ithal eden sanayicinin çiğ süte olan ihtiyacının azaldığını, çiğ süt fiyatındaki düşüşün üreticiyi, kazandığı süt parasıyla yem alamayacak duruma getirdiğine işaret eden Yücesan, şunları söyledi:        
 
''Sattığı sütle yem alamaz duruma gelen hayvan üreticisi, çözümü hayvanlarını kesime götürmekte buldu. Üretici, süt veren dişi hayvanlarını ete çevirdi. O dönemde 600 bin civarında dişi hayvan kesildi. O dönemde Et Balık Kurumu, devlet müdahale edecek, bir şekilde vatandaşın elindeki süt değerlendirilecek. Vatandaş hayvanını kesmeyecek ve çarklar dönmeye devam edecekti. Yaşananlar, ithalat kapısını açtı. 1 senedir hayvancılık dardaydı. Yeni yeni toparlanmaya başladı. İnşallah bundan sonra daha da iyi olur.''
        
VERGİ ARTIŞI       
Karkas et ithalatı başladığından bu yana yüzde 30 olarak uygulanan gümrük vergisinin kademeli olarak yüzde 60'a çıkarıldığını belirten ETBİR Başkanı Yücesan, verginin artırılmasının iç piyasadaki üretimi hızlandırdığını ve et piyasasının ithalat öncesi duruma geldiğini söyledi.        
 
Üreticinin, mal bulabilen sanayicinin ve makul fiyattan et alan tüketicinin durumdan memnun olduğunu ifade eden Yücesan, geçen hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) yapılan çeşitli sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kurumlarından gelen temsilcilerin yüzde 60 fon uygulanmasının uygun olduğu konusunda mutabık kaldığını anlattı.        
 
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde et ithalatının kaçınılmaz olduğunu belirterek, bu durumda da iç piyasanın fonla korunabileceğini söyledi.        
 
AB'ye üye devletler arasında bir anlaşma bulunduğunu, tarım ürünlerinde karşılıklı ticaret yapılmasının zorunlu olduğunu, bundan sonraki süreçte iç piyasanın vergiyle dengelenmeye çalışılacağını belirten Yücesan, ''Bu önümüzde denge unsuru olacak. Üretici eskisi gibi 'Ben buna mal ettim, buna satarım' gibi bir mantıkla değil, 'Dışarıdan et geliyor' düşüncesiyle hareket edecek. Bundan sonra Türkiye'de daha ucuz maliyetli üretim olacak'' dedi.
      
''SANAYİCİ İTHAL ETİ TERCİH EDİYOR''
Hayvancılığı canladırmak için 1,7 milyar lira civarında destek ayrıldığını, yeme destek verildiğini kaydeden Yücesan, yurt dışından gelen yüksek verimli ırklarla iç piyasadaki hayvancılığın kalitesinin de arttığını, ithal edilen damızlık hayvanların da iç piyasaya yayıldığını ve kalitenin arttığını dile getirdi.        
 
Bazı sanayicilerin, özellikle yemek sanayicilerinin ''fonları düşürelim'' diye baskı kurduğunu savunan Ahmet Yücesan, ''Böyle bir şey yapılırsa içerideki üretici tedirgin olur ve üretimi hepten durdurur. Fonun bu şekilde kalması lazım. İhtiyacımızı ithal etle değil, içerideki üretimle karşılayacak mantıkla hareket etmeliyiz'' dedi.        
 
Türkiye'nin aylık 60 bin ton, yıllık 750-800 bin ton et tüketimi olduğunu, bir yıl içinde bunun yüzde 30'unun dışarıdan tedarik edildiğini bildiren Yücesan, ''İthalat devam ediyor, durmaz... Dursa da içerideki üretim yeterli değil'' dedi. (ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jimmy Key’den beyaz gibi siyah tişört
Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Sun Holding, perakende ...
Liman anguslardan kurtulamadı
Limanda kötü kokuya neden olan ithal anguslardan kurtulma çalışması sonuçsuz kaldı.
Menemen artık İzmir Serbest Bölgesi
İzmir Deri Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Anonim Şirketi (İDESBAŞ) ...
 
İspanyol zeytinyağı bize uygun değil
Yerli zeytin yağının fiyatını düşürmek amacıyla İspanya’dan ithal ederek ...
‘Ekonomi endişe verici şekilde dengesiz’
Wall Street Journal, seçimlerin öncesinde değerlendirmelerde bulunarak, ...
TMSF ünlü sanatçıların eserlerini satıyor
TMSF, aralarında İbrahim Tatlıses, Nilüfer ve Mustafa Sandal'ın da bulunduğu ...
 
Otomobil üretimi geriledi
İç pazarda artan talebe rağmen, ihracattaki azalışla otomobil üretimi yüzde 6 geriledi.
5 bin firmalı dev e-AVM
İzmir Ticaret Odası’nın iki meslek grubu elele vererek, dev bir sanal ...
Benzinde 7 kuruşluk indirim
Akaryakıt ürünlerinden 95 ve 97 oktan benzinlerin satış fiyatı, bugünden ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva