HABERLER>GÜNCEL
4 Ekim 2023 Çarşamba - 11:21

İzmir’in en büyük kentsel dönüşümüne Danıştay freni!

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm bölgesi ilan edilen Karabağlar’daki 540 hektarlık alanlık alanın içinde kalan ve ilk etap olarak belirlenen 101 hektarlık alanın 1/100 bin'lik planları ile ilgili olarak Danıştay 6. İdare Mahkemesi yapılan itirazları yerinde buldu. Danıştay, planlamanın yürütmesinin durdurulmasına, yine aynı bölge için alınan “kentsel değişim alanı” kararının iptaline karar verdi.

İzmir’in en büyük kentsel dönüşümüne Danıştay freni!

EGEDESONSÖZ- Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi içine alan 540 hektarlık alanda ilk etabın planlanması için harekete geçilmişti.

Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak mahallelerini kısmen kapsayan 101 hektarlık alanın “kentsel değişim alanı” olarak belirlenmesinin ardından yeniden başlayan süreç Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından mahkemeye taşınmıştı.

Yapılan itirazları değerlendiren Danıştay 6. İdare Mahkemesi, odanın itirazlarını haklı buldu. Danıştay, planlamanın yürütmesinin durdurulmasına, yine aynı bölge için alınan “kentsel değişim alanı” kararının iptaline karar verdi.

Konu ile ilgili olarak Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şunlara yer verildi:

“23.10.2011 tarihinde Van ilinde meydana gelen deprem sonrası alelacele hazırlanan 16.5.2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun,  kentlerimizde var olan sorunları çözmek yerine daha da derinleştirdi. Söz konusu kanundan çok kısa bir süre sonra, bilimsel ve teknik bir dayanaktan yoksun şekilde 31.12.2012 tarih, 28514 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/4048 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile İzmir ili Karabağlar ilçesi, Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim Mahallelerini kapsayan 540 hektarlık (ha) alan “Riskli Alan” ilan edildi.  İlan edildiği tarihten bu yana 540 ha’lık alanın içinde, 1.Etap olarak adlandırılan ve tamamen boş olan 101 ha’lık alan içerisinde defalarca onaylanan planlar kapsamında inşaatlar tamamlanmaya ve adına “kentsel dönüşüm” denilerek kamuoyu yanıltılmaya çalışılmaktadır.

Şöyle ki, Danıştay 6.Dairesi tarafından alana yönelik iki önemli karar verilmiştir:

-2018/6611 Esas ve 2023/2497 Karar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 10.04.2018 tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin; Karabağlar İlçesinde 101 ha’lık alanın (1. Etap) “Kentsel Gelişim Alanı” olarak belirlenmesine ilişkin kısmının iptaline karar verildi.

-2022/8822 Esas Nolu  İzmir ili, Karabağlar ilçesi, Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan 540 ha'lık alanın 101 ha'lık 1.Etap kısmına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 03.08.2022 tarihinde onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Her iki kararda da bahsi geçen alanın özelliklerine baktığımızda:

-Dava konusu alan 31.12.2012 tarih, 28514 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/4048 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Riskli Alan ilan edilmiştir.

-Bakanlık tarafından 2015-2023 arasında 7 ayrı imar planı ve 3 ayrı plan değişikliği yapılmış, özünde birbirinden farkı olmayan mükerrer planlar üretilmiştir.

-Bu planların içeriğine bakıldığında 6306 sayılı yasanın gerekliliklerini bile yerine getirmekten uzak, Karabağlar için bütüncül bir kentsel dönüşüm modelini içermeyen, herhangi boş bir yerde planlama çalışması yapılır gibi hazırlandığı görülmektedir.

-Bu tarz bir yaklaşım şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve ilgili mevzuata açıkça aykırı olup, iktidara yakın medyada ifade edilen “kentsel dönüşüm, meslek odalarının açtığı davalar yüzünden 11 yıldır engelleniyor” haberinin içeriğinin ne kadar boş ve taraflı olduğunun da bir göstergesidir.

-Nitekim 101 ha 1. Etap olarak adlandırılan ve bir kısmı hazine arazisi olan BOŞ BİR ALANDAİlbank güvencesiyle, Nuhoğlu İnşaat ve TOKİ projeleri ile üretilen sitelerdeki apartman daireleri (Yenitepe-İzmir) 29 Eylül 2021’de 267 adet, 15 Ekim 2021’de 141 adet açık artırmada satılmıştır.

-Güvenlik kontrollü ve havuzlu kapalı siteler biçiminde inşa edilen konutlar, KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINDA YAŞAYAN HAK SAHİPLERİNE YÖNELİK YAPILMAMIŞ OLUP, konut piyasasına sunulmuş ve ödeme gücü olan herkes tarafından satın alınabilmiştir.

-Kentsel dönüşüm, riskli alan ilan edilen yerlerde prestijli gayrimenkul projeleri üreterek arsaları ve yapıları pazarlamak değildir.

-Devletin tüm yurttaşlarına güvenli ve sağlıklı barınma olanakları sunduğu, hak sahiplerini önceleyerek onları yerinden etmeyen, bütüncül ve kamu yararı içeren bir kentsel dönüşüm modeli mümkündür.

Sonuç olarak, kentlerimizi birer rant aracı olarak gören ve ne yazık ki merkezinden yereline ülkemizdeki birçok kuruma sirayet eden bu anlayış, 30 Ekim 2020 ve 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonucunda onbinlerce yurttaşımızın kaybedilmesine ve kentlerimizin yerle bir olmasına sebep olmuştur. Bu acıları belirli bir azınlığın keyfi için yaşamak zorunda olmadığımızı, yaşanabilir kentler için mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz"

 
Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem
 
Başkan Tugay’dan Che Guevara’lı değişim mesajı: Kurultaydan aslan gibi yürekler çıkacak
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir hayranı 6 Ekim 2023 Cuma 21:34

İzmirin varyant bayram yeri yeşiltepe en manzaralı yerleri en harabe yerleri olmuş buralarda kentsel dönüşümün gelmesini istiyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Cafer Kapılı 5 Ekim 2023 Perşembe 17:27

İzmir belediyesini dönüşüm yapacak.Zaten yapamaz,öyle bir niyetleri de yok.Şimdi ne diyecek,bizim dönüşüm yapmamıza Danışayım engel oldu. Biz de yiyeceeeeez.

Yorumu oyla      2      3  
Enis Bodur 5 Ekim 2023 Perşembe 08:04

Sehir nufusu azaltılmali .Izmir 6 milyon nüfusu tasiyamiyor.Alt yapi üst yapı masrafları kaynak israfı.Izmirin nufusu 2,5 milyonu aşmamalıdır.Turkiye başta İstanbul olmak üzere nüfus azaltılması yapmalı.Ziraat arazileri korunarak milyonu aşmayan küçük şehirler teşvik edilmeli.Mevcut dev nüfuslu şehirlere baktığımızda karmaşa,bilimsellik ve suistimaller hemen göze çarpıyor.Bu gidiş iyi gidiş değil.

Yorumu oyla      3      3  
Ozgur mahallesi 4 Ekim 2023 Çarşamba 20:42

Nasil olsa bir depremde yerle bir olur onun icin kentsel dönüşüme ne ihtiyaç var.kesinlikle ve kesinlikle reisi cumhurun bu olaya mudahil olması lazim burada yaşayan garip guruba kesim.izmir belediyesinin maaşları dahi ödemekte zorlandığı bir zamandayız ki birak kentsel dönüşümü yapacak ne kabiliyet nede vatan sevdası var.Işimiz depreme kaldi yine

Yorumu oyla      3      5  
Serkan 4 Ekim 2023 Çarşamba 20:14

Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz ACAK RANTSAL DÖNÜŞÜME KARŞI YIZ .Aç imara ada ve parsel bazlı ver 4 6 8 10 kat imar bütün inşaat firmaları mütahitler nasıl kapatır yerleri gör sen gel bir gece de risk li alan ilan et vatandaşlar a da TOKİ yap 1 kat ver insanlar boclansın bir de 20 yıl borç ödemesin nerde ADALET

Yorumu oyla      2      4  
ALİ gül 4 Ekim 2023 Çarşamba 19:01

Narlıdere de kentsel dönüşüm projesi diye bize dayatılan 250 M2 yeri senden alıyor lar, sana 90 M2 yer veriyorlar. 6306 yasa işleri içinden çıkılmaz bir hale getirecektir. Benim evim Benim arsam sen buna ipotek koyamazsin. Böyle anayasayı ben tanımam. Bu anayasa değil rantsal dönüşüm. 2 katlı tapulu yerimi alacaksın ve biz 2 aileye bir daire vereceksin.hadiya oda 2+1 daire. Hiç bir anayasada halkın zararına yapılacak bir yasa o meclisten geçmemeli. Bu yasa hemen geri çekilme li ve derhal iptal edilmeli. 6306 li yasayı tanımıyoruz. Bu yasa kentsel dönüşüme bırakın hizmet etmeyi. Ayağa vurulmuş bir pranga dır.

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa Acar 4 Ekim 2023 Çarşamba 17:06

İzmir de yaşıyorum 1964 te doğdum bu tarihten beri yaşadığım konak ilçesi Gürçeşme Küçükada mahallesi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırma mağduruyum bu yaştan sonra evsiz kalacağız. Emekliyim bundan sonraki yaşamımı ev sahibi olarak huzurlu ve göz yaşı dökmeden yaşamak istiyorum. İzmirde çoğu binalar depreme dayanıklımı değilmi belli değil evimin temeli altı kat taşıyacak şekilde yapıldı ufak depremleri hissetmiyorum bundan sonrada deprem korkusu ile yaşamak istemiyorum

Yorumu oyla      2      7  
varan 4 Ekim 2023 Çarşamba 15:25

Türkiye''de tuzu kuru olanlar haklı..! Depremzede olarak, misafir hane lerden sokağa atılan olanlar onlar değil.Turkiye bir deprem ülkesi ise; Hiç değil.. Uzay üstü, Devletin gösterdiği stratejiye taş koyanları deprem sonu, Devlet sorumlu tut sun..!İzmirde bir deprem olursa; Devlet''e Engel teskil edildigini simdi milletine bildirsin. Hatay Malatya Antep gibi sehirleri mizde deprem zadelerin evlerini yaptigi gibi, izmir'' de oluşacak, deprem sonu taş tas üzerine koymasın..!Deprem tedbiri ne engel olanlar, deprem zedelerin evlerini yapsın, törenle anahtar teslim etsin.Emekli memur'' rahat uyusun....!

Yorumu oyla      2      5  
Çiğlili 4 Ekim 2023 Çarşamba 14:36

Kentsel dönüşüm değil, boş arsada site yapıp satılıyormuş. Danıştay kararı çıktı 2 adet yürütmeyi durdurma ve iptal: 2022/8822 ve 2023/2497

Yorumu oyla      4      4  
Yıldız 4 Ekim 2023 Çarşamba 14:16

2012 yılında beri yerlerimizi riskli alan olarak ilan edenlerin yüzünden arsamıza bir şeyler yapamıyoruz riskli alan olduğundan dolayı değerlendiremiyoruz buna kim bir çözüm bulacak yetkililerden acil ve ivedilikle bir çözüm getirmesi gerek bizleri mağdur etmeyiniz yazıktır günahtır 13 yıl oldu nasıl çozülemiyor Belediye ve Çevre Şehircilik Bakanlığına bir an önce bu önemli sornumuza daha gerçekçi ve sağduyulu yaklaşmalarını Arz ediyoruz

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem
Hatay'ın Samandağ ilçesinde Richter ölçeğine göre 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Belediyede rüşvetin şifresi: Zeytinin kilosu 8 bin TL
Adana’da Seyhan ve Çukurova belediyelerine yönelik rüşvet ve imar yolsuzluğu ...
Bakan Koca: Toplu aşılamaya gerek yok
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
 
Gazete kupürlü mesaja 2 ay uzaklaştırma
İstanbul’daki bir otelin insan kaynakları müdürü olan B.Ü.’ye, iddiaya ...
Öğretmenlere çevrim içi kariyer sınavı
19 Kasım 2023 tarihindeki Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı çevrim içi olarak yapılacak.
3 ilde zehir tacirlerine operasyon: 56 gözaltı
Zehir tacirlerine göz açtırılmıyor. Diyarbakır merkezli 3 ilde uyuşturucu ...
 
Ceyda Yüksel davasında 18 yıl hapse onama!
İzmir'in Bornova ilçesinde, evinde cam kesikleri içinde cesedi bulunan ...
İzmir'de otobüs evin bahçesine uçtu!
İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Limontepe mahallesinde İZULAŞ otobüsü evin bahçesine uçtu.
FETÖ'nün KPSS çalışma evine baskın!
Ankara'da FETÖ/PDY'nin KPSS çalışma evlerinde kaldıkları belirlenen 2 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva