HABERLER>İŞ DÜNYASI
3 Ekim 2024 Perşembe - 13:37

İzmir’in Çernobili’ne talip olmuştu… İflas mı ediyor?

İzmir’in Çernobili olarak bilinen Gaziemir’deki nükleer atık alanını temizlemek için yetkilendirilen Ekovar isimli şirketin konkordato talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Şirkete geçici olarak 3 konkordato komiseri atandı.

İzmir’in Çernobili’ne talip olmuştu… İflas mı ediyor?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir’in Gaziemir ilçesi sınırında bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası tarafından yurtdışından getirilen radyoaktif maddelerin fabrika sahasına gömüldüğü tespit edilmiş, ancak bu atıkların bertaraf edilmesi ve bölgenin çevresel olarak temizlenmesi yönünde şimdiye dek ciddi bir adım atılmamıştı. 2022 yılında ise Nükleer Düzenleme Kurulu tarafından EKOVAR A.Ş. adlı şirketin bölgenin çevresel iyileştirme faaliyetine ilişkin yetkilendirildiği bilgisi ortaya çıkmıştı.

EKOVAR A.Ş. geçtiğimiz Ağustos ayında alanda çalışmalara başlamıştı. Çalışmaların 2025 yılı Mart ayında sonlandırılması planlanırken EKOVAR Şirketi radyoaktivite ölçümleri ve sahadaki çalışmaları, Nükleer Denetleme Kurulu (NDK) tarafından yetkilendirilmiş A tipi uluslararası gözetim firmasının gözetiminde yapacağını taahhüt etti. Radyoaktif atıkları ise Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) alacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise alanda henüz atık sınıflandırılmasının yapılmadığını ve sevkiyat işlemlerine başlanmadığını kaydediyor. Ancak alanda gaz emisyonu ortaya çıkınca alanda çalışmalar durdurulmuştu.

Öte yandan Ankara merkezli şirketin Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm Atık Depolama Şirketi’nin konkordato başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Şirketin başvurusu üzerine Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanlığı geçici mühlet kararı verdi. 3 aylık verilen geçici mühlet kararı 2 ay daha uzatıldı. Şirkete 3 geçici konkordato komiseri atandı.



DEVALI ÖSEN'DEN SORU ÖNERGESİ
Öte yandan DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, İzmir’in Gaziemir ilçesine bağlı Emrez Mahallesi’nde bulunan kurşun döküm fabrikasında gömülü olarak tespit edilen radyoaktif ve tehlikeli atıkların temizlik çalışmasının başlaması üzerine Bakan Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi sundu.

Yaptığı açıklamada Ösen “İzmir’in Gaziemir ilçesi, Emrez Mahallesi’nde radyoaktif ve tehlikeli atık bulundurduğu tespit edilen daha önce kurşun fabrikası olarak faaliyette bulunulan sahada çevresel iyileştirme ve nükleer atıkların temizlenme çalışmalarının başladığına dair haberler basına yansımıştır. Yapılan haberlerde iyileştirme çalışmalarının bilimselliği ve güvenilirliği hakkında sivil toplum örgütleri temsilcileri ve bölge halkında derin şüpheler oluştuğu görülmüştür. Temizleme çalışmalarının titizlikle yapıldığına dair şüpheler bulunurken bölgede yalnızca iş makinalarının kullanıldığı ve bölgeden yoğun şekilde çıkan kokunun halk sağlığına ciddi tehditler oluşturduğu dile getirilmektedir.” ifadelerini kullandı.

İzmir Milletvekili Ösen, konuyla ilgili meclise taşıdığı soru önergesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1.     Fabrika sahasında bugüne dek ne kadar radyoaktif ve tehlikeli atık bertaraf edilmiştir? Bertaraf edilmeyen ne kadar radyoaktif ve tehlikeli atık bulunmaktadır?

2.     Çevresel İyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesi kapsamında 2020 yılında Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından özel bir şirkete yetki verildiği bildirilmiştir.  Şirketin yapmış olduğu işlemler uluslararası standartlara göre mi yapılmaktadır? Daha önce şirketin radyoaktif madde ya da Europium 152 elementi bulaşmış bir alan üzerine çalışma yürütmüş müdür?

3.     Adı geçen şirketin ihale şartnamesi hangi usullere göre yapılmıştır? İhaleden bu yana geçen zamanda neden temizleme işlemi tamamlanamamıştır?

4.     Adı geçen şirketin 26.06.2024 tarihinde Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanlığı’ndan konkordato talep ettiği doğru mudur? Bu süreçte şirket verilen görevi yerine getirebilecek imkanlara sahip midir?

5.     Bakanlığın, şirketin yaptığı çevresel iyileştirme çalışmalarına eşlik edecek bir denetim ekibi bulunmakta mıdır?

6.     Çevresel iyileştirme çalışmalarında ve uygulanan yöntemlerde bilim insanlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel idarenin görüşlerine başvurulmuş mudur?

7.     İşletme sahasının temizlenme işlemlerinin ne kadar bir sürede tamamlanması öngörülmüştür?

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Bahçeli ile görüştü
 
Narin soruşturmasında yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Askeri bölgedeki demir perdeye veto!
Bornova’da askeri bölgede inşa edilmek istenen güneş enerji santralinin ...
Işıkkent'te büyük gerginlik!
Geçtiğimiz hafta İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde çalışanların ayaklandığı, ...
Egeli şirketlerin Eylül raporu: 1,5 milyar dolarlık ihracat!
Ege İhracatçı Birlikleri eylül ayında 1 milyar 542 milyon dolarlık ihracata ...
 
İşçinin acı sonu... Ölüme düştü!
Tire’de bir süt ürünleri fabrikasında meydana gelen iş kazasında 1 kişi ...
Soma maden işçileri TBMM'de
Manisa'nın Soma ilçesinden Ankara'ya yürüyüş düzenleyen özel maden şirketinde ...
OpenAI 6,6 milyar dolarlık fon topladı
ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın 157 milyar dolarlık değerlemeyle 6,6 ...
 
Tesla beklentileri karşılayamadı
ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın otomobil teslimatları, yılın ...
Google Türkiye'nin Yapay Zeka Akademisi Açıldı
Google Türkiye'nin 2021'de Google Oyun ve Uygulama Akademisi olarak başlattığı ...
Cari açık mesajı: 15 milyar dolara gerilemesini bekliyoruz!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Yıllık cari açığın Ağustos'ta yaklaşık ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva