Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) yakın zamanda Ödemiş sınırları içerisindeki iki bölgeyi maden sahası ilan ederek ihaleye çıkmıştı.

İlçenin Horzum Köyü bölgesinde kalan bin 785 hektarlık alan ile Çobanlar Köyü bölgesinde kalan 833 hektarlık alan için ihaleleri Denizli merkezi Caymaz Madencilik isimli şirket almıştı.

Maden sahasını haber alan Ödemiş köylüleri ise harekete geçti. Muhtarların ve Ödemiş Kent Konseyi ve Koza Derneği'nin öncülüğünde Horzum Köyü'nde halk toplantısı düzenlemiş ve maden ocaklarına karşı mücadele etme kararı alınmıştı.

SİYANÜR TEHDİDİ
4'üncü grup maden sahası ihalesinin gerçekleştirildiği her iki ihale sahasında kurşun, altın, gümüş ve kobalt gibi ağır madenler için ocak açılabilir. Bu tür madenlerin çıkarılmasında ise siyanür kullanılması mümkün. Her iki maden sahasının yakınlarında ormanlık alan, tarıma arazileri ve meyve bahçeleri yer alıyor.



CAYMAZ MADENCİLİK'TEN GERİ ADIM
Ancak maden ocakları ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Her iki ruhsat sahasının maden arama ihalesini alan Denizli merkezli Caymaz Madencilik'in ihaleden geri çekildiği kaydedildi. Bin 875 hektarlık ruhsat sahası başka bir şirketten başvuru gelmezken 833 hektarlık ruhsat sahası için ikinci sırada teklif veren şirketin talipli olduğu öğrenildi.

'1 SAHANIN İHALESİ KESİNLEŞTİ'
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından köy muhtarlarına verilen dilekçe cevabında 'Genel Müdürlüğümüz ilgili birimleri tarafından yapılan inceleme sonucunda verilen bilgilere göre; 29.05.2023 tarihinde gerçekleşen ihale sonrası İzmir ili sınırlarında bulunan, 3445337 erişim numaralı IV. grup maden sahasına hak sağlayan firmanın kanuni yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebi ile söz konusu sahanın ihalesinin iptal edildiği ve sahanın ihalelik saha durumuna geldiği tespit edilmiştir. 3442412 erişim numaralı IV. grup maden sahasına hak sağlayan firmanın kanuni yükümlülüklerini yerine getirmesi sonucunda söz konusu sahanın ruhsatlandırma işlemlerinin devam ettiği görülmüştür. Yapılan ihale sonucu ruhsatlandırılan sahalarda madencilik faaliyetinde bulunulabilmesi için Maden Kanunun 7. maddesi kapsamında gerekli izinlerin alınması zorunludur.' ifadeleri yer aldı.



'ŞİRKETLER HAYALE KAPILMASIN'
Egedesonsöz'e açıklamada bulunan Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı ruhsat sahasının ihalesini alan yeni şirkete seslenerek vazgeçme çağrısında bulundu. Taşlı 'Bu bölge tarım alanlarının, kültür tabiat varlıklarının, su havzalarının, ormanların bulunduğu bir alan. Şirket bu süreçte çok fazla masraf yapıyor. Umuda kapılmasınlar. Mahkeme sürecinde bu bölgenin özelliğinden dolayı maden arama izni iptal olur. Bize de düşman oluyorlar. Özellikle 4. Grup maden aramanın imkansız olduğu bir bölge. Bu anlamda bu bölgede maden ocağı işletme hevesi olan şirketler hayale kapılmasın. Alan şirket işletme ruhsatlarını aldıktan sonra ÇED sürecini başlatacak. Biz bu süreçlere engel olmaya çalışacağız. Boşu boşuna masraf yapmasınlar. İşletme mağdur olmasın' dedi.