HABERLER>GÜNCEL
21 Eylül 2023 Perşembe - 09:45

İzmir'in çatısında 'altın' eylemi

Koza Altın İşletmeleri, Ödemiş’in Gölcük Mahallesi ve çevresinde altın madeni, açık ocak işletmesi açmak için izin aldı.

İzmir in çatısında  altın  eylemi

Yerelgüç'ten Burcu Tunç'un haberine göre; Ödemiş merkezli Zeytinlik, Oğuzlar, Bayırlı, Ocaklı, Küçükavulcuk ve Birgi mahallelerinin de dahil olduğu 27 hektarlık alanda Gölcük koruma bölgesinin de içinde kaldığı bölge için 31 Ağustosta yapılan başvuru ile 4. grup maden işletmeciliği yapan Koza Altın İşletmeleri 3 yıllık proje sundu.

Konuyla ilgili olarak Koza-Der Ödemiş Şube Başkanı Selahattin Bağlı, Oğuzlar Mahallesi Muhtarı Süleyman Kaçan, Gölcük Mahallesi Muhtarı Ferit Aynalı, Oğuzlar Mahallesi Eski Muhtarı Sabahattin Güçlü, dernek üyeleri, ilgili mahallelerin sakinleri ve çevre gönüllüleri madenin açılacağı noktada bir araya geldi.

HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK !
“Bu ilk adım. Sonuna kadar karşı duracağız. Gölcükte altın istemiyoruz ‘Biz Altınız” diyerek bir basın açılması yapan Koza-Der Başkanı Bağlı “Şu an üzerinde bulunduğumuz bu noktada Ödemiş Merkezli Zeytinlik, Oğuzlar, Bayırlı, Ocaklı, Küçükavulcuk Ve Birgi Mahallelerinin de dahil olduğu 27 hektarlık alanda altın çıkarmak için çalışmalar başlatılmıştır. ÇED Raporuna gerek yoktur demek buradaki insanların görüşlerine yer vermemek, firmanın haklarını korumak demektir. Bahse konu olan maden açılırsa bu noktadan günde 50 kamyon yani 1000 ton civarı taş, toprak, toz kaldırılacaktır. Burası Zeytinlik mahallesinin hemen üstü. Fıstık çamlarının, besi damlarının, sebze meyve bahçelerinin ve içme suyunun olduğu bir nokta. Oğuzlar mahallesi içinde kalacak bu noktada patlatma yöntemiyle 1-2 km genişliğinde ve 1-2 km derinliğinde bir çukur açmayı planlıyorlar. Buradan yılda 330 bin ton taş, moloz çıkacak ve bunun sadece% 20 sinin altın olduğu düşünülüyor. Çalışma esnasına burada çıkacak olan toz saatte 1,5 kg üreyecek. Biz göremeyeceğiz ama rüzgarla Zeytinlik, Ödemiş, Birgi üzerinde savrularak hem insan sağlığına, hem de tarım ürünlerine zarar verecek. Daha önceki çalışmalar doğrultusunda maden ocağı çalışanlarının ve bölgede yaşayanların büyük bir çoğunda astım, koah hatta verem gibi hastalıklar gözlemlendiği tespit edilmiştir. Ayrıca kısırlık yaptığı tespit edilen bu çalışmaların uzun vadede bölgemizde kalması halinde ilerleyen yıllarda kısırlık vakalarının artacağı ve sakat doğum oranlarının çoğalacağı düşünülmektedir. Yine bölgemizdeki tüm meyve ağaçlarına, zeytin ağaçlarına ve sebze fidelerine zarar gelecektir. Çalışmaların gece yapılacağı ve dinamitlerin gece patlatılacağını da göz önüne alırsak insanlar uykusunda korkacak hatta sağırlık ve iç organlarda rahatsızlıklar gelişebilecektir. İBB tarafından buralara tarım sulama desteği ve içme suyu desteği için takriben 8 adet kuyu açıldı. Maden yetkilileri çalışma esnasında toz kalkmasını engellemek için buradaki sularımızı kullanacağını söylüyor. Suyumuz azalacaktır. İklim ve su krizi sorunu varken buna nasıl izin verebiliriz. İçme suyumuz, sulama suyumuz zehirlenecek. Dolaysıyla toprağımız zehirlenecek yediğimiz içtiğimiz herşey zehirlenecek ve yaşam alanımız kalmadığı için buraları terk etmek zorunda kalacağız. Bu hepimizi, tüm Ödemiş halkını ilgilendiriyor” dedi.

CENNETİ CEHENNEME ÇEVİRMELERİNE İZİN VERMEYİZ!
Gölcük mahallesi Muhtarı  Ferit Aynalı ise “Bu durum herkesi ilgilendiriyor. Ama daha çok Zeytinlik ,Gölcük ve çevresinin insanlarını ilgilendiriyor.Biz maden istemiyoruz. Zaten taşımız toprağımız altın. Ürettiklerimizi çocuklarımız sağlıkla tüketsin istiyoruz. Cenneti cehenneme çevirmelerine izin vermeyiz. İçme suyu olarak kaynak sularını kullanıyoruz. Zehirlenelim mi ? Hepimiz zehirleniriz ‘dedi.
Oğuzlar mahallesi muhtarı Süleyman Kaçan ‘Maden ocağına karşıyız. Yaşadığımız, nefes aldığımız topraklarımızda altın madeni istemiyoruz” dedi.

ALTIN MADENİNİ TOPRAKLARIMIZDA İSTEMİYORUZ!
Zeytinlik mahallesinde yaşayan Havva Destaban, “Bizim taşımız toprağımız zaten altın. Buralar çok değerli. Biz dedelerimizden miras aldık çocuklarımıza miras bırakmak istiyoruz. Burada ağaç, meyve, sebze yetiştirelim diye uğraşıyoruz. Bunlar tam tersini yapıyor. Toprağımızı koruyacağız. Bu madeni burada istemiyoruz” dedi.

Zeytinlik mahallesi sakinlerinden Nazmiye Aynalı, “Bizler tarımla geçinen insanlarız. Burada geçimimizi hayvancılıktan, tarımdan sağlıyoruz. Bu güzel toprakları nasıl emanet aldıysak çocuklarımıza da aynı şekilde bırakmak istiyoruz. Altın madenini topraklarımızda istemiyoruz” dedi.

 
Büyükşehir'e 'güneş'ten para!
 
Zehir evine baskın: Tacir tutuklandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
21 Eylül 2023 Perşembe 10:44

akepeye oy verirken düşünecektiniz bunları

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Husumet kurşunu 16 yaşındaki Fırat'ı öldürdü!
İstanbul Sultangazi'de, sokakta sohbet eden bir gruba, daha önceden aralarında ...
TEKNOFEST- İzmir’de Ege Üniversitesi rüzgarı esecek
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, ...
İzmir’deki görevden alma sonrası ilginç olay… Müdür gitti, davul-zurna geldi!
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Mustafa Özen’in İzmir İl Tarım ve Orman ...
 
Zehir tacirlerine eş zamanlı baskın: 135 gözaltı
Bursa ve Balıkesir'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda 135 zehir ...
Taşla öldürüldü... Otomobilin içinde yakıldı!
Amasya'da kan donduran bir cinayet işlendi. Merzifon ilçesinde, 37 yaşındaki ...
İzmir'de bir kadın daha hayattan koparıldı... 92'lik katil!
İzmir'in Tire ilçesinde 92 yaşındaki İsmail Ö., tartıştığı 78 yaşındaki ...
 
Denetimler sıklaştı: 205 milyon lira ceza kesildi!
İstanbul Valiliği, emniyet ve jandarma ekiplerinin 1-20 Eylül'de yaptığı ...
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi belli oldu
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe ...
İzmir'de pompalı dehşet... İki kişi ölümle pençeleşiyor!
İzmir'in Konak ilçesinde, sokakta çıkan tartışmanın silahlı kavgaya döndüğü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva