HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ağustos 2011 Çarşamba - 10:45

İzmir İl Özel İdare'den Cemevi devrimi

İzmir'de cemevlerinin elektrik, su, atık su ve çöp giderlerinin İl Özel İdare bütçesinden karşılanması oy çokluğu ile kabul edildi. Önergeye CHP ve MHP kabul, AK Parti ise ret oyu verdi.

İzmir İl Özel İdare den Cemevi devrimi

İZMİR - İzmir İl Genel Meclisi, il genelindeki cemevlerinin bakım, onarım, elektrik, su, çöp ve atık su giderlerinin İzmir İl Özel İdaresi bütçesinden tarafından karşılanmasını oy çokluğuyla kabul etti.

Meclis toplantısında CHP'li Elvan Çelen tarafından verilen önerge hakkında Hukuk, Plan ve Bütçe ile Kültür ve Turizm komisyonları tarafından hazırlanan ortak rapor görüşüldü. Raporda, cemevlerinin de kültür merkezi statüsünde kabul edildiği, müracaat eden cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının Özel İdare tarafından karşılanmasında bir sakınca olmadığı ifadeleri yer aldı.

Sosyal Hizmetler Komisyonunun raporunda ise cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının Özel İdare bütçesinden ödenememesi durumunda ihtiyacı olan vakıf, dernek gibi kurumlara yardım için Vali'nin yetkisinde bulunan ödenekten yararlanılabileceği vurgulandı.

CHP VE MHP'DEN KABUL, AK PARTİ'DEN RET
Ak Parti'li Meclis Üyesi Mehmet İlkbahar, komisyon raporlarının dayandırıldığı 5302 sayılı kanunun 6. maddesi A fıkrasının yanlış yorumlandığını, bu maddenin okul yapımlarıyla ilgili bir madde olduğunu dile getirdi.

Meclis'in 2009 yılında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için temenni kararı aldığını hatırlatan İlkbahar, şöyle konuştu:
“Eğer bu komisyon raporlarına dayanarak bir karar alırsak yanlış yapmış olacağız. Biz Meclis olarak bir temenni kararı aldık, ancak komisyon üyeleri sanki biz kesin bir karar almışız gibi rapor hazırlamışlar. Biz bu önergenin geri çekilmesini ve düzeltilmesini istiyoruz aksi halde ret oyu kullanacağız.”

CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Mumcuoğlu, ülkenin önemli sosyal konularından birinin cemevlerinin statüsü olduğunu belirterek, “Sayın İlkbahar'ın görüşlerine katıldığım tek nokta var o da kanun maddesindeki durumdur. Orada haklı, çünkü o madde sadece okul yapımlarına yönelik. Ancak önergede bakım ve onarım diyor. Üç komisyonun ortak raporu da buna göre hazırlanmış bir rapor. Dördüncü rapor ise 'eğer bu yolla olmazsa Vali'nin özel ödeneğinden karşılanmasını' istiyor” dedi. Mumcuoğlu, Ak Parti'nin bu sorunu bir gecede çıkaracağı kanunla çözebileceğini söyledi.

Ak Parti grubu adına konuşan Mahmut Öztaş ise komisyonların temenni kararını yanlış yorumladığını belirterek, “Tamam bu işin çözüm yeri Ankara, 9 yıldır biz çözmedik ama çabalıyoruz. Ancak 80 yıldır çözmeyenlerin dönüp kendilerine bakması lazım. Grup olarak şerh koyup ret oyu vereceğiz” dedi.

MHP Grubu adına konuşan Ahmet İncesu ise daha önce cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin temenni kararına ret oyu verdiklerini hatırlatarak, “Temenni kararına ret oyu kullanmıştık ancak madem ileri demokrasi, madem gayrimüslimlerin ibadethaneleri onarılıp ibadet etmeleri sağlanıyor, toplumun büyükçe bir kesimini oluşturan Alevilerin de bu isteklerinin kabul edilmesi gerekiyor, onların ibadetlerini yaptıkları yerlere de bakmamız gerekiyor. Bu yüzden bu önergeye evet oyu vereceğim” diye konuştu.

Oturumu yöneten Meclis 1. Başkan Vekili Vedat Aksoy konuşmaların ardından komisyon raporlarını oyladı. CHP ve MHP'nin kabul Ak Parti'nin ise ret oyu verdiği raporlar oy çokluğu ile kabul edildi.
Meclis'te alınan karar onaylanmak üzere İzmir Valiliğine gönderilecek.

“BELEDİYE BAŞKANLARI ARASINDAKİ TARTIŞMA”
Öte yandan meclis başında gündem dışı söz alan Ak Parti Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP'li 8 ilçe belediye başkanı arasında yaşanan çatışma yüzünden yapılacak hizmetlerin aksama olasılığı bulunduğunu belirtti.

Kalyoncu, “İzmir'de yatırımların aksamaması için eğer ilçe belediye başkanları bakanlarımızla görüşme talep ederse iki bakanımızdan da kısa sürede randevu alma konusunda gereğini yapacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kazım EMİR 11 Ağustos 2011 Perşembe 14:47

BU BİR LUTUF DEĞİL SADECE ALEVİLERİN VERDİĞİ VERGİLERİN BİRAZ DAHA ADİL OLARAK HARCANMASINI İÇERİR CEM EVİ İBADETHANEDİR KİMİ KÜLTÜR EVİ DESİN KİMİ BAŞKA BİRŞEY HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL ÖNEMLİ OLAN BUNA İNANANLARIN NE DEMELERİDİR GERİSİ FASA FİSO İSLAMİYETTEN BU YANA ALİ TARAFTARLARINA ALEVİ DENİYOR BU BUKADAR BASİT ODA ZALİME ZULÜME MUHALEFETTİR HZ ALİ DE AYNI ŞEYİ YAPMIŞTIR PEYGAMBER EFENDİMİZE EN YAKIN AİLE HZ ALİ VE EHLİBEYTİDİR

Yorumu oyla      15      6  
A.K. 11 Ağustos 2011 Perşembe 11:35

Onur Erkek isimli arkadaş hemen fetvasını vermiş. İBADETHANE diye bir kavram yoktur. Çünkü temiz olması koşuluyla insanın ibadet etmek istediği her yer, yani evrenin kendisi ibadethanedir. Ama ibadethane diye bir kavramı kabul ediyorsak; herkes şunu kabul etmeli ki CEMEVİ; CAMİ GİBİ, KİLİSE GİBİ, SİNAGOG GİBİ BİR İBADETHANEDİR. Adı üzerinde; ibadet edilen yer... Cemevinde de ibadet edildiğine göre inkarcılık yapmanın akla, mantığa, izana sığan hiçbir tarafı yok.

Yorumu oyla      15      6  
ahmet k 10 Ağustos 2011 Çarşamba 22:11

cemevi kültür evi değildir. hayatında hiç cemevi görmeyen konuşmasın bari.

Yorumu oyla      21      6  
onur erkek 10 Ağustos 2011 Çarşamba 17:56

sizin eşitlik dediğiniz müslümanları ötekilendirmek mialevisi de sünnüsüde aynıdır sorarsan herkes müslümanım der camilerbir ibadet hanedir cem evi ise bir kültür evidir yardım ise öyle yapılır ama arkadaşlar hemen siyasi arenaya çekiyorlar

Yorumu oyla      13      17  
onur 10 Ağustos 2011 Çarşamba 17:06

Tebrikler eşitlikse 10 milyon alevi vatandaşımızın bu eşitliğe sahip olmaları gerek. Yüce Atamızım Cumhuriyeti birlikte çarpışarak kazandık dediği kitlelerin cezalandırıldığı yeter

Yorumu oyla      23      8  
ismail gündük 10 Ağustos 2011 Çarşamba 15:48

BAŞTA.CHP.OLMAK ÜZERE MHP.YE TEŞEKÜR VE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM.AKP.NİN İLERİ DEMOKIRASİ DEDİĞİ BU İŞTE BİR KEZ DAHA MASKESİ DÜŞTÜ.SAYGILAR.

Yorumu oyla      25      8  
ahmet k 10 Ağustos 2011 Çarşamba 13:12

chp farkı. medeniyet farkı.

Yorumu oyla      26      9  
nilaysermikökkılınç 10 Ağustos 2011 Çarşamba 12:09

Kuşadası Belediyesi 2008 yılında Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmiş.Meclis kararına AKP li meclis üyelerimiz de katılmışlar.Tunceli Belediyesi de 2008 yılında Cemevlerini İbadethane olarak kabul etmiş ,bu konudaki meclis kararı oybirliği ile alınmış.AKP li üyeler de karara katılmışlar.5302 sayılı yasa ,İl Özel İdaresi Kanunu .5393 sayılı Belediye Kanunu ile hemen hemen aynı .İl Genel Meclis Üyelerimiz yasanın 6/A fıkrasını yasanın amacı ve ruhu doğrultusunda yorumlamışlar ,sözcüklere ,noktaya virgüle sıkışıp dar yorumlamamışlar.Bana göre de hukuken doğru ve cesur bir karar almışlar.Demokratik ve İnanç özgürlüklerine saygılı bir millet isek her vatandaşımızın dini ibadetini özgürce yerine getirebileceği kutsal mekanlara ait oldukları yasal statü ve eşit hakların kazandırılması yolunda çaba sarfetmeyiz.Bu anlamda kararda pozitif imzası olan CHPli ve MHPli İl Genel Meclisi Üyelerimizi kutlarım.Yakın zamanda Prof.Dr.İskender Pala 'nın " Şah ve Sultan " adlı kitabını okumuştum.Bana göre edebi dili biraz ağır olsa bile okunmasını tavsiye ederim. Alevilik-Sünnilik ,Türk-Kürt kavramları ,binbeşyüzlü yıllarda Osmanlı Padişahı Sünni Yavuz Sultan Selim ve Alevi Şah İsmail arasında geçen tarihimize geçmiş büyük savaşlar , Anadolu toprakları üzerindeki kültür ve inançlar hakkında okuyucuya çok şey veriyor.Geçmişte ve günümüzde aynı kavramlarla iç içe olduğumuzu farkediyorsunuz.

Yorumu oyla      28      7  
aziz tekin 10 Ağustos 2011 Çarşamba 11:22

BU HABER VE BU GELİŞME ÇOK GÜZEL EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM RAMAZAN MÜBAREK GÜNÜ GÜZEL BİR HABER ALLAH RAZI OLSUN.AZİZ TEKİN

Yorumu oyla      31      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da 16 kurstan 4282 kişi mezun oldu
Vatandaşların ilgi duyduğu alanlardaki yeteneklerini geliştirmek için ...
Ercüment Özgür toprağa verildi
Geçirdiği kalp krizi sonucu sabaha karşı evinde hayatını kaybeden Balçova ...
Bayraklı’dan 7 okula yeni anasınıfı
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bayraklı’da bulunan 7 okula anaokulu ...
 
Güzelbahçe’den tüm okullara ‘bakım ve onarım’
Güzelbahçe Belediyesi, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesi okullarda bakım-onarım ...
ESHOT personeline “akademik” destek
3 bin şoför ile 100 hareket memuru, İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından ...
Büyükşehir Meclisi'nde vapur kavgası
Aziz Kocaoğlu’nun, metro vagonu deneme sürüşüne katılmak amacıyla Çin’e ...
 
İstinat duvarında kuşlarda düşünüldü
Fen İşleri’nin hünerli ustaları duvar inşaatı sırasında kuşları unutmadı. ...
Can dostlarımız sahipsiz değil
3 adet köpek bakımevi ve rehabilitasyon merkezi ile 1 poliklinikte sahipsiz ...
Hayal ettiler, gerçekleşti
Konak Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu sosyal sorumluluk projeleri iki ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva