HABERLER>POLİTİKA
13 Aralık 2011 Salı - 09:54

İzmir'e yeni metro için Bakan sözü

Büyükşehir’in önerdiği bazı metro hatlarını bakanlık olarak yapma kararı aldıklarını müjdeleyen Yıldırım, Uçan yol tartışmalarına da son noktayı koydu

İzmir e yeni metro için Bakan sözü

İZMİR - Yeni Asır ve Milliyet gazetelerinde bugün yer alan haberlere göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kentin önemli sorunlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

Bakan Yıldırım: Uçan Yol'u reddetmedik...Haber için tıklayınız...
 
İşte Milliyet Gazetesi’nde Hamdi Türkmen’in köşesine taşıdığı o açıklamalar:
 
Ağzımdan “metro” sözcüğü çıkınca; “O’nu Aziz Başkan’a sorun, Üçyol-Üçkuyular’ı o yapıyor” dedi. Ardından ekledi: “Bornova ne oldu? Bitti mi?” Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, farklı bir siyasetçi. Dış görünüşünün aksine cana yakın, en önemlisi de ne sorarsanız sorun, düşüncesini “net ve açık”, korkusuz ve çekinmeden söyleyebilen bir politikacı. Aslında sorum yanlış anlaşılmıştı.
Biraz daha açarak yineledim: -Bakanlık olarak, Üçyol-Üçkuyular; Bornova-Evka-3 metroları tamamlanıp hizmete girdikten sonra, İzmir’e yeni metro hattı yapmayı düşünüyor musunuz? Yapacak mısınız? Gülümsedi...
 
Başladı anlatmaya:
Buca ve Otogar’ı yapacağız
“Bakanlık olarak, Şirinyer-Buca-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü hattı ile, Bornova-Otogar güzergahları üzerinde çalışıyoruz.
Bornova bitti mi diye sormam şundan. Bildiğim kadarıyla Bornova-Evka-3 arasını Aziz Bey (Kocaoğlu) yakında açacak. Ancak metronun, Evka-3’ten, Bornova’nın merkezine inecek bir hattı daha var. Bunu üstlenebiliriz.
Daha doğrusu buraları biz yapmayı planlıyoruz.
Yanlış anlaşılmasın, metro ile ilgili belediyelerin yetkileri alınmış değil. İsterlerse onlar da yapabilirler.
Ama İzmir’in ulaşım sorununu kökten çözmemiz gerekiyor. Bunun için ilk etapta şirinyer-Buca Tınaztepe ve Bornova Otogar’ı düşünüyoruz. Bunlar tamamlanırken, Üçkuyular-Balçova-Narlıdere-Güzelbahçe-Urla hattını ihaleye çıkmak için hazırlayacağız.
Büyükşehir’in metro konusunda başka isteği varsa, tekliflere açığız.”
 
Tramvayın onayını verdik
Bakan Binali Yıldırım, tek amaçlarının İzmir’e hizmet etmek olduğunu, hükümet olarak bu konuda, özellikle kendi bakanlığının çok hassas olduğunu söyledi.
Bu söylemi, CHP’nin ve zaman zaman Başkan Aziz Kocaoğlu’nun, “İzmir’in gelişmesini ve yatırımlarını iktidar engelliyor” eleştirilerine bir yanıttı.
Nitekim, Büyükşehir Belediyesi’nin tramvay konusunda iki projesinden birinin onayını bekletmeden hemen verdiklerini açıkladı.
İkincisi içinse şöyle dedi:
“Belediyenin iki projesi var. Bunlar, her iki sahilde (Mithatpaşa ve Karşıyaka) yüzeysel raylı sistemlerle ilgili projeler. Birinin, Üçkuyular-Alsancak’ın onayı çıktı, diğerinin incelemeleri sürüyor. Ona da yakın zamanda onay verilecektir. Yazışmaları devam ediyor...”
20 milyar   dolarlık yatırım
 
Ve sıkı durun...
Bakan Binali Yıldırım’a göre, 2020 yılına kadar İzmir’e devlet ve özel söktör tarafından yapılacak yatırımların tutarı 20 milyar doları aşacak.
“EXPO İzmir için çok önemli. Ama sadece kazanmaya kilitlenmek yanlış. Çünkü biz EXPO’yu kazansak da kazanmasak da kent için gerekli olan yatırımları hızlı şekilde yapıyoruz. Yapacağız da. Bunda kararlıyız.” demesinin altında yatan gerçeğin bu olduğunu söyledi ve noktayı koydu:
İzmir çok bekledi daha çok beklemeli. Bekletilmemeli...
 
EXPO’nun başına sevilen bir işadamı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milliyet’i ziyaretinde İzmir gündeminde önemli bir yer tutan EXPO konusuna da değindi. Yıldırım bu konudaki görüşlerini açıklarken, “EXPO yürütme kurulu için herkes tarafından tasvip edilecek, İzmir’in sevdiği, itiraz edilmeyecek bir ismi, bir işadamını düşünüyorum” ifadesini kullandı. Bakan Yıldırım, İnciraltı tartışmaları konusunda da, “Doğrusunu isterseniz ben İnciraltı ile ilgili konuya hiç girmedim. Kültür ve Turizm Bakanı baştan beri burayı takip ediyor. Ben işin içine girmeyi çok uygun görmedim. Ancak bir problem olduğunu düşünmedim. Bakanlar Kurulu kararı lazımsa seve seve gerekeni yaparız. Orada adli problem çıkmaması adına yapılması gereken herşeyi yaparız. Hangi yasal düzenleme gerekiyorsa yapılır. Sayın Valimiz konuları takip ediyor. Bize Bakanlar Kurulu’na arz etmek gerekiyor derse arz ederiz. Bu çok zor bişey değil” diye konuştu.
Yıldırım, İzmir’in EXPO 2020 şansını değerlendirirken de şöyle konuştu. “Ben EXPO’daki rakiplerimizden Brezilya ve Rusya’yı iddialı görüyorum. Diğerleri o kadar hırslı değildi. Ancak iki rakip heyecanlı ve istekli. Katerinburg eyaletinin başkanını daha önceden de biliyorum. Çok iddialı ve hırslı. Ama İzmir’de iyi bir yapı oluştu. İzmir’in alacağını düşünüyorum. İyi bir yolda gidiyoruz” Bakan Yıldırım, EXPO konusundaki sözlerini de şöyle tamamladı: “EXPO önemli. Ama zaten biz İzmir’e gerekli olan yatırımları hızlı şekilde yapıyoruz. EXPO kentlerin altyapılarını tamamlamak, eksiklikleri gidermek için bir gerekçe oluyor. Ama biz de öyle bir durum yok. İzmir EXPO’yu kaybetse dahi çok iyi altyapı yatırımlarına kavuşuyor. Alsancak Limanı, Çandarlı Limanı, otoyol, hızlı ulaşım sistemleri şimdi 1 milyar euroluk havaalanı yatırımları ile İzmir’e getirdiğimiz yatırımlarda 20 milyar TL’yi aştık. “Diyorlarki ’EXPO İzmir’e gelirse 20 milyar dolar yatırım gelecek.’ Biz başlattığımız projelerle 20 milyar doları zaten aştık. EXPO’yu bekleyecek vaktimiz yok.”
 
‘İzmir’in yolu kesiliyor’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’deki temasları kapsamında Çiğli İlçe Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşan Bakan Yıldırım, 15 bin kilometre duble yol hedefine muhalefetin güldüğünü belirterek, “Her zaman laf ebeliği yapmış siyasetçiler hiçbir söylemini icraata dönüştürememiş her seferinde milletin özlemini bir başka bahara ertelemiş siyasetçiler bildik, alışkanlıklarını gösterdiler ve gülümsediler. 15 bin 200 kilometre yaptık. Şimdi yeni hedef 36 bin 500 kilometreye ulaşmak” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir’de yatırımların önünün kesilmeye çalışıldığını öne sürerek, muhalefete şu sözlerle yüklendi:   “Diyorlar ki, ‘EXPO İzmir’e gelirse 20 milyar dolar yatırım gelecek.’ Biz başlattığımız projelerle 20 milyar doları zaten aştık, EXPO’yu bekleyecek vaktimiz yok. İzmir çok bekledi daha çok bekletemeyiz. İzmir’i 13 yıldır uyutanlar bir hayal içine girdiler. ‘Yapamazsınız nasıl yapacaksınız’ dediler. Ama projeler birer birer gerçekleşmeye başlayınca nasıl engelleriz onun planlarını yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar. İzmir’e hizmet etmekten bizi alıkoyamazlar. Buna en önce İzmir karşı çıkacak. ‘Yeter artık’ diyor İzmir. Yeter artık boş laflarla sloganlarla korku pompalamakla İzmir’e vereceğiniz bir şey yok. Düşün İzmir’in yakasından.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ufkunuz yok 14 Aralık 2011 Çarşamba 12:01

yapsa suç yapmasa suç.bu nasıl bir ideolojik zihniyettir. izmire dışardan gelen izmirli olmayanlar artık sussun.yapılan, yapılacak hizmetlere tavır, engel yapılmasın yetti artık.hala mıy mıy bu nedir böyle yahu

Yorumu oyla      13      6  
ufuk keskin 13 Aralık 2011 Salı 17:19

sevgili bakanım şimdiye kadar aklınız neredeydi bu işlerde çıkar düşünmüyorsanız saygı duyulur

Yorumu oyla      15      12  
Şakir Turan 13 Aralık 2011 Salı 15:25

AKP li bakanlarımız İzmir'i yatırım cennti yapıyorlar.Allah onlardan razı olsun.Cumhuriyet tarihinde hiç gün yüzü görmeyen şehrin artık yüzü gülüyor.İzmirliler sisinle gurur duyuyor sayın bakanım.

Yorumu oyla      19      16  
tufan 13 Aralık 2011 Salı 14:49

bunları derdi projje yapmak iş yapmak degil oy toplayıp güçlerine güç katmak izmire yaptıkları belli operasyon üstüne operasyon yapıyılor expoya darbe uçan yola darbe bunlar chp ye iş yaptırmamak için elinden geleni yapıyolar. sonrada yapması gereken işleride chp yapamadı biz yaptık havası vererek zavallı garip halkımızı kandırıyorlar. 2 torba kömüre oy verenlerinde allah cezasını versin bunları başımıza musallat ettiler.

Yorumu oyla      21      14  
A.K. 13 Aralık 2011 Salı 14:49

Belediyeleri rahat bırakın başka ihsan istemez. Ha, rahat bırakmayacaksanız da 2014'te yiyeceğiniz tekmeyle zaten aklınız başınıza gelecek.

Yorumu oyla      20      14  
A.K. 13 Aralık 2011 Salı 14:47

Ben bir vatandaş olarak sizin İzmir'in yakasından düşmenizi istiyorum. Her ne kadar kendini ufku geniş sansalar da zihniyeti sığ olanlar "düşünce özgürlüğü" havariliği yaparken, İzmir'deki yerel yönetimleri çalıştırmayışınıza dair söylemleri klişe olarak kabul etseler de İzmirli artık size oy vermiyor ve vermeyecek. Sadece yapılması düşünülen hizmetlerin önünü kesmeyin, başka ihsan istemez.

Yorumu oyla      19      11  
İzmir'e Yazık.. 13 Aralık 2011 Salı 13:12

Ertuğrul Bey, lütfen öyle demeyin ama.. İzmirimiz mpdern, aydın, çağdaş ve ilerici.. hatta ne kadar ilerici olduğunu anlamak için Egedesonsöz'ün bugünkü bir haberine bakın, anlarsınız. Hatta linkini de vereyim de tam olsun: http://www.egedesonsoz.com/haber/Izmirliler-en-cok-parayi-neye-harciyor/806695 Eğitime bu kadar çok (!) yatırım yapan bir şehirden de başka türlüsü beklenmezdi zaten, değil mi ama? :)

Yorumu oyla      18      16  
ERTUĞRUL 13 Aralık 2011 Salı 12:21

İZMİRE YAZIK isimli arkadaş haksız sayılmaz. ama yine de hizmete devam etmek lazım. hizmeti takdir eden insanlar da günbegün artıyor. heykel vs. konusunda haklısınız ama. yeşilderedeki dev atatürk rölyefini gözümün önüne getirdim de... etraf varoş ne kaldırım var ne bir şey. ama dev atatürk yüzü işlenmiş tepenin bir yüzüne:) ne büyük gurur!

Yorumu oyla      23      12  
İzmir'e Yazık.. 13 Aralık 2011 Salı 11:21

Sayın Bakanım, lütfen yapmayın. Kıymet bilinmez çünkü. Siz hizmet diyorsunuz, bazıları altında başka şeyler arıyor. Bu şehir böyle geldi böyle gidecek. Burada hizmet değil sığ ideolojiler önemli. Kendisi gibi düşünenlerin başarısızlığını ve beceriksizliğini görmeyip, üstüne bunu dürüstlükle cilalayıp sunmak var burada. Kayıp koskoca bir 10 yıl var. Siz boş verin yolu, metroyu, havaalanını. Kaldırım, heykel ve müze yapıverin yeter. Ama müze dediysem de öyle sanat tarihi müzesi değil, müzecik..

Yorumu oyla      18      23  
AREN 13 Aralık 2011 Salı 10:57

ulaştırma bakanı birşeyler yapıyor. ancak kültür bakanı bugüne kadar verdigi hiçbir sözü tutmadı.devamlı söylüyor ama icraatta hiçbirşey yok

Yorumu oyla      19      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli: AKP’de kaos ülkeye zarar verir
AK Parti’de çatlak yaşandığı yönündeki iddiaları değerlendiren MHP lideri ...
AK Parti Karşıyaka’da başkanlık kulisleri de karıştı
AK Parti’de Karşıyaka İlçe Kongresi iptal edilirken önümüzdeki günlerde ...
CHP'den Gül'ün görev süresi hakkında açıklama
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Birgül Ayman Güler, 2012 ...
 
CHP Konak'ta yönetim düştü, Tunus düşmedi!
CHP'nin sıkıntılı ilçelerinden biri olan Konak İlçe Başkanlığı'nda yeniden ...
CHP İzmir İl Yönetimi Baykal’ı boşuna bekledi!
CHP İl Yönetimi, il başkanlığı ziyaretini iptal eden Deniz Baykal'ı tam ...
Cumhurbaşkanı belli Başbakan kim olacak?
Fehmi Koru, siyaset sahnesinde yaşananların perde arkası ile ilgili bomba iddialarda bulundu.
 
İşte CHP'nin çarpıcı Van Depremi raporu
CHP heyetinin hazırladığı Van Raporu’nda, Van Valisi’nin yetersiz olduğu, ...
Baykal’dan çok sert ‘Yeni CHP’ eleştirisi!
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu ...
MHP'li Tanrıkulu, bütçe toplantısında sert konuştu
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu’nda, 2012 ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva