HABERLER>GÜNCEL
15 Şubat 2012 Çarşamba - 10:22

İzmir'deki karakolda dayağa görevsizlik kararı

Karabağlar Polis Merkezi'nde, gözaltına alınan Fevziye Cengiz'i dövdükleri iddiasıyla 4 polis memurunun yargılandığı davada Sulh Ceza Mahkemesi, yenilenen iddianame gereğince görevsizlik kararıyla davanın Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesine kararı verdi.

İzmir deki karakolda dayağa görevsizlik kararı

İZMİR - Bugün, ilk kez İzmir 17’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, şikayetçi Fevziye Cengiz ile birlikte tutuksuz yargılanan, idari soruşturma kapsamında açığa alınan Cinayet Büro Amirliği’nde görevli polis memurları Beyit S., Hakan Y., Ahlak Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Tekin D. ve Karabağlar Polis Merkezi Amirliği’nde görevli Nevzat A. katıldı. Cengiz’i, üçü erkek 14 avukat savunurken, İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş ve kadın derneklerinin temsilcileri de gözlemci olarak izledi.

O polisler 12 ay kıdem tenziliyle kurtuldu! haberi için tıklayın.... 

İFADE ALMADAN DAVA BİTTİ

Mahkeme hakimi, kimlik tespitinin ardından ifade almadan, davayı sonlandırdı. Hakim Atilla Özemre, Beyit S. ve Hakan Y.. hakkında, şikayetçiye yönelik eylemleri nedeniyle önce 'kasten yaralama' suçundan kamu davası açıldığını, daha sonra ise Ocak ayındaki yeni iddianameyle, aynı sanıkların Tekin D. ile birlikte şikayetçiye yönelik alenen 'k..pe' diyerek küfrettiklerini, yine birlikte 'Eğer bu yaşananları söylersen seni öldürürüz' diyerek tehdit ettiklerini belirtti. Olaya göz yumduğu iddiasıyla hakkında 1.5 yıl hapis cezası istenen Nevzat A.’nın da bulunduğu, 'tehdit ve hakaret' suçlarını kapsayan ikinci iddianameyle, ilkinin birleştirildiğini kaydetti.
 
Hakim Atilla Özemre, ikinci iddianamedeki anlatımla, sanıklar Beyit S., Hakan Y. ve Tekin D.’nin atılı tehdit eylemini birlikte işlediklerinin ifade edilmesi, tehditin birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi durumunda yasadaki cezanın üst sınırına göre eylemi yargılama görevinin Asliye Ceza Mahkemesi’ne ait olduğunun anlaşıldığını dile getirdi.
 
Hakim Özemre, avukatların davanın işkenceden açılarak ağır cezada görülmesi talebine de CMK 206'ncı maddesi gereğince sanıkların mahkeme tarafından sorgulanmadığını, bu nedenle işkence yönünden görevsizlik kararı verilmesini değerlendirmediğini belirtti. Hakim Özemre, kamu davası dosyasının görevli ve yetkili İzmir Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.
 
HAKİMDEN SÖZLÜ AÇIKLAMA
Hakim Atilla Özemre, daha sonra salona sözlü olarak, iddianamedeki tehdit olayı ile ilgili görevsizlik verdiğini, işkenceye yönelik olarak dosyada delil bulunmadığından bu yöndeki görevsizlik talebini reddettiğini, yeni mahkemenin savunma ve delillere göre karar vereceğini dile getirdi.
 
Yaklaşık yarım saat süren duruşmanın ardından, eşi Mehmet Murat Cengiz’le duruşmaya gelen Fevziye Cengiz, açıklama yapmadan taksiye binerek adliyeden ayrıldı.
 
"İŞKENCE İTİRAZLARIMIZ SÜRECEK"
Duruşmanın ardından açıklama yapan Cengiz’in avukatı Hanife Yıldırım, “Hakim, tehdit yönünden görevsizlik kararı verdi. İşkenceyle ilgili değerlendirmede bulunmadı" dedi.
 
Tehdit yönünden sanık sayısı çoğaldığından ve ceza miktarı arttığından dolayı görevsizlik kararı verildiğini kaydeden Hanife Yıldırım, "Biz, işkence olduğuna inanıyoruz ve itirazlarımız var. Yeni mahkemede de bu itirazlarımızı sürdüreceğiz. Delillerimizi sunacağız. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dosyanın gönderilmesi için çalışacağız” diye konuldu.
 
SANIK AVUKATI: EMNİYET ŞEFFAF
Sanık polislerin avukatı Tolga Yurdagül ise bazı kişilerin emniyet teşkilatı aleyhine karalama kampanyasında bulunduğunu ileri sürdü. Müvekkillerim de pişman ve üzgün olduğunu söyleyen Yurdagül, şöyle dedi:"Ancak karakoldan önce polislere yönelik davranışlar da var ve bunlar görülmüyor. Karşı tarafın da birçok hakareti ve eylemleri var, polis memurlarına karşı. Onlar da insan. Artık biz de susmayacağız. Kanunlar ne öngörüyorsa devletin görevlileri de onu uyguluyor. Bunu da uygulamak zorunda. Kanundan başka kimse bir şey beklemesin. Emniyet bu olayda şeffaf davrandı, görüntüleri de verdi. Kimse gereğinden fazla üstüne gelmesin. Polisler kamera olduğunu biliyorlardı. Bir anlık öfkeyle bu duruma gelinmiştir. Gereksiz, haksız iddialar var. Özellikle facebook’ta haddini aşan eleştiriler var. Eleştiri sınırlarını da aşmış durumda. Hakaretler var. Biz de bunlarla ilgili hukuki mücadeleyi yapacağız.”
 
POLİS MEMURLARINA İSTENEN CEZASI, MAĞDUR KADINI GEÇTİ
İzmir Karabağlar Polis Merkezi’ndeki dayak olayıyla ilgili görevsizlik kararı veren 17’nci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Atilla Özemre, dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderirken, sanık polis memurları Beyit S., Hakan Y. ve Tekin D.’nin, tehdit suçunu birlikte işlemeleri nedeniyle TCK'nın 106/2-c maddesi gereğince 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. İkinci iddianamede ise, sanıkların birlikte değil ferdi olarak tehditi gerçekleştirdikleri kanaatiyle TCK'nın 106/1-1 maddesinden 2 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Böylelikle üç sanık hakkında, 'basit yaralama, tehdit ve hakaret' suçlarından istenen ceza toplam 8’er yıl 10’ar ay hapse ulaştı. Diğer olaya göz yumduğu iddia edilen karakol polisi Nevzat A. hakkında istenen, 1 yıl 6 aylık ceza ise değişmedi.
 
Mağdur Fevziye Cengiz ise 'görevli memura mukavemet ve hakaret' suçlamasıyla 15'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 6.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
 
Davayı gözlemci olarak izleyen İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, sadece iddianameyle yapılan değerlendirmenin eksik ve doğru olmadığını, dosya içeriğindeki delil ve ifadelere bakılması durumunda işkence suçundan direk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi gerektiğini dile getirdi. Başkan Pekdaş, ayrıca, davayla ilgili hazırlanan iddianamedeki suçların artık öneminin olmadığını, görevsizlik kararında istenen suçlardan yargılamanın yapılacağını kaydetti.
 
ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM
Bu arada, davanın sona ermesinin ardından İzmir Kadın Platformu üyeleri, Cengiz’e destek amacıyla eylem yaptı. Pankart açıp slogan atan kadınlar adına açıklama yapan Özge Yolcu, “Polisler, kendi görevlerini bırakıp Fevziye’yi dövdüler. Ona işkence ettiler. Devletin sorumluluğunu hatırlatmak bize kaldı. Bizler bu erkek egemen, kadın düşmanı bakış açılarını her gün görüyor ve sonuçlarını yaşıyoruz. Bugün burada Fevziye’nin cesaretiyle buluştuk. Onu yalnız bırakmamak ve bırakmayacağımızı söylemek için. İşkenceci polisler cezalandırılıncaya kadar bu davanın takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.(Bahri Karataş/DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mesut 15 Şubat 2012 Çarşamba 14:46

Ben olsam bu şahısları çeteden yargılarım! Emniyet teşkilatımıza böylesine yobaz, hayvanlaşmış şahıslar hiç yakışmıyor. Lekeliyor koca kurumu, iç işleri bakanı göreve ya da istifaya!!!

Yorumu oyla      15      6  
asım korkut 15 Şubat 2012 Çarşamba 11:24

davayı açan savcı görevli mahkemeyi bilmiyoymuydu?

Yorumu oyla      16      6  
15 Şubat 2012 Çarşamba 11:16

oy verdiğiz partiyi iyi tanıyın taha bunlar başlangıç.

Yorumu oyla      16      6  
Ahmet Türkan 15 Şubat 2012 Çarşamba 10:50

AKP yakında müdür yapar bu polisleri

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kürt yönetimi: Türkiye'de 1 milyon PKK'lı var
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Washington Temsilcisi Kubad Talabani, 'Türkiye'deki ...
Kan ve kocadan sonra böbreği de paylaştılar!
Yaşamını 12 yıldır diyalizle sürdüren Meliha Avcı’ya ihtiyaç duyduğu böbrek, ...
Çocuklara silah ve bomba eğitimi! Jandarma teyakkuzda!
Türkiye'nin doğusunda son 20 yılda 500'e yakın çocuğun ölümü, jandarmayı ...
 
HSYK, Abdullah Öcalan imzalı o belgenin peşinde
MİT yöneticilerini KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırmasının ardından ...
Bir kapakla başladılar, 18 ayda 235 milyon kapağa ulaştılar
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin 1.5 yıl önce engellilere ...
İzmirli veliaht Amerika'da hayata veda etti!
İzmir'de büyüdükten sonra 1973 yılında eğitim için gittiği ABD'de gayrımenkul ...
 
İzmir KCK şüphelileri adliyede
Manisa ve Salihli İlçesi'nde, PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik ...
İzmir'de otobüs şarampole yuvarlandı: 14 yaralı
İzmir- Aydın otoyolunda, yağış nedeniyle kayganlaşan yolda TIR'a arkadan ...
Lokumcu'nun ailesi: TTB raporu acımızı hafifletti!
Metin lokumcu'nun oğlu, "TTB’nin raporu acımızı hafifletip, bizleri daha da onurlu kılmıştır" dedi.
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva