HABERLER>GÜNCEL
22 Eylül 2011 Perşembe - 12:58

İzmir'deki Deprem Çalıştayı'ndan ürküten rapor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, Seferihisar ve Gülbahçe Fayları’nında kırılma beklediklerini söyledi.

İzmir deki Deprem Çalıştayı ndan ürküten rapor

Fatih Yapar/Egedesonsöz - İzmir Deprem Tehlikesi ve Önlemleri Çalıştayı’nda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, deprem konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda iki gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde konuşan Akçığ, yapılan araştırmalarda çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını ifade etti. Başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki fay hatlarının yıllarca ‘Normal Fay’ olarak adlandırıldığını ifade eden Akçığ yapılan araştırmalarda kentte bulunan fay hattının ‘Doğru Atılımlı Fay’ olarak tespit edildiğini söyledi. Akçığ bu tespitin olası bir depremde tehlikeyi daha da arttırdığını sözlerine ekledi. Akçığ, açıklamada ayrıca Yarımada Bölgesi’nde deprem beklediklerini söyledi.
 
İzmir’de daha önce yapılan ‘RADİUS Projesi’nin sondaj ve küçük araştırmalarla ortaya çıktığını söyleyen Akçığ, yeni çalışma kapsamında bin 500 metre derinliğe kadar inerek birçok yerde yeraltını görüntülediklerini belirtti. İzmir’deki deprem riskinin araştırılması için 16 istasyon kurulduğunu anlatan Akçığ, “ Beş istasyon da Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi’nden (AFAD) geldi. Bu sayının 75 ile 100 rakamlarına kadar çıkması gerekiyor. İzmir’de 1688 yılında olan büyük depremde Manisa ve İzmir tamamen yıkıldı. Buralarda 20 bin insan yaşamını yitirdi. Seferihisar ve Gülbahçe Fay Hattı’na çok dikkat edilmesi gerekiyor. 2005 yılında kırılmalar oldu. Karaburun ve Torbalı (Tuzla) Fay Hatları da tehlike arz ediyor. Seferihisar’ı içine alan Yarımada’daki fay hattı yapısal olarak mutlak kırılmasını tamamlayan cinsten. Er ya da geç bu kırılma gerçekleşecek” dedi.
 


AVUCUMUZUN İÇİ GİBİ
TÜBİTAK’ın desteğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü ortaklığındaki "İzmir Metropolü ile Aliağa ve Menemen ilçelerinde güvenli yapı tasarımı için zeminin sismik davranışlarının modellenmesi" projesinin çalışmalarının da tamamlandığını söyleyen Akçığ, “Birçok yerde yer altında çalışmalar yapıldı.  Artık İzmir’in altını avucumuzun içi gibi biliyoruz. Yeraltında neyle karşılaşacağımızı çok iyi öğrendik. Kentin neredeyse 1500 metreye kadar olan derinliklerinde fotoğrafı çekildi” dedi. Akçığ, depremlerden sonra en büyük tehlike olan yangınların da büyükşehirlerde önemli bir risk olduğunu sözlerine eklerken doğalgaz hatlarının da olası yangınlarda önemli olduğunu dile getirdi.
 
YAPILACAKLARI ANLATTI
Erken uyarı istasyonlarının sayısının İzmir’de arttırılması gerektiğini belirten Akçığ, aktif fay hatlarının davranışlarının iyi tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Yerleşime açılacak yeni alanlara yapılacak binaların iyi analiz edilmesi gerektiğini de ifade eden Akçığ, “Yeni imar planları ve kentsel dönüşüm alanları yeniden revize edilmelidir. İzmir’de yüksek katlı yapıların olduğu Mavişehir ve Bostanlı gibi bölgelerin zemin iyileştirmeleri yapılmalıdır. Vatandaş her şeyi devletten bekliyor. Toplam 8 katlı 16 daireli bir apartmanın bina dayanıklılık testi 16 bin TL’yi aşmıyor. İnsanlar maalesef bunu yapmıyorlar. Devletin kentsel dönüşüm projelerine destek vermesi gerekiyor” dedi.
 


SEFERİHİSAR VE BALÇOVA İNCELEMEDE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun şehir dışında olması nedeniyle katılamadığı çalıştayda belediye adına Başkan Danışmanı Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ konuştu. Tunçağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem konusunda hazırlıklı olduğunu ifade etti. Tunçağ, “ İmar yönetmeliği ve yüksek yapılar yönetmeliğini çıkartan belediyeyiz. Ayrıca tarihsel dokunun korunması çalışmalarının yanında bir yandan da kentsel dönüşüm projelerini hayata geçiriyoruz. İl genelinde 10 yerde hazırladığımız proje Ankara’dan onay bekliyor. İzmir İtfaiyesi sadece Aydın ve Denizli’ye değil birçok ile yardımcı oluyor. Toros’ta kurulan merkezde eğitimler veriyoruz” dedi. Tunçağ ayrıca İnşaat Mühendisleri Odası ile protokol aşamasına getirdikleri bir çalışmadan daha bahsetti. Tunçağ, belediyenin Balçova ve Seferihisar İlçelerinde yapı güvenliği çalışması yapacağını söyledi.
 
BİZE DESTEK OLUN
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Murat Nurlu ise çalıştayda Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı 2023 konulu konuşma yaptı. Türkiye’deki bakanlıklar başta olmak üzere ilgili kurumların çalışmaları ve yapacakları hakkında bilgi veren Nurlu, “ Ülkemizin yüzde 99’u deprem kuşağında bulunuyor. Ayrıca yüzde 66 oranında aktif fay hattı var. Bu zamana kadar geçen süreçte yani 1900’lü yıllardan beri 48 büyük depremde 86 bin kişi hayatını kaybetti. Ayrıca bu depremlerde 516 bin bina ya yıkıldı ya da hasar gördü” dedi. Nurlu, planın önemle uygulanması gerektiğini ifade ederken, “Bu plan sadece bizim değil. Sizin planınız. Herkes sahip çıksın” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de nakliye çetesi çökertildi
İzmir'in de aralarında bulunduğu çeşitli illerde, sahte plaka, sahte ruhsat ...
Sünnet paralarını hırsıza kaptırdılar
Karabağlar'da kuaförlük yapan 34 yaşındaki Semra Baygın'ın, park halinde ...
PTT'den engellilere 2 ton kapak
Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından yürütülen 'Tane ...
 
Saldırı şüphelisi yakalandı
Ankara'daki bombalı saldırıda güvenlik kameralarına yansıyan şüpheli şahıs, ...
Basmane'de 2 bin yıllık 400 m2 antik konut
İzmir kent merkezinde Basmane semtindeki Smyrna Antik Kenti kazılarında ...
Görme engelliler 'okumayı' sevdi
Türkiye'nin tek görme engelliler kitaplığı niteliğindeki Türkiye Görme ...
 
Van ve Diyarbakır'da 4 şehit
İlk acı haber Van'dan geldi. Çatak İlçesi'nde akşam saatlerinde güvenlik ...
Emeklilik belgesini yaşlıların ayağına götürüyor
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli olanlara postayla gönderdiği aylık bağlandığını ...
KCK’ya İzmir’de şok darbe: 30 gözaltı
İzmir’de düzenlenen KCK operasyonunda 30’dan fazla kişi gözaltına alındı.
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva