HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Ekim 2013 Salı - 09:16

Büyük şölen başlıyor: Haydi Basmane'ye

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen “Basmane Günleri”nin ikincisi bugün başlıyor. Fotoğraf, resim, heykel, ebru sergileri, pandomim ve sokak tiyatrosu gösterileri ile panel, söyleşi ve semt gezisi gibi birbirinden farklı etkinliklerin yer alacağı Basmane Günleri, 9 Kasım’a kadar sürecek.

Büyük şölen başlıyor: Haydi Basmane ye

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Basmane ve çevresini daha iyi tanıtmak amacıyla hazırlanan “Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri”, bu yıl 22 Ekim-9 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenleniyor. Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından kentin en eski yerleşim yerlerinden olan Basmane ile bölgede bulunan kültür varlıklarını tanıtmak, korumak ve koruma bilincini yaygınlaştırmak hedefiyle oluşturulan bu özel günler çerçevesinde, fotoğraf sergileri, resim  ve heykel sergileri, ebru sergisi, belgesel sinema gösterimi, pandomim gösterisi, sokak tiyatrosu gösterisi, paneller, söyleşiler, Basmane-Kadifekale semt gezisi gibi bir dizi etkinlik yer alacak.

Basmane’nin Agora, kale, burç, sur, han, hamam, türbe ve kitabe, köprü, su kemeri, köşk, ev, konak, cami, mescit, sinagog, kilise, sebil, çeşme, mezarlık, arasta ve ulu ağaç gibi kültür varlıkları açısından zengin bir birikime sahip olduğunu hatırlatan Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, ikincisini düzenledikleri ‘Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri’nin tarih ve sanat meraklıları tarafından ilgi göreceğini söyledi. Basmane ve çevresinin adeta bir açık hava müzesi gibi olduğunu ifade eden Gökdemir, “Kültür varlıklarının korunup yaşatılması, gelecek kuşaklara bırakılabilecek en anlamlı hediyedir. Basmane; cami mescit, türbe, hazire, çeşme, han, hamam gibi değerlerinin yanısıra, Cumhuriyet’in sembol kenti İzmir’in tarihsel merkezidir. Bu kapsamda kültür varlıklarını tanıtmak, korumak, koruma bilincini yaygınlaştırmak ve Basmane hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri’ni düzenliyoruz” dedi. Gökdemir, etkinliğe T.C. Devlet Demiryolları 3. Bölge Müdürlüğü, İzmir Milli Kütüphane, Kent Gözlemcileri, Kent Yaşam Haber Portalı, Smyrna İzmirliler Derneği ve Ege Telgraf gazetesinin destek verdiğini de kaydetti.



RENKLİ AÇILIŞ
“Basmane Günleri”, 22 Ekim Salı günü Mezarlıkbaşı önündeki katlı otopark önünden saat 14.00’te başlayacak. Konuklar, bando eşliğinde Basmane Garı’na kadar yürüyecek ve oradan saat 18.00’de yapılacak açılış için Aya Vukolos Kilisesi’ne geçecek. Yürüyüş boyunca Basmane Garı, Aya Vukolos Kültür Merkezi, Anafartalar Caddesi No:682- Kortijo, Ahmet Oteli, Altınpark, Emir Sultan Haziresi ve Emniyet Oteli Avlusu’ndaki çeşitli sergilerin açılışı gerçekleştirilecek. 

Basmane Garı’nda Yusuf Tuvi, Yrd.Doç.Dr. Ahmet İmançer, Bora Çal, Erol Özdayı, Mehmet Yasa, Melih İnanlı, Tayfun Kocaman, Yunus Koç, Zafer Gazi Tunalı ve Beyhan Özdemir’in fotoğraf sergileri, Bedriye Gülay Beşikçi ve Metin Çakmak resim sergileri, deniz kabuğu uygulamalı ebru sergisi, Ege Telgraf Gazetesi koleksiyonu, Kent ve İzmir Karikatürleri Karikatür sergisi ve saz ustası Feridun Emre’nin uygulamalı sergisi açılacak.

Aya Vukolos Kültür Merkezi’nde ise Prof.Dr. Arif Ziya Tunç, Prof.Dr. Simber Atay, Doruk Güneş ve Onur Kocaer fotoğraf sergileri ile Mustafa Gezerdağ’ın Erciyas Saz Evi uygulamalı sergileri gezilebilecek.

Doç.Dr. Emel Kayın ile Araştırma Görevlisi İbrahim Alpaslan’ın ‘Basmane Oteller Bölgesi Belgeleme Çalışmaları’ Ahmet Oteli’nde açılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı Tarihsel Çevre Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan  ‘Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndan Kadifekale’ye Koruma Çalışmaları’ ise Altınpark’ta gezilebilecek. Birol Üzmez’in fotoğraf sergisi Anafartalar Caddesi No:682 Kortijo’da açılırken, Beyhan Özdemir’in fotoğraf sergisi ise Emir Sultan Haziresi’nde gezilebilecek. Emniyet Oteli Avlusu’nda da Melih Elhan’ın fotoğraf sergisi açılacak.
 
TARİH VE SANATA DOYACAĞIZ
9 Kasım’a kadar sürecek olan Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri boyunca gerçekleştirilecek tüm panellere Aya Vukolos Kültür Merkezi evsahipliği yapacak. Basmane Günleri’ne katılmak isteyenler için program şöyle:

24 Ekim 2013 Perşembe günkü programları Prof.Dr. Gürhan Tümer anısına düzenlenecek. Saat 14.00’de düzenlenecek panelin moderatörlüğünü Doç.Dr. Emel Kayın yapacak. ‘Tarihsel çevrede, korumaya yönelik kentsel dönüşüm’ konulu panelin konuşmacıları Mimarlar Odası Başkanı  Hasan Topal,  Şehir Plancıları Odası Başkanı Nehir Yüksel, Şehir Plancısı  Cengiz Türksoy ve Doğal ve Kültürel Yaşam Girişim Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu.

Saat 16.00’da koleksiyoner Nejat Yentürk’ün moderatörlüğünde yapılacak ‘İzmir müzeleri ve müzecilik’ başlıklı panelin konuşmacıları ise arkeolog Şükrü Tül, koleksiyoner Güner Özkan, araştırmacı yazar Aybala Yentürk, müze rehber sistemleri uzmanı Abbas Güngördü ve İzmir Turist Rehberleri Odası’ndan Serdar Çelenk ile Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir.

25 Ekim 2013 Cuma günü saat 16.00’deki ‘Yerel yönetim, tarihsel çevrenin korunmasında yerel yönetimlerin sorumluluğu’ başlıklı panelde Prof. Dr. Oğuz Oyan ‘İzmir’in vekili olmak’, Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir ‘İzmir’de yerel yönetimlerin tarih’, Ercan Karakaş ‘Sosyal Demokrasinin yerel yönetim anlayışı’, geolog Yard. Doç. Dr. Metin Erten  ‘Kentlerde yönetime katılım, kentleri birlikte yönetmek ve İzmir örnekler’, İhan  Pınar ise ‘İzmir’de idari ve mahalli yönetim’ başlıklı birer konuşma yapacak. Panelin moderatörü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı ve Konak Belediyesi eski Başkanı  Muzaffer Tunçağ.

26 Ekim 2013 Cumartesi günü, sanatseverler ‘Gitme Aklım Sende Kalır’ adlı tiyatro oyunuyla buluşacak. Saat 15.00’te Hurşidiye Mahallesi muhtarlık binası, Hatuniye 945 Sokak No: 41, Anafartalar Caddesi, Basmane Garı’nda sahnelenecek oyunun yazarı ve yönetmeni Haluk Işık. Oyunun başrollerinde ise Yasemin Şimşek Tüzün, Yılmaz Tüzün ve Aslıhan Işık yer alıyor. Oyun, 2 Kasım Cumartesi saat: 16.00’da tekrarlanacak.

28 Ekim 2013 Pazartesi günü yine bir panel var. Saat 14.00’te başlayacak panelin konusu ‘9 Eylül’ün önemi, Basmane’de kutlanan 9 Eylül törenleri’. Sancar Maruflu’nun moderatörlüğünü gerçekleştireceği panelde Prof. Dr.  Kemal Arı, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, Umut Uğur Dikçam ve Ahmet Gürel konuşmacı olacak.

Saat 16.00’da ise ‘Doktor bana İzmir’i yaz’ başlıklı bir sohbet toplantısında Dinçer Sümer ve Haluk Işık İzmirlilerle buluşacak.
 
 
 
30 Ekim Çarşamba günkü panelin konusu “Basmane ve çevresi açık hava müzesi gibidir. Cami mescit, türbe hazire, çeşme, han, hamam ve diğerleri…” Saat 14.00’te düzenlenecek panelde Ertan Daş, Mukadder Özakman, Akın Hatipoğlu, Ozan Semerci ve Adnan Turgut konuşacak. Moderatör ise Orhan Beşikçi.
Saat 16.00’daki mimar Mihriban Yanık’ın moderatörlüğündeki panelde ise Prof Emel Göksu, Doç. Dr. Emel Kayın, Mimar Tamer Pakben ve Mimar Boygar Özlen konuşmacı olacak. Panelin başlığı “Tarihsel çevrenin korunması ve restorasyon uygulamaları”.

31 Ekim Perşembe günü saat 14.00’teki panelde ‘Basmane denilince akla Altınordu Spor Kulübü gelir’ konusu işlenecek. Bu panelde Erkan Velioğlu, Gürsel Baliç, Yılmaz Vardaroğlu, Eyüp Tügezim, İlyas Gönen ve amigo Sarı Yaşar konuşmacı olarak yer alacak. Moderatör ise gazeteci yazar Okan Yüksel.

Aynı gün saat 16.00’da ‘Basmane ve çevresinde çok kültürlü yaşam, Romanlar ve Afro Türkler’ konusu ele alınacak. Nilüfer Körükmez, Afrikalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Olpak, Roman Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak, araştırmacı yazar Alper Yağlıdere, Avrupa Konseyi Türkiye Romanlar Temsilcisi ve Roman Açılımı Başbakanlık Danışma Kurulu Üyesi Özcan Purçu’nun konuşacağı panelin moderatörlüğünü Ümit Yaşar Işıkhan üstlenecek.

1 Kasım Cuma günü saat 14.00’te ‘Kentlilik ve Kentlilik Bilinci’ masaya yatırılacak. Hasan Tahsin Kocabaş, Av. Can Akay, Abdülkadir Hazman, Ercan Sever ve Hüseyin Erciyas’ın konuşmacı olacağı panelin moderatörü M. Osman Akbaşak.
Saat 16.00’daki panelin konusu ‘Sosyal hizmetlerin yeterliliği, göçler ve mülteci sorunları, barınma mekânlarının iyileştirilmesi’. Meryem Gümüştekin’in moderatörlüğünde Dr. Ülkümen Rodoplu, Hüseyin Mutlu Akpınar, Pırıl Erçoban ve Abdulkadir Hazman konuşacak.

Prof.Dr. Şadan Gökovalı’ya armağan edilen 4 Kasım Pazartesi gününün etkinlikleri çerçevesinde ise saat 15.00’te Aya Voukolos Kültür Merkezi’nde ‘Smyrna’dan İzmir’e 8500 Adım’ başlıklı koral dramatik gösterim sahnelenecek. Haluk Işık’ın yazıp yönettiği oyunda Yeryüzü Sahnesi’nin gençleri rol alacak.
Aynı gün saat 16.00’da ‘İzmir’in çok kültürlü yaşamından kalan kültürel mirasın korunması ve işlevlendirilmesi’ başlıklı panelde Sara Pardo, Yar. Doç. Dr. Akın Ersoy, İlhan Pınar ve Yaşar Ürük konuşmacı olarak yer alırken, Av. Korhan Beşikçi moderatörlük yapacak.

5 Kasım Salı günü saat 14.00’te ‘Kentte sanat kültür ve edebiyat’ başlıklı panel düzenlenecek. Panelin konuşmacıları Prof. Dr. Arif Ziya Tunç, Prof. Dr. Simber Atay, Prof. Dr. Semih Çelenk, Ahmet Gürlek, Selma Nalbantoğlu ve Haluk Işık. Moderatör ise Efdal Sevinçli.

6 Kasım Cuma günü etkinlikleri ise Mustafa Karakuş anısına düzenlenecek. Saat 14.00’teki panelin konusu ‘Basmane sohbetleri - Kimler geldi kimler geçti’. Orhan Beşikçi’nin moderatörlüğünde yapılacak panelin konuşmacıları da Kemal Ustaoğlu, Ulun Oyan, Sevgi Albasan, Ayla Atay ve Ferruh Helvacı.
 
ETKİNLİK SÜRESİNCE…
Etkinlik süresince “Basmane’de Bir Gün” başlıklı bir belgesel sinema gösterimi izleyiciyle buluşacak. Altınpark Basmane Garı Yolcu Salonu’ndaki belgeselin yönetmeni Tahsin İşbilen. 25 Ekim’den itibaren ise İlker Kılıçer’in pandomim gösterisi ilgi çekecek. Gösteriler saat 16.00’da Basmane Garı, Anafartalar Caddesi ve Mezarlıkbaşı-Çorakkapı güzergahında izlenebilecek. Ayrıca etkinlik boyunca Aya Voukolos Kilisesi Girişi’nde saz ustası Feridun Emre’nin uygulamalı sergisi gezilebilecek. 25 Ekim’den itibaren, Fergül Yücel’in hazırlayacağı Basmane Renkleri Mozaik Workshopu Basmane Garı’nda sergilenecek. Gar’da ayrıca Deniz Kabu’nun ebru sergisi ile bir dönem General Kazım Karabekir tarafından da kullanılan, 1908 İngiliz yapımı “Yaverler Vagonu” buharlı lokomotifiyle birlikte meraklıları için ziyarete açılacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİ DUVAR 22 Ekim 2013 Salı 12:22

Tamam basmaneye gelelimde orada kocaman bir çukur var ya düşersek içine ne olacak.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirliler'e tarih brifingi: Son durum ne?
İzmir’in 8 bin 500 yıllık kültürel mirasına sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi, ...
Kocaoğlu o sözleri tekrarladı: İki dönem yeter!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yerel seçim öncesi tartışmalı ...
Çandarlı 50 bin kişilik artmasını faaliyete geçirdi
Dikili'ye bağlı Çandarlı beldesinde Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, belediye ...
 
Karabağlar’a modern pazaryeri müjdesi
Karabağlar Belediyesi, yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Geçtiğimiz ...
Bornova’da köylere hizmet tam gaz
Bornova sınırlarındaki 12 köy, belediyenin yetki alanındaki mahalleler ...
Tartan’dan bombardıman: Engin’e ve gizli adaylara sert mesajlar
Büyükşehir için aday adayı olan Konak Belediye Başkanı’ndan çarpıcı ve ...
 
Balkan Platform’u Başkan’la buluştu: ‘Geçici değiliz’
Başkan Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret eden Büyük İzmir Balkan Platformu, “Seçim ...
Güzelbahçe Tahtacı Kültürevi’nde sona gelindi
Temeli 2 Temmuz’da atılan Güzelbahçe Tahtacı Kültürevi’nin son rötuşları yapılıyor.
613 yazar yeni Homeros olmak için yarışıyor
Edebiyat dünyasının başyapıtlarından, pek çok esere ilham kaynağı olan ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva