HABERLER>GÜNCEL
13 Şubat 2012 Pazartesi - 10:57

İzmir Baro'sundan Konak Tüneli'ne de dava yolda

Göreve geldiğinden beri İzmir Adliyesi'nde topuk seslerini yükselten 104 yıllık İzmir barosu'nun ilk kadın başkanı Sema Pekdaş, İzmir-İstanbul otoyolunun ardından şimdi de kamuoyunda tartışmalara neden olan Konak Tüneli'ne "ÇED kapsamı dışında" tutulduğu için, dava açacaklarını söyledi.

İzmir Baro sundan Konak Tüneli ne de dava yolda

İZMİR - Egeli Sabah'ın "Yazı İşleri ile Sabah Kahvesi"nin bu haftaki konuğu İzmir barosu Başkanı Sema Pekdaş oldu. Sadece erkeklerden oluşan kurumların başarılı olamayacağına inanan Pekdaş, "Bu nedenle kadın avukatlara karşı pozitif ayrımcılık yaparak, İzmir barosu'na kayıtlı kadın ve erkek avukatların sayısını eşitledik" dedi. baro başkanı olmanın büyük sorumluluk getirdiğini belirten Pekdaş'la göreve geldiğinden beri yaptıklarını, hedeflerini ve çok konuşulacak olan dava süreçlerini konuştuk.

Seçilmiş olmaktan memnun musunuz?
Biz ulusalcı bir yönetimden sonra göreve geldik. "Eyvah Kürtçüler geldi" dediler. Hem Kürtçü, hem bölücü, hem dinci, hem cemaatçi, hem CHP'li olduk. Bizi bir türlü bir yere oturtamayınca hepsi olduk. Tabii ki bu işin sorumluluğu çok ağır. Hem avukat arkadaşlarımıza karşı sorumluluk taşıyoruz hem de onların sorunlarının çözümü için çalışıyoruz.
Her avukat, barosuyla doğrudan ilişki kurabilmeli. "Benim barom" diyebilmeli. Hukukun üstünlüğünü sağlamak, insan hakları için mücadele etmek, hukuk devletinin yerleşmesi için uğraşmak zorundayız. Dolayısıyla avukatlar baroyu kendine ait hissedebilmeli. Bu işleri yaptıkça öğreniyorsunuz. baroları sadece bir sivil kurum olarak düşünmek de yanlış.baro yargının bir kurucu unsurudur, avukatların örgütüdür. Bağımsız savunmayı temsil eder.

İZMİR'DE SOLUK ALMAK
İzmir barosu'nun ilk kez bir kadın başkanı oldu. Bu neleri değiştirdi?
Sadece erkeklerden oluşan kurumlar, başarılı kurumlar değil bence.
Şimdi kadınlar, kadın gibi var oluyorlar. Eskiden erkek gibi, erkekleşerek var oluyorlardı. Başarılı olmanın ölçütü oydu. Ama şimdi kadınlar kendilerine kadın denmesini istiyorlar. Bayan lafını kabul etmiyorlar. Kadın kimliklerimiz bizim reddedilecek, utanılacak kimliklerimiz değil.

Doğanın yarattığı bir cinsiz biz de. Kendi kimliğimizle her alanda var olmayı istiyoruz. İzmir yakında kadınların hakimiyeti altına geçer. Çoğunlukla kadınları tercih ediyoruz. İzmir barosu'nda 6 bin 100'e yakın avukat var. Sayı olarak kadın ve erkek eşitlendi diyebiliriz. Hele son zamanlarda kızlara fırsat veriyoruz. Ağırlıklı olarak oran kadın lehine gelişecek.
İzmir adliyesine girdiğiniz zaman da fark edersiniz, İzmir'de soluk alıyorsunuz. Çünkü kadınların özgür olduğu yerlerdeki hava farkı olur. Kadınların özgür ve özgüven sahibi olduğu yerlerdeki ilişkilerin rahatlığı her yere yansıyor.

İzmir-İstanbul otoyoluna karşı açtığınız dava çok konuşuldu. Neden dava açma yoluna gittiniz?
Bu dava otoyolun kendisine karşı açılmadı. "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun alınmasına gerek yoktur" işleminin iptali davası bu. Bakanı yanlış bilgilendirmiş danışmanları, "Dava dilekçemizi okursa anlar" dedim. Ben "Kanunu, Danıştay kararını uygula" diyorum. 1992 yılından önce planlanan yerlerde "ÇED raporu alınmasına gerek olmadan yatırım yapılabilir" diye bir hüküm vardı. Bu hükmün iptaline yönelik dava açıldı, iptal edildi ancak aynısını değişik cümlelerle yazdılar. "ÇED raporuna gerek yoktur" diye ve raporu almadan otoyola başladılar. ÇED raporu alınması gerektiğini ileri sürerek dava açtık. Türkiye bir deprem bölgesi. Çok büyük yatırım yapıyorsunuz, yatırım yaptığınız yere ilişkin ÇED raporunu almak zorundasınız.

"YAPILMASIN" DEMİYORUZ
Başka açtığınız dava var mı kentin bütününü ilgilendiren?
Konak Tüneli'yle ilgili sorular soruyoruz şu anda, bilgi edinme kapsamında. Orada da bir karmaşa olduğu ortaya çıktı. Plan yok. Kimisi cevap vermiyor, komisyonumuz çalışma yapıyor. Biz "Yapmayın" demiyoruz. "Planlayın, altyapı çalışmalarını yapın ama orada ÇED raporu alınmalı diyorsa alın" diyoruz.

Konak Tüneli projesini yapılabilir görüyor musunuz?
Ulaştırma Bakanlığı bu proje için "Bu yeni bir proje değil, 1988 yılında ihale edilen İzmir-Urla-Çeşme otoyolunun mahkeme kararı sonucu yapılamayan 3 kilometrelik Kordon Yolu bölümüne alternatiftir" şeklinde 1988 tarihli projenin revizyonu gibi cevap verdi. Belediyeler "Bizden görüş alınmadı" diye cevap verdi. Planlama çalışması yapılmamış. Zemin etütleri yapılmamış. ÇED yönetmeliği kapsamı dışında tutulmuş. 1992 yılından önce planlananlar ÇED kapsamı dışında dendiği için, bakanlık 1988 yılındaki projenin revizyonu diyor. Bu tünelin yapılabileceğini hiç düşünmüyorum. ÇED kapsamı dışında tutmanın ne kadar büyük bir faciaya neden olabileceğini düşünmek istemiyorum.

ÇED DIŞI OLMAZ
Dava açacak mısınız?
ÇED kapsamında dışında tutulmasına dava açabiliriz. ÇED'in dışında tutulma olmaz. En azından bizim tarihe ve İzmir kentine karşı sorumluluğumuz var. Açabiliriz dava. ÇED kapsamı dışında demek ne demek? Kentin içinde burası. Şimdi bunu anlamıyorlar; benim derdim proje değil. Ben "Projeyi uygularken, hukuken yapılması gerekenler yapılmalıdır" diyorum.

Kamu yararı görmüyorsunuz anladığımız kadarıyla...
Türkiye uluslararası çevre normlarına imza atmış bir ülke. Sadece projeye yönelik bir şey söylemek istemiyorum. Belki gerçekten iyi olabilir. Benim derdim başka bir şey. Ben bu zihniyete karşı çıkıyorum. İşin yapılmasına karşı değiliz, hukuka uygun yapılsın istiyoruz.
Kadınlar daha başarılı
Size göre kadın avukatlar mı daha başarılı, erkek avukatlar mı?
Kadın avukatlar daha başarılı. Çünkü onların o kadar çok işi var ki, sadece avukatlık yapmıyorlar. Hayatla ilgili bütün yükler kadınların omuzunda. Bu kadar sorumluluk içinde bir de avukatlık yapıyorlar. Gerçekten çifte başarı bu. Evlerini idare ediyorlar, çocuklarının sorumluluğu ağırlıklı olarak annelerin üzerinde. Davaları kazanma oranı diye bir şey söylemem zor ama gerçekten başarı bu. (Sezen Özsavrangil/ Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Okuduğunu anlamayanlar için 14 Şubat 2012 Salı 15:21

1992 öncesi yapılan planlamalar Çed yönetmeliği kapsamı dışındadır, buna Kordon yolu da dahildir.

Yorumu oyla      14      6  
KORDONU DOLDURANLARI UMUTMADIK 14 Şubat 2012 Salı 12:08

ÇED'e çevreye duyarsızların en büyük eseri İZMİRDE KORDONUN DOLDURULMASIDIR. Paldır küldür doldurulan KORDON bu ibret vesilesidir ve yapanların yüz karasıdır.

Yorumu oyla      26      9  
Sezarın hakkı 13 Şubat 2012 Pazartesi 22:43

Türkiyede Küçük ve Orta büyüklükte bir yatırım yapıldığında vatandaştan ÇED raporu(Çevre Etki Değerlendirme Raporu)istenir.Bu tesis,havayı,denizi, su kaynaklarını,tarımı,hayvancılığı olumsuz olarak etkileyip etkilmeyeceği araştırılır.Çok basit projelerde bu rapor şart koşulurken,böyle büyük yatırımların yangından mal kaçırırcasına ÇED almadan yapılmak istemi anlamsız.Önümüzde denizin alıp götürdüğü Karadeniz SahilYolu ve Hatay Havaalanı gibi taze ve canlı örnekler varken Baro haklı görünüyor.

Yorumu oyla      31      9  
zagor 13 Şubat 2012 Pazartesi 19:30

Baro baskanina laf yetistiren herseyi bilmis efendiler, okudugunuzu anlama beceriniz olsaydi Baskanin ne dedigini anlardiniz.Acin Gazeteleri ve Amik ovasina yapilan Havalimaninin halini görün.Hos görsenizde anlayacaginizdan süpheliyim ya.Nicin CED raporu gerekliymis ögrenirsiniz diyecegim ama, sizden yana umut yok.

Yorumu oyla      32      14  
KRONİK KARŞICILAR 13 Şubat 2012 Pazartesi 17:07

HEM ÇARŞICILAR ,HEMKARŞICILAR.Kim Onlar ? Etekleri zil çalıyor.Kim olacak Odalarla, barolar.Yakında Alt yapısın el atılmıyan İZMİRİN Lagımları taşacak Köpek, kedi büyüklügünde fARELER BASACAK ETRAFI. Ben 50 sene evvel konaktaki hAPİSHANE YIKILIRKEN bunları gördüm ODALAR . BAROLAR Sizlere sesleniyorum. Yaptıgınız bu KRONİK KARŞICILKLA, bakısız,iMAR GÖRMİYEN ÇAG DIŞI KALMIŞ,Trafigi felç Olmuş İZMİR Sizin eseriniz olacak tır ne kadar iftihar etseniz azdır. BOŞUNA DEMEMİŞLER GELEN GİDENİ ARATIR

Yorumu oyla      23      29  
13 Şubat 2012 Pazartesi 15:32

Hayali tünele dava açmaya gerek yoktu şimdi bunu bahane edecek akp zaten balondu

Yorumu oyla      36      18  
Mert 13 Şubat 2012 Pazartesi 14:09

İzmir'e yapılacak olan yatırımlara olan her itiraz belediye seçimlerinde halktan tepki oyu olarak Ak Parti'ye gidecektir.Böyle devam CHP.

Yorumu oyla      26      31  
DEMOKRAT İZMİR 13 Şubat 2012 Pazartesi 12:07

İşte İzmir'i bitiren kafa budur. Kardeşim bırak çedi çudu istanbul koptu gidiyor. www.youtube.com/watch?v=l0Flb3NGYCs

Yorumu oyla      28      36  
Osman Şahin 13 Şubat 2012 Pazartesi 12:07

AKP li dğilim ve aslada akp ye oy vermem ancak tünele karşı dava açmanızda hukuksal olarak haklı olsanız bile yaptığıniz yanlış evet doğa korunsun SİT vs ile İzmirköy oldu sokaklar çöten geçilmiyor bırakınız insanlar çalışsınlar ben kervan yolda düzelir görüşündeyim... bir hata varsada ileride düzeltilir..

Yorumu oyla      30      35  
kaos 13 Şubat 2012 Pazartesi 11:54

koşun koşun açın da,,,,yıllardır bitmeyen metroya niye açmıyorsunuz ,,,çünkü bize eziyet edeni seviyorsunuz hizmet edeni değil

Yorumu oyla      35      37  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbuğ için de Başbakan'ın izni gerekecek
MİT Müsteşarı'nın ifadeye çağrılmasıyla patlak veren krizin çözümü için ...
Başsavcılık: MİT’çiler görevlerinin dışına çıktı
MİT mensuplarını ifadeye çağıran savcının görevden alınmasından sonra ...
Altı sıfır atıldı şimdi de simgesi değişiyor
Merkez Bankası binlerce simge arasından finale kalan 10 simgeden birini bu ay açıklayacak
 
Okyanus ötesinden Başbakan Erdoğan'a mesaj
Fethullah Gülen, ikinci kez ameliyat geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ...
Son dakika! Başbakan Erdoğan taburcu oldu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve ...
'Suç işlemeden sızmak mümkün değil'
Bekir Bozdağ, "Milli İstihbarat'ın terör örgütü içine sızmalarına baktığınızda, ...
 
Kaza kurbanı kardeşler toprağa verildi
Gaziemir'de, 1.19 promil alkolü olduğu belirlenen Ömer Kahveci'nin, yaptığı ...
Torbalı'da 'sevgi' için belediye önünde eylem
Torbalı İlçesi'nde işkence edilip ölüme terk edilen 'Sevgi' adlı köpeğe ...
500 metrelik mangalda hamsi keyfi
Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu tarafından İzmir'de düzenlenen 4'üncü ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva