HABERLER>GÜNCEL
13 Şubat 2012 Pazartesi - 10:47

Başbuğ için de Başbakan'ın izni gerekecek

MİT Müsteşarı'nın ifadeye çağrılmasıyla patlak veren krizin çözümü için kolları sıvayan Adalet Bakanı'ndan, yapılacak düzenlemenin asker-sivil ayırmadan kritik üst düzey görevlileri kapsayacağı açıklaması geldi.

Başbuğ için de Başbakan ın izni gerekecek

İSTANBUL - MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, özel yetkili savcı tarafından KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılması, CMK ile MİT kanununu karşı karşıya getirmişti.
 
MİT, kendi kanunu göre müsteşarın ifadesinin alınmasının Başbakan’ın iznine bağlı olduğu, savcılık ise CMK 250’ye göre yetkili olduğu iddasındayken, hükümet, bu karışıklığın giderilmesi için yeni bir düzenleme yapma kararı almıştı.
 
‘MİT Müsteşarı için özel kanun’ tartışmasına neden olan bu düzenlemeyi, Hürriyet Yazarı Taha Akyol, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e sordu ve yanıtları gazetedeki köşesine taşıdı.
 
Ergin’in, "Sadece MİT görevlileri için özel düzenleme yapmak doğru olmaz” dediğini aktaran Akyol, Adalet Bakanı’nın kanunun çerçevesini, “Kritik görevlerini yapan çok üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması Başbakanın yazılı iznine tabi olmalıdır. Sadece MİT Müsteşarı ve elemanları değil..." şeklinde çizdiğini yazdı.
 
Bakan’ın düzenleme için CMK 250 ve 251’de değişiklik yapılmasını öngördüğü belirtilen yazıda, "Askeri görevler dahil mi?" sorusuna da Bakan’dan, "Evet, asker ya da sivil" yanıtı alındığı kaydedildi.
 
Bakan Ergin’in, MİT kanununda, Başbakan’ın izninin alınması gerektiğinin zaten yazılı olduğunu belirttiği, bu nedenle çözümün CMK’da değişiklik yapılmasından geçtiğini belirtilen yazıda Akyol, değişikliğin yürütülmekte olan davaları da etkileyeceğini ifade ederek, buna eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u örnek gösterdi.
 
Yeni düzenlemeye göre, Başbuğ’u yargılamak için de Başbakan’dan izin alınmasının gerekeceğini belirten Akyol’un, Bakan Ergin’e sorusu, "Siyasi makam olan Başbakanlığa bu yetkiyi vermek doğru mu?" oldu; yanıt da, "Anayasa Mahkemesi Adalet Bakanı’nın ‘Yargısal değerlendirmeden ziyade devlet ve toplum yararı açısından bir takdir yetkisini kullanacaktır’ gerekçesiyle bunu anayasaya uygun bulmuştur. Başbakan’ın iznine bağlanması da 301. madde gibidir, anayasaya uygundur" yanıtı oldu.
 
YARIN KOMİSYONDA
Öte yandan adı geçen yasa önerisi yarın Adalet Komisyonu'na gelecek. Taslağın Çarşamba günü de Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sak 13 Şubat 2012 Pazartesi 11:57

Genelkurmay Başkanı içerde,PKK ile savaşmış komutanlar içerde .Tutuklu yargılanıyor.Demeç veriyorlar kimse dokunulmaz değildir diye komik olan bunları söyliyenlerin dokunulmazlıkları var.Şimdi MİT soruşturması var.Hamili kart yakınımdır.

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 13 Şubat 2012 Pazartesi 11:10

ŞUNA BENZİYOR. DOKUNULMAZLIĞIN KALKMASINI İSTERLER ASLINDA BDP LİLER İÇİN , VELAKİN UCU KENDİLERİNE DOKUNDUĞU İÇİN KALDIRAMAZLAR. AYNI DURUM BU HABERDE GEÇERLİ MİT SORUŞTURMASI İÇİN BAŞBAKANLIK İZNİ OLURSA E HALİYLE BU KADAR AŞİKAR KANUN YAPILIRSA GENEL KURMAYI DA BU KAPSAMA ALMAK GEREKİYOR İSTEMEYE İSTEMEYE

Yorumu oyla      12      6  
Vatandaş 13 Şubat 2012 Pazartesi 10:54

Ne oldu'da böyle düşünmeye başladınız, paşa kaç gündür içeride yatıyor aklınıza gelmedi de şimdi çomak size dönünce mi kafanıza dank etti. Yemin ediyorum Bakkal Hüseyin efendi bu ülkeyi sizden daha iyi yönetir, çünkü adam hep bir adım ötesini düşünerek ticaret yapıyor. Siz maşallah akşam başka sabah başka düşünce karmaşası içinde ülke yönettiğinizi sanarak ahkam kesiyorsunuz. Yazık, yanarım yanarım ülke insanımın kaybettiği değerlere yanarım.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başsavcılık: MİT’çiler görevlerinin dışına çıktı
MİT mensuplarını ifadeye çağıran savcının görevden alınmasından sonra ...
Altı sıfır atıldı şimdi de simgesi değişiyor
Merkez Bankası binlerce simge arasından finale kalan 10 simgeden birini bu ay açıklayacak
Okyanus ötesinden Başbakan Erdoğan'a mesaj
Fethullah Gülen, ikinci kez ameliyat geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ...
 
Son dakika! Başbakan Erdoğan taburcu oldu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sindirim sistemi operasyonunun ikinci ve ...
'Suç işlemeden sızmak mümkün değil'
Bekir Bozdağ, "Milli İstihbarat'ın terör örgütü içine sızmalarına baktığınızda, ...
Kaza kurbanı kardeşler toprağa verildi
Gaziemir'de, 1.19 promil alkolü olduğu belirlenen Ömer Kahveci'nin, yaptığı ...
 
Torbalı'da 'sevgi' için belediye önünde eylem
Torbalı İlçesi'nde işkence edilip ölüme terk edilen 'Sevgi' adlı köpeğe ...
500 metrelik mangalda hamsi keyfi
Karadeniz Dernekleri Konfederasyonu tarafından İzmir'de düzenlenen 4'üncü ...
Başbakanın ameliyatıyla ilgili ilk kez konuştu
Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ikinci kez operasyon geçiren Başbakan’ın ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva