HABERLER>GÜNCEL
1 Ağustos 2011 Pazartesi - 14:14

İZBAN'da neler oluyor?

Birleşik Taşımacılık Sendikası İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, 'İZBAN'da sorunlar devam ederse can kayıpları olabilir' dedi. İZBAN Genel Müdürü Selçuk Sert ise sorunları 'çocukluk arızaları' diye nitelendirdi.

İZBAN da neler oluyor?

Emre Döker/İZMİR -Aliağa-Cumaovası arasında sefer yapan İZBAN banliyösünde 7 kez kazanın eşiğinden dönüldüğü ortaya çıktı. İZBAN yönetimi hata yapıldığını ancak ciddi tehlikenin söz konusu olmadığını açıkladı. Buna karşın 83 bröveli makinistten 13'ünün “kırmızı sinyal ihlali” yaptığı için yedek kadroya alındığını kabul etti.

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) İzmir Şube Başkanı Bülent Çuhadar, İZBAN'ın trafik ve seyrüsefer güvenliği açısından “ciddi” riskler taşıdığını savundu. Makinistlerin son 6 ayda 7 kez kırmızı sinyal ihlali yaptığını belirten Çuhadar, “Bu, 7 kez ciddi kazadan kıl payı kurtulunduğu anlamına geliyor. Kırmızı sinyal, 'önünde tren var bekle' demektir. TCDD'nin bugüne kadar gerçekleşen tüm ölümlü kazaları kırmızı sinyal ihlalinden gerçekleşmiştir” dedi.

Çuhadar, İZBAN'ın trafik işletmesinin TCDD mevzuatına uygun yapılması konusunda anlaşma imzalandığını ancak trafik mevzuatına uyulmadığını dile getirdi. Çuhadar, “TCDD de 7 – 8 yıl makinist yardımcısı olarak çalıştıktan sonra sınavla makinist olunurken, İZBAN'da şu anda görev yapan makinistler 9.5 hafta süren hızlandırılmış trafik ve sürücü kursundan geçiriliyor. Yol stajı olarak bilinen staj da 15 bin kilometre olarak yaptırılmıştır. Güzergah dikkate alınarak yapılan hesaplama ile de bu staj 7-8 günde tamamlanmıştır. Bu yetersiz eğitim sonucu son 6 ayda İZBAN'da görev alan makinistler tam 7 kez kırmızı sinyal ihlali yapmışlardır” diye konuştu.

Pamukova ve Tavşancıl'da yaşanan hızlı tren kazalarının bu ihlal nedeniyle gerçekleştiğine de dikkat çeken Çuhadar, “TCDD'de kırmızı sinyal ihlali yapıldığı zaman önce makinist geri göreve alınıyor. İkinci kez yaparsa makinistlik unvanı elinden alınıyor. İZBAN'da bu konuda yaptırım uygulanmadığını da biliyoruz. Aynı zamanda trenlerde hız sınırına uyulmuyor. 6 ay içinde pek çok kaza kıl payı atlatıldı. Sorunlar devam ederse kent için ulaşımı rahatlatması amaçlayan, sistem can kayıplarına neden olabilir” dedi.

TCDD mevzuatına göre tek makinist çalıştırılmasının mümkün olmadığını, ancak İZBAN'da pek çok parkurda tek makinist çalıştırıldığını kaydeden Çuhadar, şunları söyledi:
“Bu son derece tehlikeli ve yolcuların emniyetini riske eden uygulama devam ederse ciddi kazalara yol açabilir. Makinistlik yorucu, yıpratıcı bir meslek olması nedeniyle personelin görevde kalma süresi çok uzun olmamalıdır. TCDD, bunu 8 saatle sınırlandırmıştır. Ancak İZBAN'da görev yapan makinistler 12-13 saat çalıştırılmaya devam etmektedir. İZBAN, yatırım maliyetlerini arttırıp personel eksikliğini gidermediği sürece bu sorunlar devam edecektir.”

Çuhadar, İZBAN'a hizmet veren TCDD çalışanlarının da bu sistemden ücret karşılığı yararlandırılmaları nedeniyle iki kurumun personelinin karşı karşıya getirildiğini söyledi.

İZBAN Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Selçuk Sert ise, sendikanın sansasyon yaratmak amacıyla böyle bir açıklama yaptığı söyledi. Araçlarda yaşanan sorunların “çocukluk arızaları” olduğunu dile getiren Sert, kırmızı ışık ihlali yapan personelin eğitimlerinin tazelendiği, gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi. Sert, “Hatta 17 aracımız var. 83 bröveli makinistimizden 70'i aktif görev yapıyor. 13'ü hatalarından dolayı yedek kadroya alındı. Sabah 05.00'te başlıyor. Gece 01.00'de bitiyor. 20 saat görev yapıyoruz. 3 vardiya halinde 60 kişi çalışıyor. Bunlar da günde 8 saat üzerinden görev yapıyorlar. Aktif olarak 5 saat çalışıyorlar” dedi. Sendikanın kendi yaptığı araştırmaların tam olarak gerçeği yansıtmadığını da öne süren Sert, geri göreve alınan personelin eğitim sırasında fazla çalıştırıldığını da kabul etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
4 Ağustos 2011 Perşembe 01:30

Sayın çuhadar bi kendi makinist arkadaşlarınızınkine bakın bakalım 6 ayda kaç sefer kırmızıya basmışlar.Nereden nasıl bakacağınızı biz size öğretmeye kalkarsak ayıp olur herhalde.Telefonlarla nasıl gerekli yerleri arayıp hallattiğinizi belki sizde zamanında aynısını yapmışsınızdır ha sayın çuhadar.bizdeki arkadaşlar gerekli cezayı fazlasıyla alıyorlar.emin olun biz sizlerden çok daha bilgi ve beceriye sahipler.Selçuk bey doğru söylemiş sansasyon yaratmak için uğraşıyosunuz.biz işimizi en iyi şekilde yapıyoruz bundan sonrada en iyi şekilde yaparak siz ve sizin gibilerepirim vermeyeceğiz.

Yorumu oyla      13      6  
2 Ağustos 2011 Salı 19:45

madem ki izbanı kötülüyosun sayın çuhadar zamanında tcdd çalıştırıyodu banliyo sistemini ben inanıyorum ki iznbanın makinistleri tcdd makinistlerine göre daha tecrübelile ve daha eğitimliler bundan hiç şüpheniz olmasın.izbanın makinistleri işin ciddiyetinde sorumlıluklarını yerine getiyorlar. merak etmeyin.burdan izmir halkına da sesleniyorum içiniz ferah olsun ve izbanla uğraşmaktan vazgeçin her geçen gün daha iyi olcak

Yorumu oyla      15      6  
2 Ağustos 2011 Salı 16:32

tcdd makinistlerinin izbanda çalışmak için elinden geleni yapıyor çünkü alacağı en az maaş 4000 tl hem tren şefi hem makinist hemde km parası alcaklar o yüzden izban makinstlerini kötülüyorlar. herkes kendi işine baksın izbanıda rahat bıraksınlar

Yorumu oyla      16      6  
2 Ağustos 2011 Salı 15:51

HERKES İZBANA BİLENMİŞ YAZIYORDA YAZIYOR. BU ARKADAŞ İZBAN MAKİNİSTLERİNDEN NE İSTİYORMUŞ AÇIKÇA SÖYLESİN. SİZ ÇEKİLİN BİZ GELELİM HEM AZ ÇALIŞALIM HEM ÇOK KAZANALIM DESİN. SÜREKLİ KIRMIZI SİNYAL VE HIZ İHLALİNDEN BAHSETMİŞ. KENDİ MAKİNİSTLERİ KIRMIZI İHLALİ YAPTIĞINDA KİMSEYE FARK ETTİRMEDEN HALLEDİYOLAR.HIZ İHLALİNDEN BAHSEDELİM HANGİ MAKİNİSTİ LİVRESİNDE GİDİYOR. SEVGİLİ ÇUHADAR SAPMALI MAKASLARDAN GEÇİŞ HIZI EN FAZLA 30 DUR SİZ BUNA UYDUĞUNUZUMU SANIYORSUNUZ. KIRMIZI İHLALİNDE HADİSE OLDUĞU KADAR MAKASLARDADA HADİSE YAŞANIYOR. BİRAZDA ÇUVALDIZI KENDİNİZE BATIRINIZ LÜTFEN... İZBANIN GENÇ MAKİNİSTLERİ KİMSENİN CANINI TEHLİKEYE ATACAK BİRŞEY YAPMAZ. HERKESİN GÖNLÜ RAHAT OLSUN. UMUYORUZ Kİ GEREK MAKİNİSTİN UFAK SORUNLARI GEREKSE YOLCULARIN UFAK ŞİKAYETLERİ YAKINDA HALLEDİLECEKTİR. SİZ SADECE İZBANI EL BİRLİĞİ İLE SIRTLAYIN...

Yorumu oyla      18      6  
2 Ağustos 2011 Salı 14:46

İZBAN MAKİNİSTİ OLARAK BİZLER GEREKLİ EĞİTİM VE DONANIMA SAHİBİZ İZMİR LİLER GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TRENLERİMİZDE YOLCULUK YAPABİLİRLER.MEYVE VEREN AĞAÇ HERZAMAN TAŞLANACAKTIR ÇALIŞMA ŞARTLARIMIZ OLSUN VEYA ANLATILAN BÜTÜN SORUNLAR OLSUN YAVAŞ YAVAŞ ÇÖZÜLMEKTEDİR,ELEŞTİRİLERİN KİMDEN GELDİĞİNE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR BEN HERGÜN 8 SAATLİK ÇALIŞMA SÜRESİNCE 300 KM YOL YAPMAKTAYIM VE 850 TL MAAŞLA ÇALIŞMAKTAYIM BİR TCDD MAKİNİSTİ AYNI YOLU YAPMIŞ OLSA HEMİNİM 5000 TL DEN AŞAĞI MAAŞI GELMEZ.ŞİMDİ ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN 5000 TL MAAŞ ALACAK OLSANIZ BİZLERİ ELEŞTİRMEZMİSİNİZ?UMARIM CEVABINIZ SİZİN KÖKÜNÜZÜ KAZIRDIM OLMAZ ÇÜNKÜ O KADARDA DEĞİL HERKEZ KENDİ İŞİNE BAKSIN SİNYALLERİ YEŞİL YOLLARI AÇIK AMA İZBAN MAKİNİSTLERİNDEN UZAK OLSUNLAR SAYGILARIMLA.

Yorumu oyla      18      6  
sema özgüven 2 Ağustos 2011 Salı 12:43

tcdd calısanları kendi trenlerine görev dışı zamanlarda %20 indirimle binerken, neden izbana bedava binmeye çalışırlar anlamış değilim.

Yorumu oyla      21      6  
MEHMET DELİREN 2 Ağustos 2011 Salı 12:19

MADEM İZBANDA BU KADAR RİSK YASANIYOR. NEDEN PEKİ TCDD BEN SENIN BU KADAR RİSK TASIDIGIN HATTA ÇALIŞTIRMAM DİYEMİYOR. BIRAKIN BU ÇİRKİN OLAYLARIDA İZBAN'I BİRAZ SAHIPLENIN. SONUCTA AYDA 3 MİLYON INSAN BU HIZMETTEN FAYDALANABILIYOR. AYRICA TCDD MAKINISTLERI HIC MI KIRMIZI SİNYALE BASMIYOR. HEP KENDI ADAMLARINIZ DIYE GORMEZDEN GELIYORSUNUZ. İZBAN KIMSENIN ZORUNA GITMESIN. 8 GUNDE BI KERE 15000 KM YOL NASIL YAPILIYOR. İZBAN MAKINISTLERIN NASIL YOL STAJI YAPTIGI TCDD ARŞİVLERİNDE MERAK EDEN ACIP BAKABILIR. BIRAKIN ARTIK IZBANLA UGRASMAYI. HERKES İŞİNE BAKSIN.

Yorumu oyla      19      7  
Her0-1 1 Ağustos 2011 Pazartesi 16:18

Acaba İZBAN'ın tek sorunu makinistler mi? Yeni alınan trenlerin teknik yetersizliği ne olacak? İZBAN, otobüs seferlerinin kaldırılmasıyla tam bir eziyet yaşatıyor. İzmirde ulaştırma konusunda yeni bir yapılandırma gerekmektedir.Özellikle İZBAN'ın havasızlığına karşı acil bir önlem alınmalıdır. İnsan kalabalığına bir de havasızlık eklenince konserveye tıkılmış hissi uyandıran bu rezillik iyice çekilmez hal alıyor. Kaldırılan veya seferi azaltılan otobüs ve vapur saatleri yaşam temposuna uygun şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ferah ve etkin işleyen bir İZBAN, hayalimiz...

Yorumu oyla      20      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin yüzde kaçı oruç tutuyor?
74 milyonluk Türkiye'nin yüzde kaçı Ramazan'da oruç tutuyor, kaç milyon ...
Buca-Mar Müdürü Kara’ya yine ret
Kasırga Operasyonu’nda yargılamalara devam edildi. Operasyon kapsamında ...
İzmir'de bir çınar: Hüseyin Ögütçen
Doktorlarının ‘Çalışmazsan ölürsün’ dediği bir emekli vali o. Eğitim gönüllüsü. ...
 
Ölüm onu bekliyor, o sadece iş istiyor
Merve Tıraşçı… 34 yaşında… Kanser hastası… Hastalığın 4’üncü evresinde… ...
Tarihinde ilk kez 9 orgeneralle başladı
TSK komuta kademesinin geleceğini belirleyen Yüksek Askeri Şura toplantısının ...
Bütün öğrencilere burs
İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin eğitim verdiği 4 bölümdeki ...
 
Traktör römorku sonu oldu
Bergama’da yol kenarına bırakılan traktör römorkuna çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.
Komşuların 'ses'leri LYS'yi kazandırdı
Görme engelli Ayşegül, LYS'ye hazırlanıyordu. Bir komşusu test kitaplarını ...
Gençlerin balon çılgınlığı
İnternet üzerinden örgütlenen üniversitelilerin Dilek Balonu Şenliği izdihama ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva