HABERLER>POLİTİKA
24 Şubat 2012 Cuma - 10:20

İşte CHP’nin yeni tüzük taslağının son hali

CHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, genel merkezin tüzük taslağını basınla paylaştı. 26 Şubat günü oylanacak olan tüzük taslağına son hali verildi. Tüzük taslağı hakkında üyelere bilgi veren Emek taslağın çok geniş katılım ve tartışmalar sonucu oluşturulduğunu belirtti.

İşte CHP’nin yeni tüzük taslağının son hali

ANKARA - Çalışmalar sırasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu sık sık ziyaret ettiğini ve görüşlerine başvurduğunu anlatan Emek, görüşmeler sırasında Kılıçdaroğlu'nun hiç değişmeyen cevabının ise ''Ne benim için, ne bir kişi için, ne bir grup için tüzük yapıyorsunuz. CHP için tüzük yapıyorsunuz, böylesine ağır bir sorumluluğunuz var, CHP'nin tüzüğünü yaparken, kimsenin bir özel talimatı ve isteği doğrultusunda değil, başta örgütümüz olmak üzere özgürce değerlendireceksiniz ve bu tüzük CHP örgütlerinin, katılımcıların eseri olacak. Benim sizleri yönlendirme gibi bir düşüncem olamaz'' olduğunu söyledi.


CHP tüzük taslağının tam metni için tıklayın

Taslağa katkı veren herkese teşekkür eden Emek, 16. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilecek değişikliklerin CHP'nin 34. Olağan Genel Kurulu'nda yürürlüğe gireceğini bildirdi.
 
CHP'nin yeni tüzük taslağındaki değişikliklere göre, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararı ile partiye üye yazılanlar, 3 ay süre ile yalnız seçilme hakkından yararlanacak; olağanüstü genel kurul çağrılarının birden fazla olması halinde Genel Başkan çağrıları birleştirebilecek.
 
CHP'de 81'i il temsilcisi olmak üzere, 89 kişilik Tüzük Hazırlık Komisyonu toplandı. Toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcıları Nihat Matkap ile Atilla Emek, olağanüstü kurultay ve tüzük değişikliği çalışmalarıyla Tüzük Taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantı sonrası tüzük taslağındaki değişiklikleri içeren metin de basın mensuplarına dağıtıldı.
 
Metne göre, CHP'nin toplumu geleceğe taşıyacak ilkeleri ve değerleri programda yer alan biçimiyle sayılarak yeniden düzenlendi. İnsan hakları, kadın-erkek eşitliği, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkeleriyle geliştirilen tüzüğün ''Amaç'' başlıklı 3. maddesi ''Demokratik ve laik hukuk devleti bireylerin hak ve özgürlükleri, kadın ve çocukların korunması, engelli haklarının gözetilmesinin'' yanı sıra aralarında ''Çevre ve hayvan hakları, teknolojik gelişmeye, yeniliğe ve değişime açık özgür ve eleştirel düşünceye sahip toplum bireylerinin yetiştirilmesi'' gibi konuların da tanımlanmasıyla oluşturuldu. ''Emperyalizmin önlenmesi için mücadele etmek'' de amaçlar arasında sayıldı.
 
Tüzüğün üyelik başlıklı maddelerinde de düzenlemeye ve sadeleştirilmeye gidildi. Üyelik başvurularının kolaylaştırılması için internet üzerinden başvuru olanağı getirildi. Tüzükte ''Aday üyelik'' başlıklı 9. madde, ''üyelik başvurusunun askıya çıkarılması'' başlığı ile yeniden düzenlendi. Aday üyelikle ilgili düzenleme kaldırılırken, üyelik için yapılan başvurulara 15 günlük askı süresi içerisinde itiraz edilmediğinde başvuru sahibinin üye yazılması benimsendi.
 
TARTIŞMALI 12. MADDE YENİDEN DÜZENLENDİ
Tüzükte tartışmalara neden olan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararı ile üye yazımı yeniden düzenlendi. Buna göre, madde ''amacına uygun kullanılmasını sağlamak gerekçesiyle'', ''Nitelikleri gereği, üyeliğe bu madde hükmü uyarınca alınanlar, 3 ay süre ile yalnız seçilme hakkından yararlanacaktır'' şeklinde değiştirildi. MYK kararı ile partiye üye yazılanların 3 ay boyunca seçme hakkını kullanması durumu ortadan kaldırıldı.
 
Parti üyelerinin eğitim almaları ve üyenin aldığı eğitimlerin üye defteri ve üye kütüğüne işlenmesi kuralı getirildi. Yeni düzenleme ile örgüt yapısında da değişikliklere gidildi. ''Kadın ve Gençlik Kolları'' yan kollar olarak parti örgütü içine alındı.
 
İl ve ilçelerde yönetim kurulu üyelerinin, il, ilçe sekreteri, sayman ve bilişim sorumlusu seçmeleri öngörülerek ve bu görevde bulunanların 3'te 2 çoğunlukla görevden uzaklaştırılabilecekleri düzenlendi. İl Başkanlarının görevleri de daha ayrıntılı olarak tanımlandı.
 
Taslakta, il ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinin üye tam sayısının üçte ikisinin altına inmesi halinde düşmüş sayılacağı anımsatılarak, asıl üyeliklerde aynı gün içinde yarıdan fazla boşalma olması haliyle birlikte, her iki durumda da ilçelerde 45 gün, illerde ise 30 gün içinde olağanüstü kongreye gitme zorunluluğu getirildi. Ayrıca il ve ilçe kongrelerinin toplanmaları ile ilgili sayı, üye tam sayısının salt çoğunluğu olarak benimsendi.
 
Seçimlerde çarşaf liste uygulaması asıl olarak benimsenirken, ''görüşmelere geçilmeden önce kongre üyelerinin 10'da birinin yazılı önergesi ve kongreye katılanların salt çoğunluğu ile yapılacak oylama sonucunda blok liste usulü ile de seçimlerin yapılmasına karar verilebileceği'' ifadesine yer verildi.
 
Partinin eski genel başkanları, TBMM Başkanlığı, Başkanvekilliği ve bakanlık yapmış üyelerin yer aldığı bir ''Onur Kurulu'' oluşturulması, kurul üyelerinin aynı zamanda kurultayın doğal üyeleri olmaları da yeni tüzük taslağında yer aldı.
 
Yeni tüzük taslağı metninde olağanüstü genel çağrılarının birden fazla olduğu durumlarda, Genel Başkana bu çağrıları birleştirme yetkisi verildi. Birleştirilerek yapılacak olağanüstü kurultay gündeminin, her gündemin ayrı ayrı oylanarak görüşülmesine olanak tanıyacak biçimde belirlenmesi kuralı getirildi.
 
GENEL BAŞKAN SEÇİMİ
CHP tüzüğünün en çok eleştirilen maddelerinden biri olan Genel Başkan adayı önerme ile ilgili madde de yeniden düzenlendi. Aday önerme ile ilgili yüzde 20 olan oran yüzde 10'a indirilirken, ''Başkanlık Divanı önünde imza verme'' zorunluluğu da kaldırıldı. Kurultayda da organ seçimlerinde tek ve ortak liste kuralı (çarşaf liste) asıl olarak benimsendi. Blok liste ile seçimlerin yapılması ise kurultay iradesine bırakıldı.
 
Milletvekilliği adaylığı için ön seçim ve aday yoklaması öncelikli olarak belirlendi. Hangi seçim çevrelerinde ön seçim, aday yoklaması ya da merkez yoklamasının uygulanacağına PM'nin karar vermesi kuralı getirildi. Merkez yoklaması yönteminin uygulanması ile ilgili oran da yüzde 20 olarak belirlendi.
 
PM ÜYE SAYISI 60, MYK ÜYE SAYISI 17 OLDU
Tüzük taslağında, daha önce 80 olan PM üye sayısı, ''etkin bir yapılanma'' amacıyla 60 olarak yeniden düzenlendi. PM'de kadın ve gençlik kolları başkanlarının doğal üye olarak bulunması, ancak oylamalara katılmamaları kuralı getirildi. Tüzükte MYK'nın üye sayısı da rakamsal olarak ifade edildi ve 17 olarak belirlendi.
 
PM, il, il genel meclisi, belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanması kararlaştırıldı. Tüzük taslağı metninde parti içi eğitimde ayrıntılı olarak düzenlendi. Etkin üyelik için her üyenin sürekli eğitimi temel alındı.
 
Tüzük taslağı metninde, ''Program ve tüzüğün değiştirilmesi'' ile ilgili maddede yapılan değişiklikte, ''program ve tüzüğün partinin ideolojisi ve yönelimini belirleyen iki temel belge olduğu gerçeğinden hareketle, karar yeter sayısı kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğuna bağlanmıştır'' ifadesi koyulurken tüzüğün, partinin bir sonraki olağan genel kurulunun ilk gününde yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı da yer aldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kadriye taştan 25 Şubat 2012 Cumartesi 00:12

Eğitim de yapılacak olan 4+4+4 sistemi nasıl kız çocuklarını eve kapatmayı amaçlıyorsa sizde kadınlara kota koyarak eşit siyaset yapmayı engelliyorsunuz.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın bu fotoğrafları ilk kez yayınlandı
Recep Tayyip Erdoğan'ın cezaevi günlerinde çekilmiş olan iki fotoğraf ilk kez yayınlandı...
Rifat Sait İİBF mezunlarının sorunlarına el attı
Sait, 25 Şubat Cumartesi günü İzmir’de eylem hazırlığındaki gençlere provokasyonlara ...
Aşlık’tan maliyecilere 2B uyarısı: İnsaflı olun!
Kamuoyunda 2B olarak tanımlanan yasanın alt komisyonunda yer alan İzmir ...
 
CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan delegelere çağrı
CHP lideri Kılıçdaroğlu, “CHP delegelerinin en önemli görevi CHP’ye sahip ...
CHP İzmir ‘çifte kurultaya’ hazır!
CHP’de gözler, Pazar ve Pazartesi günü yapılacak kurultaylara çevrildi. ...
CHP'den 'Hakan Şükür' kanun teklifi
CHP Bolu Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Tanju Özcan, milletvekillerinin ...
 
Çıray: AKP'nin yeni oyunu 4+4+4
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda ...
Şandır: KCK, AKP-PKK yasak aşkının meyvesi
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Gizli sevişen eşkere doğururmuş. ...
Başkomutan’dan beş yıl sonra bir ilk...
Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı süresince ilk kez bir askeri tatbikata katılıyor.
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva