HABERLER>DÜNYADAN
26 Ekim 2009 Pazartesi - 00:00

İsrailliler yine Haremüşşerif'e dayandı!

Bir Yahudi grubunun Haremüşşerif'e girme teşebbüsü nedeniyle İsrail polisi ile Filistinliler arasında yaklaşık bir ay içinde ikinci kez çıkan şiddet olayları akşam saatlerinde kısmen devam etti.’

İsrailliler yine Haremüşşerif'e dayandı!

Bir Yahudi grubunun Haremüşşerif'e girme teşebbüsü nedeniyle İsrail polisi ile Filistinliler arasında yaklaşık bir ay içinde ikinci kez çıkan şiddet olayları akşam saatlerinde kısmen devam etti.’
 
KUDÜS - Polisin girişlerini tamamen kapattığı camide namaz kılmak isteyenler geri çevrildi.
 
Akşam namazı için camiye gelen yaşlı bir Filistinli, "Geri döndüm..Dokuz girişin dokuzu da kapalı...İçeri sokmadılar" dedi. Camiye bugün bir kez girebildiğini, saat 05.00'te gidip namazını kıldığını, o saatte durumun sakin olduğunu, içeride her zamanki kadar polis bulunduğunu söyleyen Filistinli, olayların hemen bir kaç saat sonra başlaması ve kapıların kapatılması nedeniyle bir daha camiye giremediğini kaydetti.
 
Arap gençleri akşam saatlerinde caminin Bab ül-Hutta girişi karşısındaki sokaklarda lastik yakarak protesto eylemlerini sürdürdü. Ancak polislerin büyük kısmı sokaklardan çekildi. Sadece kapalı girişlerin önünde güvenlik görevlilerinin bulunduğu gözlendi. Caminin kesilen elektriği yeniden verildi.
 
Geçen ay sonunda Yahudilerin en kutsal günü tabir edilen Yom Kippur'dan (Kefaret Günü) bir gün önce yine bazı Yahudi aşırı sağcıların Haremüşşerif yerleşkesi içindeki camiye girme teşebbüsleri aynı olayların çıkmasına neden olmuştu.
 
Haremüşşerif'e Cuma günleri haricinde turistlerin ve Yahudi ziyaretçilerin girmesine belirli saatlerde izin veriliyor.
 

 
YAHUDİLER İÇERİ GİRMEYE ÇALIŞINCA...
Yahudi bir grubun Haremüşşerif'e yeniden girme teşebbüsü Eski-Kent'te gerilimi yeniden artırdı. Şiddet olaylarının yaşandığı camiden halka El Aksa'yı korumaları çağrısı yapıldı.
 
Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, Yahudi grubun içeri girmesine 500 dolayında İsrailli polis ve güvenlik görevlisi eşlik etti. Ancak Yahudi grubun camiye de girmek istemesi yine olaylara neden oldu.
 
Cami içerisinde bulunanlarla polisler arasında şiddet olayları yaşanırken, bazılarının polise molotofkokteyli attığı, bunun gerilimi iyice tırmandırdığı ifade ediliyor.
 
Bunun üzerine polisin cami içinde bulunanlara ateş açtığı ve göz yaşartıcı bomba kullandığı belirtildi.
 
Camideki çatışmalarda, Filistinli kaynaklara göre en az 6 kişi yaralandı.
 
İsrail polisinin camidekilerden ve caminin Filistinli korumalarından en az 10 kişiyi de tutukladığı ifade ediliyor.
 
Polis, "Tapınak Enstitüsü" adlı bir Yahudi grubun, bugün Haremüşşerif'e girmek üzere çağrıda bulunması nedeniyle cami çevresinde ve Eski Kent'in (Doğu Kudüs) etrafında geniş güvenlik önlemleri almıştı.
 
ARAP MİLLETVEKİLİ: İSRAİL, MÜSLÜMANLARI KIŞKIRTIYOR
İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) Arap milletvekillerinden Talib El Sana (Birleşik Arap Listesi-Ta'al), İsrail'in, Haremüşşerif'e vücudunu siper edecek dünyadaki 1 milyar Müslüman'ı kışkırttığını söyledi.
 
El-Sana, Yahudi aşırı sağcıların El Aksa'nın kutsallığına zarar verme girişimlerinin önlenmemesi halinde kanlı olayların meydana gelebileceği uyarısında bulundu ve olacaklardan tümüyle İsrail hükümetini sorumlu tuttu.
 
Talib El-Sana, İsrail'in koruması altında olan ve Müslümanların en kutsal yerlerinden biri konumundaki Haremüşşerif'in koruma görevinin de İsrail polisine düştüğünü ifade etti.
 
İsrail Emniyet Müdürü Dudu Cohen, Haremüşşerif'e gelerek olayları yerinde inceledi ve basın mensuplarına, "İslami Hareket tarafından yapılan çağrıların ardından, Doğu Kudüs'ten Arapların ve İsrailli Arapların yığınlar halinde cami çevresine geldiklerini" söyledi.
 
Cohen, olayları çıkaranların aynı kişiler olduklarını ifade ederek, her Pazar günü İsrail polisinin İslami Hareket'in neden olduğu olaylarla uğraşmak durumunda kaldığını savundu ve Haremüşşerif'te barışı bozanların üstesinden geleceklerini ifade etti. Cohen, İsrail'in, Haremüşşerif'i hem müslümanlara hem de Yahudi ziyaretçilere açık tutma politikasını sürdüreceklerini belirtti.
 
SİYONİST HAHAMLARDAN ÇAĞRI
Haremüşşerif'e girmeye çalışan Tapınak Enstitisü (Mahon Hamikdaş) adlı grup üyeleri de bir konferans düzenledi. Konferansta, Siyonist hahamlardan Yahudilere Haremüşşerif'e gelmeleri çağrıları yapıldı. Siyonist hahamlar ayrıca, bu mekanın Müslümanların tahrikleri için bir platform olarak kullanılmasına bir son verilmesini de istedi.
 
Konferansın başkanlığını yapan Tapınak Enstitüsü Başkanı Yehuda Glick "Her seferinde Araplar tarafından 2-3 taş atılarak, Yahudilerin buradan uzak tutulduğunu" kaydetti. Glick, Arapların bunu öğrendiklerini ve ona göre davrandıklarını belirterek, İsrail polisinin, Sukkot (Çardak Bayramı) sırasında Yahudilere, Haremüşşerif'i kapamasının da cevapsız kalmaması gerektiğini belirtti.
 
Öte yandan, olayların devam ettiği saatlerde bir Filistinli genç kadın, Ramallah'ta Kalendiye askeri kontrol noktasında bir İsrailli güvenlik görevlisini bıçakla yaraladı. Karnından yaralanan 28 yaşındaki güvenlik görevlisi hastaneye kaldırıldı.
 
21 yaşında olduğu belirtilen Filistinli kadının gözaltına alındığı belirtildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uruguay’’a gerilla başkan
Güney Amerika ülkelerinden Uruguay'da dün yapılan devlet başkanlığı ...
İran tesisine ilk BM denetimi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişleri, İran’’ın üç ...
Barzani: PKK provokasyondan vazgeçsin
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, ’“Demokratik ...
 
İlk oturum sadece 15 dakika sürdü
Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'in yargılanması bugün ...
Erdoğan: Ahmedinejad dostumuzdur
Başbakan Erdoğan, Guardian gazetesine verdiği demeçte, İran'ın nükleer ...
3 helikopter düştü 14 Amerikalı öldü
Afganistan'da 3 helikopterin düşmesi sonucu aralarında askerler de olan 14 Amerikalı öldü.’
 
Fidel Castro’’nın kız kardeşi CIA ajanıymış!
Küba liderleri Fidel ve Raul Castro'nun kız kardeşi, ABD'ye sürgüne ...
Londra kendi kulesini yapacak
2012 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan Londra'da, Paris'teki ...
Domuz gribi aşısı amigo kızı bitirdi!
Domuz gribi aşısı olan 25 yaşındaki güzeller güzeli amigo kız Desiree ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva