HABERLER>DÜNYADAN
26 Ekim 2009 Pazartesi - 00:00

Erdoğan: Ahmedinejad dostumuzdur

Başbakan Erdoğan, Guardian gazetesine verdiği demeçte, İran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığı yönündeki iddiaları "dedikodu" olarak tanımladı ve "İran dostumuzdur" dedi.’

Erdoğan: Ahmedinejad dostumuzdur

Başbakan Erdoğan, Guardian gazetesine verdiği demeçte, İran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığı yönündeki iddiaları "dedikodu" olarak tanımladı ve "İran dostumuzdur" dedi.’
 
LONDRA - Guardian gazetesi İstanbul muhabiri Robert Tait'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı röportajı birinci sayfasından duyurdu. Guardian, Erdoğan'ın 'İran dostumuzdur' sözlerini tırnak içine alıp, 'Türkiye Başbakanı NATO'daki nükleer çatlağı gözler önüne serdi' başlığını attı.
 
Erdoğan'la röportaj gazetenin dışhaberler bölümünde de tam sayfa yer alıyor.
 
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yle ilgili soruya Erdoğan şöyle cevap veriyor: "Fransa ve Almanya'nınki gibi Türkiye'ye karşı önyargıları olan Avrupalı liderler var. Chirac zamanında Fransa'yla mükemmel ilişkilerimiz vardı. Ancak Sarkozy döneminde hal böyle değil. Bu adil olmayan bir tavır. Avrupa Birliği kendi kurallarını ihlal ediyor."
 
Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad için, 'Hiç şüphesiz dostumuz. Şu ana dek dost olarak çok iyi ilişkiler yürüttük ve hiç bir sıkıntı yaşamadık. ' diyor.
 
Gazete, Erdoğan'ın bu tavrının, Türkiye'yi NATO'ya sıkı bir şekilde bağlı, Batı yanlısı bir demokrasi olarak gören bazı batılıları şaşırtabileceğini, ancak Erdoğan'ın Türkiye'yi İran gibi bir din devletine dönüştürmeye çalıştığından şüphelenen laik karşıtlarını pek de şaşırtmayacağını belirtiyor.
 
Erdoğan'ın laik çevrelerin bu suçlamasını reddettiğini yazan gazete, Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İran'daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Ahmedinejad'ı kutlayan ilk liderlerden biri olduğunu hatırlatıyor.
 
Kutlama yapıldığı sırada, Ahmedinejad'ın resmen olmasa da, büyük bir oy farkıyla seçimin galibi ilan edildiğini söyleyen Erdoğan, bu adımın 'uluslararası ilişkilerin bir gerekliliği' olduğunu söylüyor.
 
NÜKLEER KAYGILAR 'DEDİKODU'
Erdoğan, Batılı ülkelerin İran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığı yönündeki kaygılarını 'dedikodu' olarak tanımlıyor ve bu ülkenin nükleer tesislerine saldırmanın bir 'çılgınlık' olacağını vurguluyor.
 
Erdoğan ayrıca, İran'a nükleer programı konusunda baskı yapan ülkelerin hepsinin nükleer silahlara sahip olduğunu söyleyip, bunun çok da adil bir tutum olmadığını belirtiyor.
 
Guardian, Erdoğan'ın bu görüşlerinin Washington'ın dış politikasına yön verenler tarafından ilgiyle karşılanacağını söylüyor.
 
Gazete bu çevrelerin, AKP hükümetini uzun süredir diğer Müslüman ülkelerin de adapte edebileceği batı yanlısı 'ılımlı İslam' modeli olarak gördüğünü hatırlatıyor.
 
ABD'NİN POLİTİKASINI İSRAİL DİKTE ETTİRMİYOR
Guardian, bu görüşlerin, Erdoğan'ın eleştirilerinin Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerine zarar vereceği uyarısı yapan İsrail tarafından da pek sıcak karşılanmayacağını kaydediyor.
 
Ancak Erdoğan röportajda buna karşı çıkarak 'Bence bu mümkün değil. Amerika'nın bölge politikasını İsrail dikte ettirmiyor.' diyor. (BBC Türkçe)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 helikopter düştü 14 Amerikalı öldü
Afganistan'da 3 helikopterin düşmesi sonucu aralarında askerler de olan 14 Amerikalı öldü.’
Fidel Castro’’nın kız kardeşi CIA ajanıymış!
Küba liderleri Fidel ve Raul Castro'nun kız kardeşi, ABD'ye sürgüne ...
Londra kendi kulesini yapacak
2012 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan Londra'da, Paris'teki ...
 
Domuz gribi aşısı amigo kızı bitirdi!
Domuz gribi aşısı olan 25 yaşındaki güzeller güzeli amigo kız Desiree ...
Bağdat kana bulandı: 155 ölü
Bağdat'ta bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırıda 155 kişi ...
Feminist şarkıcı çarşafa büründü!
Fransa’’nın feminist şarkılarıyla tanınan ünlü rap yıldızı Dıam’’s, ...
 
İtalya'da seks skandalı!
İtalya'da, bir travestiyle ilişkisi görüntülenen ve 4 jandarma tarafından ...
Endonezya'da 7 şiddetinde deprem
Kısa süre önce Sumatra Adanası’’ndaki depremde binin üzerinde kişinin ...
Bu yaşta çelik gibi karın kasları var
İtalya'da yaşayan beş yaşındaki Giuliano karın kasları yüzünden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva