HABERLER>OTOMOBİL
19 Haziran 2024 Çarşamba - 08:22

İşin ustasından önemli uyarı: 'Kuş serisi'ne binmek çok tehlikeli!

Yarım asırdır oto tamirciliği yapan, hayatının önemli bölümünü Kuş Serisi olarak adlandırılan Tofaş marka arabaların ustası Cihat Yurtçu, “Bu arabalarda şaşi yok, karoseri de çok zayıf. Güçlü bir kazada ortadan ikiye, hatta üçe ayrılabiliyor. Bugün sağlıklı Kuş Serisi arabalar yüzde 10’u geçmez. 22 yıl önce üretimi sona eren bu arabaları kullanmak, hele hele hız yapmak, Azrail’e meydan okumak demektir” dedi

İşin ustasından önemli uyarı:  Kuş serisi ne binmek çok tehlikeli!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – 1971 yılında Murat 124 ile başlayan, daha sonra Kuş Serisi olarak adlandırılan Serçe, Şahin, Kartal, Doğan modelleriyle devam eden, 2002 yılında ise üretimleri tamamen sonlandırılan arabalar, yollarda hala boy gösteriyor.

Yılların oto tamircisi Cihat Yurtçu, bu arabalara binmenin artık çok tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Bu arabaların çeşitli kazalarda ikiye, hatta üçe ayrıldığını belirten Yurtçu, “Artık o arabalara binmek çok tehlikeli. Hele hele trafiğe çıkıp hız yapmak, Azrail’e meydan okumaktan başka bir şey değil” ifadesini kullandı.

BİR ÇEKİÇ VURUNCA SAPIR SAPIR DÖKÜLÜYOR
48 yıldır oto tamirciliği yapan, meslek hayatının önemli bölümünü Kuş Serisi diye adlandırılan arabaları tamir etmekle geçiren Cihat Yurtçu, “O tip arabalarda şaşi yok. Karasör de sağlam değil. Eski Amerikan arabaları vardı, onlarda kamyon şaşisi gibi şaşi vardı. Duvara çarpsa, şaşi sayesinde içinden sağ çıkılabilirdi. Yeni model arabaların çoğunda da şaşi yok ama en azından kaportaları sağlam. Kuş Serisi dediğimiz arabalar artık çok yaşlandılar ve ciddi güvenlik sorunu yaşatıyor. O tip aramalar tamirhane geldiğinde kaldırıp altına baktığımızda, bir çekiç vurduğumuzda sapır sapır döküldüğünü görüyoruz. Çünkü her tarafı çürümüş, Allah’a emanet yürüyen bir araba haline gelmiş” dedi. O tür arabaların modifiye edilmesine de karşı çıkan Cihat usta, şu değerlendirmelerde bulundu:

KAPORTACILARIN YÜZDE 90’I KABUL ETMİYOR, ÇÜNKÜ…
“Artık o arabalara binmek, çok tehlikeli. Hele hele o arabalarla sürat yapmak, Azrail’e meydan okumak gibi bir şey olur. Bakıyorum, o kuş serisi arabaları modifiye yapıyorlar, geniş lastik takıyorlar, burnunu yere indiriyorlar. Bunlar zaten problemli arabalar, bu tür değişikliklerle daha problemli, daha riskli hale getiriyorlar. Kuş serisi arabaları tamir eden usta da kalmadı zaten. 100 kaportacıdan 90’ı o arabaları artık kabul etmiyor. O arabalar vizeden nasıl geçiyor, anlamıyorum. Derme çatma tamir ediliyor, üzerine bir filinkot çekiliyor, vizeye giriyor. Vizede arabayı iyice test etseler, inanın hiçbiri vize alamaz.”

O ARAÇLARIN ÇOĞU TRAFİKTEN MEN EDİLMELİ
Bütçesi elvermediği için Kuş serisi arabaları satın alma eğilimi içinde olan vatandaşlara da tavsiyede bulunan Cihat usta, şu uyarılarda bulundu:

“Satın almayı düşündükleri kuş serisi arabayı mutlaka bir ekspertize göstermelerini tavsiye ederim. Ekspertizin tavsiye etmediği arabayı satın almasınlar. O tip arabaların hepsi için değil ama yüzde 90’ının piyasadan, trafikten kaldırılması gerekir diye düşünüyorum. Binilebilir kuş serisi arabanın yüzde 10’u geçmeyeceğini tahmin ediyorum. Temiz kullanılmış, hala kullanılabilir durumda çok az araba var. Bir de şunu söylemek isterim, bu arabalar deniz kenarını hiç sevmiyor. Nemli, rutubetli yerlerde daha çok ve daha çabuk çürür. Eğer satın alacakları araba, deniz kenarında bir şehirde, köyde kullanılmışsa, kesinlikle almasınlar.”

 
Esnaf başkanı iddialı konuştu: İranlı turistler Kemeraltı’nı sevecek
 
Çandarlı'da kabus anları: 10 saatlik mücadele!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Malum Grup 20 Haziran 2024 Perşembe 02:43

Malum grubun; sahip olduğu politik güçle gümrük duvarları arkasına hapsettiği insanlarımızı, dünyanın en kötü araçlarına binmeye mahkum ettiği zamanlarda bu araçlar yüzünden hayatını kaybedenlerin yakınları başka bir ülkede olsa tazminat zengini olurdu...

Yorumu oyla      1      1  
19 Haziran 2024 Çarşamba 13:11

Gaz tenekelerinden boynuzlu holding para kazanıyor hala. Aslında bunlar trafikten men edilmek üzereydi. Araya pandemi ve hammadde krizi girdi: Ukrayna Rusya savaşı da bunların bir müddet daha piyasada tutunmasını sağladı.

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Otomobil piyasası normalleşecek
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “6 ay 6 bin kilometre düzenlemesinde 52 milyon ...
Taksilere reklam panosuna veto!
Taksilerin üzerine alınan reklam panoları hakkında İzmir Büyükşehir Belediye ...
Bayramda 'yolda kalmama' rehberi: Neler yapılmalı?
Kurban Bayramı öncesi sevdiklerini ziyaret etmek ve tatile gitmek için ...
 
Bayram tatili 9 gün olunca… Kiralık otoya talep arttı!
İzmir Oto Galericileri Odası Başkanı Zafer Dursun, Kurban Bayramı tatili ...
İzmir'de taksiye zam: İndi-bindi 80 TL!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın yeni dönem taksi ücretiyle ilgili ...
İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar düşüşe geçti
Otomotiv sektörü temsilcileri, 7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen ...
 
İzmirli taksiciler talebini iletti: Kısa mesafe 80 lira!
En son 31 Temmuz 2023’te fiyat düzenlemesine giden İzmir Şoförler ve Otomobilciler ...
Araç sahiplerine müjde... Çifte indirim!
Brent petroldeki düşüş akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıyor. ...
Türkiye'de Tesla satışları çakıldı
Türkiye'de elektrikli otomobil satışları Ocak-Mayıs döneminde 3'e katlandı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya rekoru O'nda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva