HABERLER>OTOMOBİL
14 Haziran 2024 Cuma - 11:41

Bayramda 'yolda kalmama' rehberi: Neler yapılmalı?

Kurban Bayramı öncesi sevdiklerini ziyaret etmek ve tatile gitmek için yola çıkma hazırlıklarına başlayan sürücülere güvenli bir yolculuk için araç bakımına dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunan oto tamir ustası ve otomotiv mühendisi Burcu Aşkın (29), "Aracın yağ ve su bakımları, lastik havaları kontrol edilmeli. Antifrizler ölçülmeli ve yolda kalmamak için akünün durumuna bakılmalı. Bunlar ufak detaylar gibi gözükse dahi hayat kurtaran etmenler" dedi.

Bayramda  yolda kalmama  rehberi: Neler yapılmalı?

Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasıyla bayram öncesi sürücüler, yola çıkma hazırlıklarına başladı. Bayramda uzun yolculuğa çıkacak sürücüler için yolculuğu daha güvenli bir hale getirecek küçük ama önemli detayların hayat kurtarabileceğini dile getiren oto tamir ustası ve otomotiv mühendisi Burcu Aşkın, bu dönemde sürücülerin yola çıkmadan önce mutlaka araçlarının periyodik bakımını yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Sürücülere araçlarda kapasitesinin üzerinde yük taşınmaması gerektiğini hatırlatan Aşkın, "Aracın yağ ve su bakımları, lastik havaları kontrol edilmeli. Antifrizler ölçülmeli ve yolda kalmamak için akünün durumuna bakılmalı. En önemlisi ise bu işlerin hiçbiri son dakikaya bırakılmamalı. Çünkü araçta yağ kaçağı, mazot kaçağı gibi herhangi bir durum olup olmadığının kontrolü önemli. Korna, silecekler ve emniyet kemeri gibi aracın bütün aksanlarının çalıştığından emin olunmalı. Bunlar ufak detaylar gibi gözükse dahi hayat kurtaran etmenler. Araçtan kaynaklı beklenmedik kazaların önüne geçebilmek için bu bakımlar şart. Örneğin; bayram için çoğu insan uzun yola çıkıyor ve ön cama sinek gibi birçok görüşü azaltabilen, dikkat dağıtan şeyler yapışabiliyor, bu gibi durumlarda su ve sileceğin çalışmama durumu kaza sebebi olabilir" diye konuştu.

'HEDEFİM ÇIRAK KADINLAR ALIP SEKTÖRE KATMAK'
Öte yandan oto tamir mesleğini 22 yıldır yaptığını dile getiren Aşkın, "Bu mesleğe başladığımda 7 yaşındaydım. Ailem, hangi mesleği istiyorsam ona yönlendirdi. O zamanlar bana 'Yapamazsın, çok ufaksın, beceremezsin. Bir kadın, bu işi yapabilir mi?' diyorlardı. 'Belki de Türkiye'ye ilk olacağım ve bunu başaracağım' dedim ve tabuları yıktım, bunu başardım. Önce Mimar Sinan Lisesi'nde motor bölümünü daha sonra Ege Üniversitesi'nde 2 yıllık motor teknolojisi bölümünü bitirdim. Bununla yetinmedim ve 'Otomotivde çıkabileceğim en üst raddeye çıkmalıyım' dedim. Otomotiv mühendisliğini kazandım. Bu süreç zarfında zaten sürekli çalışıyordum ve okuyordum. Hedefimde, her zaman kendi dükkanımı açmak ve kadın ustalar yetiştirmek vardı. Hedefime adım adım yaklaşıyorum. Şu an 1 senedir kendi dükkanımı işletiyorum. Bundan sonraki adımım kadın çırak alıp, sektöre katmak olacak" dedi.

'KAPIM HER ZAMAN AÇIK'
Çevresinde bu mesleği öğrenmek isteyen kadınlar da olduğunu söyleyen Aşkın, "Kadınlar, karşılarında hep bir erkek görüyorlar. Bu durum onlar için bir geri adım olabiliyor. Şimdi beni tanıdıkça ilham olabiliyorum. Kadınların bir işi yaparken titiz olmak gibi bir huyları var. Hangi sektörde olursak olalım elimizin değdiği yer çiçek açıyor. Mesleği hiçbir zaman cinsiyetine göre ayırmamak gerektiğini söylüyorum. Araçla alakalı merak ettikleri, öğrenmek istedikleri herhangi bir konuda ya da bu işi yapmak isteyen varsa kapım her zaman açık. Mesleğin cinsiyet yoktur, ustası vardır" diye konuştu.(DHA)

 
Çin'den Türkiye'ye ek vergi tepkisi: Şiddetle karşıyız!
 
Bakan Koca: Onaylı Randevu Sistemi sayesinde poliklinik kapasitesi arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram tatili 9 gün olunca… Kiralık otoya talep arttı!
İzmir Oto Galericileri Odası Başkanı Zafer Dursun, Kurban Bayramı tatili ...
İzmir'de taksiye zam: İndi-bindi 80 TL!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın yeni dönem taksi ücretiyle ilgili ...
İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar düşüşe geçti
Otomotiv sektörü temsilcileri, 7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen ...
 
İzmirli taksiciler talebini iletti: Kısa mesafe 80 lira!
En son 31 Temmuz 2023’te fiyat düzenlemesine giden İzmir Şoförler ve Otomobilciler ...
Araç sahiplerine müjde... Çifte indirim!
Brent petroldeki düşüş akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıyor. ...
Türkiye'de Tesla satışları çakıldı
Türkiye'de elektrikli otomobil satışları Ocak-Mayıs döneminde 3'e katlandı. ...
 
Türkiye'de Tesla satışları durma noktasında
Tesla satışlarında düşüş ivmesi mayıs ayında da devam etti. Otomotiv Distribütörleri ...
Otomotiv satışları 5 ayda 500 bine yaklaştı
Otomobil ve hafif ticari araç satışları ocak-mayıs döneminde yıllık bazda ...
Araç alacaklar dikkat: Ünlü markadan dev kampanya!
Opel, haziran ayında da binek ve hafif ticari araç modellerinde uygun ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva