HABERLER>DÜNYADAN
27 Aralık 2009 Pazar - 00:00

İran'da Aşure Günü kanlı Pazar oldu!

İran'da Aşure Günü anmaları muhaliflerin gösterilerine dönüştü. Devlet televizyonu, aralarında muhalif lider Musevi'nin yeğenin de bulunduğu 4 kişinin öldüğünü duyurdu. ’

İran'da Aşure Günü kanlı Pazar oldu!

İran'da Aşure Günü anmaları muhaliflerin gösterilerine dönüştü. Devlet televizyonu, aralarında muhalif lider Musevi'nin yeğenin de bulunduğu 4 kişinin öldüğünü duyurdu. ’
 
TAHRAN - İran Devlet Televizyonu, başkent Tahran'da düzenlenen bugünkü hükümet karşıtı gösterilerde 4 kişinin öldürüldüğünü doğruladı.
 
Reuters Ajansı'na göre, devlet televizyonunun İngilizce yayın yapan kanalı Press TV'de, Tahran'daki gösterilerde 'kimliği bilinmeyen saldırganlar' tarafından öldürülenler arasında muhalefet liderlerinden Mir Hüseyin Musevi'nin yeğeninin de olduğu kaydedildi.
 
Polis ise yabancı basın-yayın organlarında, muhalefet internet sitelerine dayanılarak yayınlanan, kimi göstericilerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü haberlerini yalanlamıştı.
 
Tahran Emniyet Müdürü Azizullah Recepzade, Tahran'daki gösterilerde çatışma çıktığını yalanlamış ve olaylarda can kaybı olmadığını açıklamıştı.
 
Muhalefet yanlısı internet siteleri Tahran'da ve en az 4 kentte daha reform yanlısı göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 8 kişinin öldürüldüğünü haber vermişlerdi.
 
Bu siteler, aralarında Musevi'nin yeğeninin bulunduğu 4 kişinin Tahran, 4 kişinin de Tebriz kentindeki gösterilerde öldürüldüğünü duyurmuşlardı.
 
Muhalefet yanlılarının yayınlarına göre, Aşure Günü anma programı kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde dün başkent Tahran'da başlayan hükümet karşıtı gösteriler, bugün Tahran ile birlikte Tebriz, Şiraz, İsfahan ve Necefabad kentlerinde de düzenlendi ve bu gösterilerde güvenlik güçleriyle reform yanlıları arasında çatışmalar çıktı.
 
Yabancı gazetecilerin protestoları izlemesinin yasaklanması nedeniyle, bu haberleri bağımsız kaynaklara doğrulatma olanağı bulunmuyor.
 
İran'da, son aylarda dinsel günler ve önemli tatil günleri muhalefet liderleri tarafından hükümet karşıtı gösteriler için kullanılıyor.
 

 
EL CEZİRE: POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI
Bu arada El Cezire'nin internet sitesinde, Tahran'ın merkezinde polisin havaya uyarı ateşi açtığı, göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.
 
El Cezire muhabirinin, ayrıca polisin bazı göstericileri gözaltına aldığını gördüğü kaydedildi. Haberde, yüzlerce muhalefet yanlısının Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Montazari ve muhalefet lideri Mir Hüseyin Musevi yanlısı sloganlar attıkları bildirildi.
 
’‘VATANDAŞLAR SALDIRDI’’
Reuters ajansına bilgi veren bir görgü tanığı da polisin sokağa çıkan muhalif grupların birbiriyle buluşmasına engel olduğunu belirtti.
 
İran'da, Kerbela şehitlerini anma törenlerinde taşlı sopalı bir grubun vatandaşlara saldırdığı ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.
 
İran Devlet Televizyonu, ''maskeli saldırganların, Tahran'da Kerbela şehitlerini anma törenlerine katılan vatandaşlara saldırdıklarını ve kamu malını tahrip ettiklerini'' duyurdu.
 
Saldırganları, ''fitneci ve bozguncu'' olarak adlandıran televizyon, yakılan telefon kulübeleri, çöp kutuları, otomobiller, banka ve işyerlerinin görüntülerini yayımladı.
 
Haberde, saldırgan grubun güvenlik güçlerine de saldırdığı ve polis otolarını ateşe verdikleri belirtildi.
 
Televizyon, polisle çatışan grubun, üst düzey yöneticiler aleyhinde slogan attığını ve ''Kerbela şehitlerinin anısına saygısızlık yapıldığını'' bildirdi.
 
Polisin, grubu dağıtmak için havaya ateş açtığı ve gözyaşartıcı gaz kullandığı ifade edildi.
 
Haberde, olayda yaralananlarla hastanede yapılan röportajlara yer verilirken, halkın, olayı protesto için gösteri düzenlediği kaydedildi.
 
Haber ajansları da ABD ve İngiltere merkezli Farsça yayın yapan televizyon kanalları ile internet sitelerinin, saldırgan grubu kışkırttığını ve tahrik ettiğini savundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pakistan’’da bombalı saldırı: 5 ölü
Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınında düzenlenen bombalı saldırıda ...
Feribot faciası: 3 ölü, 22 kayıp
Filipinler'in başkenti Manila'nın güneyindeki Batangas bölgesindeki ...
Tsunami kurbanları anıldı
Hint Okyanusunda 26 Aralık 2004'te meydana gelen 9,2 büyüklüğündeki ...
 
Londra’’da Türk restoranlarına saldırı
İngiltere'nin başkenti Londra'daki "Sofra" adlı Türk restoranlarının ...
Aliyev’’den Ermenistan’’a gözdağı
Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ restleşmesi sürüyor. ...
Ömrünün yarısını katedral yapımına harcadı
İspanya'nın başkenti Madrid'in Mejorada del Campo ilçesinde ...
 
5 ebeveynden biri çocuklarının parasını tırtıklıyor!
Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, ebeveynlerin beşte birinin ...
İsrailli askerler 6 Filistinli'yi vurdu
Batı Şeria ve Gazze'de 6 Filistinli İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü.’
Onları biber gazı da durduramadı
Tahran'da polisin göz yaşartıcı bomba kullanmasına rağmen Musevi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva