HABERLER>DÜNYADAN
29 Aralık 2009 Salı - 00:00

İran cenazeleri tutuyor

İran'da Aşure günü düzenlenen muhalefet protestolarıyla başlayan gerilim sürerken, olaylarda ölenlerin sayısı 7 olarak açıklandı. Ölenlerin cenazeleri ise otopsi gerekçesiyle tutuluyor. ’

İran cenazeleri tutuyor


 
TAHRAN - İran'da önceki gün meydana gelen olaylarda ölenlerin sayısının 7 olduğu bildirildi.
 
Tahran Genel Savcısı Abbas Caferi Devletabadi, Tahran'daki olaylarda 7 kişinin öldüğünü ve olayla ilgili soruşturmanın ilgili birimlerce çok yönlü sürdürüldüğünü söyledi.
 
Devletabadi, güvenlik güçlerinin resmi açıklamasına göre olay günü polisin silah kullanmadığını belirtti ve bir kişinin kurşunla ölmesinin incelendiğini kaydetti.
 
Olayda 4 kişinin sert cisim darbesiyle öldüğünün belirlendiğini ifade eden Devletabadi, 2 kişinin ise av tüfeği saçmalarının isabet etmesiyle hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
Devletabadi, polisin envanterinde av tüfeklerinin olmadığını ifade etti ve olaylara neden olanların hak ettikleri cezaya çarptırılmasını umduğunu söyledi.
 
Devlet televizyonu ve haber ajansları, resmi makamlara dayanarak olaylarda 8 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
 
Olaylarda 15 kişinin öldüğü iddiası ise resmi ve bağımsız kaynaklarca doğrulanmazken, onlarca olduğu belirtilen yaralı sayısı için bir rakam açıklanmadı.
 
Hastanedeki morgdan alınan cesetlerin adli tıp kurumundaki incelemelerinin sürdüğü belirtildi.
 
"CENAZELER ELİMİZDE"
Aşure Günü başlayan muhalefet gösterileri sırasında yaşamını yitiren 5 kişinin cenazelerinin, yetkililerin elinde olduğu bildirildi.
 
İran resmi haber ajansı İrna, muhalif lider Mir Hüseyin Musavi'nin yeğeni Ali Musavi dahil 5 göstericiye ait cenazelerin otopsi için muhafaza edildiğini duyurdu.
 
Öldürülen Ali Musavi'nin kardeşi Rıza Musavi, kardeşinin cenazesinin Tahran'daki hastaneden alındığını, cenazeyi alanların kimler olduğu ile cenazenin nerede olduğunun bilinmediğini açıklamıştı.
 
İran devlet televizyonu, pazar günkü olaylarda 8 kişinin öldüğünü belirtmişti. İran Sağlık Bakanlığı da yaklaşık 60 kişinin yaralandığını, yaralıların çoğunun tedavilerinin ardından taburcu edildiklerini bildirmişti.
 
"SEÇİM BAHANEYMİŞ"
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, "seçimleri bahane ederek olay çıkaranlara hak ettikleri cezanın" verilmesini istedi.
 
Laricani, Meclisin sabahki oturumunda yaptığı konuşmada, önceki gün Tahran'da en az 8 kişinin ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara değindi.
 
İçişleri ve İstihbarat bakanlıkları ile yargıyı göreve çağıran Laricani, ''Kutsal değerlerin ve devrimin saygınlığına gölge düşüren fitneci ve bozgunculara en ağır ceza verilmeli'' dedi.
 
''Son olaylar, seçimlerin bir bahane olduğunu ortaya koydu'' diyen Laricani, can ve mal kaybına neden olanların hesap vermesi gerektiğini söyledi.
 
Olay çıkaranlar ile farklı siyasi görüşü olanları aynı kefede değerlendirmediklerini belirten Laricani, isim vermeden son cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olan siyasi liderlerden gerçekleri görmelerini ve olay çıkaranlarla aynı safta olmadıklarını göstermelerini istedi.
 
Laricani, ABD başta olmak üzere bazı Batılı ülkelerin, olaylara ilişkin açıklamalarını da eleştirdi.
 

 
OBAMA'DAN KINAMA
ABD Başkanı Barack Obama İran'daki gösterilerle ilgili olarak "ülkesinin, masum İran vatandaşlarına yönelik sert ve haksız baskıyı güçlü biçimde kınamada uluslararası topluma katıldığını" belirtti.
 
"İran halkının aylardır, evrensel haklarının kendilerine verilmesinin ötesinde birşey istemediğini" söyleyen Obama, "Bunu her yaptıklarında, zulmün demir yumruğuyla karşılaştılar" ifadesini kullandı.
 
İran'da olanların, ABD ile ya da bir başka ülkeyle alakası olmadığını söyleyen Obama, şöyle devam etti:
 
"Olanlar, İran halkıyla ve onların adalet ve daha iyi bir yaşam arzusuyla alakalı. İran'ın liderlerinin, korku ve zulümle ülkeyi yönetme kararı, bu arzuların ortadan kalkmasını sağlamada başarılı olmayacak."
 
ABD'nin, evrensel haklarını arayanların yanında olduğunu ifade eden Obama, İran yönetimine, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi ve kendi halkının haklarına saygı göstermesi çağrısında bulundu.
 
EBADİ'NİN KIZ KARDEŞİNE TUTUKLAMA
İran'da Nobel Barış Ödüllü İranlı avukat Şirin Ebadi'nin kız kardeşi gözaltına alındı. 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Ebadi, muhalefet yanlısı internet sitesi "Rah-e-Sabz"da yayımlanan açıklamasında, "kız kardeşi Nuşin Ebadi'nin, kendisine baskı yapılması amacıyla gözaltına alındığını" ifade etti.
 
Ebadi'nin açıklamasında, "Kız kardeşim herhangi bir siyasi faaliyette bulunmuyordu. Gözaltına alınması, insan haklarını savunmak için yürüttüğüm faaliyetleri durdurmam için yapılmış bir girişimdir" denildi. Açıklamada, Nuşin Ebadi'nin nerede gözaltına alındığı belirtilmedi.
 
"Rah-e-Sabz"daki haberlerde, bugün İran'da başka muhalifler ve bazı gazetecilerin de gözaltına alındığı bildirildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Times: Üçüncü cephe Yemen
New York Times gazetesi, ABD'nin Irak ve Afganistan'dan sonra ...
99 dolara genetik köken
The Genographic Project'e DNA bilgisi göndererek atalarınızın nerelerden ...
Kennedy’’nin çıplak haremi!
ABD'nin suikaste kurban giden eski başkanı J.F. Kennedy’’nin çıplak ...
 
Doğu Kudüs'te yeni İsrail inşaatları
İsrail, Doğu Kudüs'te 700 yeni evin inşaatına onay verdi.’
’“Ben varsam Türkiye yok’”
İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, Suriye ile müzakerelerde Türkiye'nin ...
Şavaşmaya gitti, ressam olarak döndü
Irak'ta ve Afganistan'da savaşan İngiliz askeri, cephede gördüklerini ...
 
NBC'nin harita özrü
Türkiye topraklarının bir bölümünün 'Kürdistan' haritası içine ...
Bulgaristan Türkçe haber istemiyor
Bulgaristan'da bir haber sitesinde yapılan ankette, "Türkçe haberlere hayır" sonucu çıktı.’
İtalya'da çığ felaketi: 7 ölü
Ülkenin kuzeyindeki Trentino bölgesinde çığ nedeniyle dördü kurtarma görevlisi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva