HABERLER>GÜNCEL
18 Eylül 2023 Pazartesi - 13:03

İnciraltı planları davalık!

İnciraltı planlarına karşı TMMOB’un açtığı davanın duyurulduğu basın açıklamasında Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunuldu. Açıklamada "TMMOB olarak bu tip alanlarda hiçbir rant, yada tarafı olduğumuz grup değiliz. Bilim ve teknik açısından tarım alanlarını korumak dışında bir cümle kurmuşluğumuz yoktur. İzmir Büyükşehir Belediyesi davasına sahip çıkması ve düşüncelerini net ifade etmesi gerekmektedir. Sao Paulo’da VBUa’da olduğu gibi bütün halkımızı bu davaya dahil olmaya çağırıyoruz" denildi.

İnciraltı planları davalık!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de yılan hikayesine dönen İnciraltı bölgesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda planlama süreci tamamlamıştı.

Planlara başta CHP’li isimler olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Narlıdere Belediyesi’nden eleştiriler gelirken, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu süreci mahkemeye götürme kararı aldı.

İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile planlara itiraz ettiklerini duyuran TMMOB İzmir, sürecin takipçisi olacaklarını açıkladı ve yetkililere seslendi. Katılımcılar adına açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu  Başkanı Aykut Akdemir yaptı.

Basın açıklamasına İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut da izleyici olarak katıldı. 

GEÇMİŞ PLANLAR UNUTULMUŞTUR! 
Seçim sürecinin fırsata çevrildiğini belirten Akdemir, “İnciraltı, İzmir ölçeğinde değişken süreçleri ile son 40 yıla damgasını vurarak önemli bir mücadele alanına dönüşmüş doğal bir değerdir. Değişen otoritelerin İnciraltı'nı ranta kurban etme konusunda gösterdikleri kararlılık, TMMOB olarak İnciraltı'nı zenginleşme aracı haline getirmeme mücadelesi olarak karşılığını her dönem bulmuştur. Bilindiği üzere 14 Mayıs seçimlerinin hemen 3 gün öncesinde İnciraltı'na ilişkin imar planları askıya çıkarılmıştır. Basında Oda'ları itiraz etmeyerek plana onay verip vermediği tartışılmış, ancak tartışılan konular arasında askıya çıkan planların bir itiraz nedeniyle düzeltilebilecek bir idari işlem olup olmadığı yer almamıştır. Daha öncesinde bu alana ilişkin alınmış ve kesinleşmiş mahkeme kararları yokmuş gibi tartışılan İnciraltı planı süreçleri, bu alanı bugünkü tartışmalara getiren uzun hikayesini görmezden gelmekten öteye gidemeyecektir. Aslında İnciraltı, bu kentin geçmişteki üst ölçekli planlarında, tarımsal niteliğinin korunması ve buna ek olarak geliştirilmesi gereken bir alan olarak öngörülmüş ve gelişme baskısından korunması istenmiştir. Ancak ülkemizde birçok alanda olduğu gibi mekânsal politikalarda da bir dönüm noktasını oluşturan 80'li yıllarla birlikte, kentsel rantlara endekslenen ekonomik beklentiler kent politikalarını şekillendirmiştir. 1989 yılında ilk kez 'Turizm Merkezi' sınırı belirlenerek yetki Turizm Bakanlığı'na verilmiş ve bu sınır süreç içerisinde adım adım genişletilmiştir. Bu süreçle paralel olarak bölgede parçacıl planlar yapılmaya başlanmış ve İnciraltı sürece yayılmış şekilde yapılaşmaya konu edilmeye çalışılmıştır. Tüm bu süreç İnciraltındaki imar beklentisini doğurmuş ve bu beklenti zamanla sistematik olarak büyütülmüştür. İzmir'in EXPO adaylık sürecinde ise bu imar beklentisini karşılamak üzere projeler üretilmiş ve bölgeye yönelik imar planları yapılmıştır. Ancak takip eden süreçte, bölgenin tarım dışı amaçla kullanılmasına yönelik İl Toprak Koruma Kurulu Kararı ve imar planları idari yargı denetimine tabi tutulmuş, iptal edilmiş ve hukuki anlamda İnciraltı'nın yapılaşmaya açılması defteri kapanmıştır” ifadelerini kullandı.

14 MAYIS’I FIRSATA ÇEVİREREK…
Herkesi davaya müdahil olmaya davet eden Akdemir, “Bu kararlar sonrasında ise bölgeyi tehdit eden Körfez Geçiş Projesi ile İzmirlinin karşısına çıkıp bölgedeki planlarını başka kanaldan yürütme gayretleri sürmüştür. Körfez Geçiş Projesi'ne karşı İzmirlilerin verdiği örgütlü mücadele de kısa denilebilecek bir sürede karşılık bulmuş mahkeme kararıyla bu proje de iptal edilmiştir. Bu mahkeme kararlarının 40 yıldır İnciraltı rantının peşinde olanları iştahını kesmeye hiçbir zaman yetememiş olması sonucu 14 Mayıs'tan tam 3 gün önce seçimi de bir fırsata çevirerek Körfez Geçiş Projesi'nin bağlantı yollarını içeren bir imar planını onaylayıp askıya çıkarmışlardır. Her ne kadar alelacele seçime yetiştirme kaygısıyla yapılan planlarda bir sürü teknik problem olsa da bahsettiğimiz süreç İnciraltı'nda teknik olarak tartışılacak bir konu ölçeğinde düşünülemez. Gerek merkezi gerek yerel idarelerin işi gayrimenkul alanları oluşturmak ve geliştirmek değildir. Hele ki kentin İnciraltı gibi önemli bir karbon yutak alanı olması özelliğinin kent genelinde sağladığı faydalar düşünüldüğünde tablo daha net ortaya çıkmaktadır. İklimsel değişimler ile artacak taşkınlar ve taban suyu yükselmelerinin kritik bir noktaya varacağı öngörülen bu günlerde, önemli bir tampon ağı oluşturan Çakalburnu Lagünü, göçmen kuşlarıyla, endemik bitki türleriyle, nadir rastlanan özel ekosistemi ile, yarattığı biyoçeşitlilik rezervi ile, tarım alanlarıyla bugüne kadar taşıyabildiğimiz koruyabildiğimiz değerleri ile rant odaklı yaklaşılmasına hiçbir şekilde kurban edilemez. İdarenin asıl görevi işi sürekli planları, plan kararlarını rant odaklı müdahalelerle delik deşik hale getirmek yerine kentin planlarına sadık kalmak ve kentin planlı gelişmesini sürdürmektir. 14 Mayıs seçimleri öncesinde onaylanan imar planlarının kamu yararıyla, şehircilik ilkeleriyle, hukuka uygunlukla hiçbir ilgisi yoktur. Bu kapsamda TMMOB olarak söz konusu imar planlarına dava açmış bulunuyor ve tüm İzmirlileri İzmir 8’inci İdare Mahkemesi 2023/26 E. no'lu dosyada görülen davada TMMOB yanında müdahil olmaya çağırıyoruz” dedi.

BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN DİYENLER.. 
Alanın maddi olarak getirisinin ne olduğu ve 'ranttan kastınız ekonomik olarak nedir' sorusuna yanıt veren Akdemir, "Rantın miktarı konusunda hesap yapmadık. Bizim görevimiz korunması gereken alanlara sahip çıkmak. Oradaki 1 dönümlük tarım alanı ile 100 metrekarelik evi karşılaştırmak bizim görevimiz değil. Rakamsal büyüklük bizim açımızdan önemli. Önemli olan kentin bu alanı ne kadar kullandığıdır. Büyükşehir Belediyesi bu sürece dava açtı. Diğer tarafı ile Büyükşehir 'başka tarım mümkün' diyorsa kentin tarıma alanını korumasına ihtiyaç vardır. Burada tarım alanının yok edilmesine karşı yapılacak her türlü projeye itiraz etmesi gerekiyor.  Tarım alanlarının yok edildiği bütün yaşam alanlarının ranta kurban edildiği dönemde İzmir’de 3,5 milyonda anca oluşmuş bir alanın ranta bırakmak hiç akıllıca değil. Başak bir tarım mümkün diyen herkes sesleniyoruz. Şu zaman kadar yapılan hataların tekrarlanması lazım" ded.

Planlardaki 'yeşil alan' bilgilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Akdemir, "Planlar hakkında sade bir dille söylerse tarım alanında yeşil alanı vurgulamak gerçekçi değil. Bu da itirazlarımız içinde.  Gerçekle ilgili olmayan ne kadar madde konulursa algı oluşturuluyor Asşli olan alanın korunması ihtiyacıdır. TMMOB olarak bu tip alanlarda hiçbir rant , yada tarafı olduğumuz grup değiliz. Bilim ve teknik açısından tarım alanlarını korumak dışında bir cümle kurmuşluğumuz yoktur. İzmir Büyükşehir Belediyesi davasına sahip çıkması ve düşüncelerini net ifade etmesi gerekmektedir. SaoPaulo’da VBUa’da olduğu gibi bütün halkımızı bu davaya dahil olmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

GELECEK KUŞAKLARA GÜZEL BİR GELECEK BIRAKABİLİRİZ
Ziraat Mühendisi  Ferdan Çiftçi ise, "Burası bir tarım alanı. Biz şu anda en fazla neden şikayetçiyiz? Gıda fiyatlarında… Dünya gıda fiyatlarından mağdur. Burası bu anlamda çok değerli bir alan. Tarım alanın üzerinde oraya orman yapmak yanlışsa, ormanı da tarım alanı yaptık demek yanlıştır. Orası üretim alanıdır. Orayı okul, hastane veya herhangi bir yapı yapmakta fark yoktur. Oranın tarım niteliğinin korunması önemlidir. Korursak gelecek kuşaklara güzel bir gelecek bırakabiliriz" dedi.

 
İzmir'in Demir Lady'sine İtalya'dan madalya
 
'Büyükşehir esnafla el ele olmaya devam edecek'
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yusuf 19 Eylül 2023 Salı 12:32

Anlayamaz Bi grup var tarım yapılamaz orada izmirin maalesef hastalıklı Bi iş bilmeyen tipler burası tarım alanı tarım yapılabilir diyor yesil alan diyor tapulu vergisini ödeyen izmirlinin bikac kendini bilmez yolda yürürken sakız cigneyemeyen ölmeyi unutmuş çok bozuk zihniyetliler var tedavi olsunlar kulturpark cesme projesi kentsel dönüşüm balcova mağdurları basmane çukuru sayamadığım projelere itiraz eden zavallılar izmir yerel seçimlerde cevabını verecek az kaldı itiraz edemez duruma gelecekler yeni anayasada bu zavallılar a yer yok CHP pişmanlıktır çöpe at CHP ye oy atma

Yorumu oyla      3      3  
Cumhuriyetli 18 Eylül 2023 Pazartesi 22:11

deniz kenarı ve gereken iş yapılsın ora için.Tarlalar şehire yakınsa imara açılır burada öyle bir yer.

Yorumu oyla      2      4  
Uğur 18 Eylül 2023 Pazartesi 21:01

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanlar İnciraltı için konuşmasın inanın bıktık artık. İnciraltı''nda tarım yapamıyoruz, burası böyle kalsın demek iş bilmezliktir. Burası plansız kalırsa İzmir''in diğer yerleri gibi çarpık yapılaşmaya kurban olur hiç mi akıl etmiyorsunuz. Şehrin içine sıkışmış suyu olmayan, toprağı tarıma elverişsiz, otoban kenarında, tarım yapın siz başka bir şey yapmayın denmesi tamamen siyasi ve toprağımızı bıkıp sattırmak için yapılan planlı bir girişimdir.

Yorumu oyla      3      3  
Hamdi Pekuz 18 Eylül 2023 Pazartesi 19:21

Alen doğu gencer ben elimle mülkümü kimseye vermedim bilesin, davalar açacaksan aç demokratik hakkın. Ama belli oluyor sen demokrasinin ne demek olduğunu tam çözememişsin özel mülkiyetleri kamu mülkleri gibi görmenden belli,sen her topluma lazım bir yeşiliminsin.

Yorumu oyla      3      3  
Mehmet Yörük 18 Eylül 2023 Pazartesi 19:01

Ferdan çiftçi;şakamısın sen birincisi İnciraltı n da tarım YAPILAMIYOR ikincisi dünya gıda fiyatları bu kadar az,bu kadar dar ve sığ düşüncelerle mı düşecek?traji komik yaklaşma konuya bu söylediklerine kargalar bile güler.

Yorumu oyla      2      3  
Alen doğu gencer 18 Eylül 2023 Pazartesi 18:35

STK larda dava açacak zaten . sivil davalardan birini ben açacağım . ÖYle tarım yapılamıyor diye milyonlarca m2 lik bir yeşil alanı imara açmak olmaz. mahmut atilla kayanın gösterdiği planlarda baya baya apartmanlar mevcut. Hadi imar verildi diyelim çok ama çok kısmi bir imar belki ikna edilebilir. sağlık turizmi ikna edilebilir. bunun dışında planlanan apartmanlaşma onlarca yıl sürecek davalara sebep olacaktır. bunun dışında düğün salonu ve mangal restoranları örneği verenler cidden komik. kim dedi size arsalarınızı bunlara verin diye? zorla mı aldılar sizden ? biliyoruz tanıdıklarımız var! kendi elleriniz ile gidip teslim ediyorsunuz sonra gelip burada ağlıyorsunuz. olacak iş değil ! ayriyetten bu bahsettikleriniz milyonlarca m2 lik alanda toplasan 10bin m2 bile yapmaz. hepsinin yeri ve sayısı belli. dava iyidir. izmir için ne akdar yeşil alan kurtarırsak kardır.

Yorumu oyla      3      7  
Hamdi Pekuz 18 Eylül 2023 Pazartesi 16:14

İzmir in hakiki tarım alanları minimum onlarca hatta sizin gökdelen inizin olduğu yer dahil tarumar edildi sayenizde. Son derece uygun ve düzgün İnciraltı planına ne akla hizmet bu kadar karşı çıkıyorsunuz anlamak mümkün değil. Mevcut bölgede bulunan sayısız ve ruhsatsız düğün salonları, mangal lokantarı, nargile dükkanları vb hiçbir yere itiraz etmeden bu plana itiraz etmeniz kötü niyetinizin en büyük göstergesidir.Bir de utanmadan konuya tam vakıf olmayan İzmir halkını açtığınız davaya müdahil olmaya çağırıyorsunuz.Tam sizin gibilerin yapacağı bir hareket.....Sizin ne amaç güttüğünüz apaçık ortadadır.Allah sizin gibilerden insanlığı korusun.Bilimsel hiçbir dayanağı olmayan iddalarınız cehaletiniz den dolayı ümit ederim insanları birbirine düşürmez.

Yorumu oyla      3      4  
MKC 18 Eylül 2023 Pazartesi 14:56

Duyanda Inciralti'da tonlarca tarim urunu yetistirilip, Izmir halki yararlaniyor zannedecek. Sehrin ortasinda tarim olmaz zaten. Benimde orada arsam yok, ama artik bu isler cozulsun Incirlati'nda. Ginda geldi artik davalardan.

Yorumu oyla      3      3  
partisiz 18 Eylül 2023 Pazartesi 14:54

ilçe belediyelerinin uzun vadeli bir planı yok. bilhassa bir belediyenin kasa tamtakır olduğu için oraya binalar dikilsin gelsin paralar derdinde...

Yorumu oyla      2      4  
Bülent Yılmaz 18 Eylül 2023 Pazartesi 14:33

Peki otoban kenarı trafiğin bu kadar yoğun olduğu bir bölgede onca egzoz dumanı altında yetişen meyve sebze yi gönül rahatlığıyla yiyebilirmiyiz

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de FETÖ itirafı çorap söküğü gibi... Polis 254 kişinin peşinde!
İzmir'de FETÖ'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 9 şüpheliden 1'i ...
Hava gösterisinde uçaklar çarpıştı!
ABD'nin Nevada eyaletinde düzenlenen hava gösterisinde 2 uçak çarpıştı, ...
Ege Üniversitesi TEKNOFEST-İzmir'e hazır!
Türkiye'nin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, bilim ve ...
 
İzmiri kana bulayacaklardı... DAEŞ'in mağarasına baskın!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından DEAŞ silahlı terör örgütü mensuplarına ...
3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı... İzmir'e ateş düştü!
İzmir'in Menderes ilçesinde orman yangınına müdahale için Tahtalı Barajı'ndan ...
Bergama'ya müjde... Seklik Barajı'nın açılış tarihi belli oldu!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
 
Taziyeye geldiler, araç altında can verdiler!
İstanbul'dan Diyarbakır'a vefat eden babalarının taziyesi için gelen 2'si ...
3 kategoride 4 terörist etkisiz hale getirildi
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1'i kırmızı, 1'i turuncu ve 1'i de gri kategoride ...
Yeni haftada hava nasıl olacak?
Meteoroloji'nin verilerine göre yeni haftada yağış beklenmezken sıcaklıkların ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva