HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ağustos 2011 Cuma - 19:52

İnciraltı’nda yıkımlar iptal

İnciraltı’nda tartışmalara yol açan işletmelerle ilgili yıkım kararları, imar planlarındaki yenileme çalışmaları tamamlanana kadar ertelendi.

İnciraltı’nda yıkımlar iptal

Can Özlü/Egedesonsöz - Balçova Belediyesi, SİT alanında kaldıkları gerekçesi ile yıkımı söz konusu olan İnciraltı’ndaki kafeterya ve restoranlara 8 Ağustos’a kadar süre vermiş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın “Acelesi yok. Yıkımları erteleyebiliriz” şeklindeki açıklaması kafaları karıştırmıştı. Resmi makamlardan gelen “yıkın” kararına karşılık, Bakan Günay’ın “yıktırmam” açıklaması ile arada kaldıklarını belirten Belediye Başkanı Çalkaya, Valiliğe yazı yazmış ve ne yapılması gerektiği ile ilgili resmi bilgi istemişti.
 
PLANLAR DÜZENLENECEK
Çalkaya’nın ve bölgedeki onlarca işletmenin merakla beklediği karar yıkımların başlamasına üç gün kala geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç imzası ile belediyeye gönderilen yazıda, İnciraltı bölgesinde yenilenen imar planları tamamlanana kadar yıkımlara gerek olmadığını bildirdi. Valilik aracılığı ile bakanlıktan gelen yazı, hem Başkan Çalkaya’ya hem de işletme sahiplerine rahat bir nefes aldırdı. Gelinen nokta itibariyle, bölgenin 1/ 1000’lik ve 1/ 5000’lik imar plan yenilemeleri tamamlanana kadar yıkımlar ertelenmiş oldu. Gönderilen resmi yazıda “Konu, İnciraltı Turizm Merkezi imar planlarında yapılacak düzenlemeler gerçekleştirildikten sonra, Koruma Bölge Kurulu’nda değerlendirilecektir” ifadelerine yer verildi.
 
YIKIM TARAFTARI OLMADIK
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, verilen kararın kendilerini de memnun ettiğini söyledi. Çalkaya “Hiçbir zaman yıkım yanlısı olmadık. Elimizdeki imkanları sonuna kadar kullanarak, konuyu bu noktaya kadar getirdik. Verilen karar doğrultusunda, bölgenin imar planlamaları bittikten sonra, kafeterya ve işletmelerin durumu koruma kurullarınca tespit edilecek. Zaten yapacağımız girişimler ile o zamana kadar buradaki işletmeler de kendiliğinden yerlerini terk edecek. Şuanda turizm sezonu yaşıyoruz. Binlerce yabancı konuğu ağırlıyoruz. Onların gözü önünde yıkım yapılması doğru olmazdı. Bakanlığımızın da bizle aynı fikirde olması sevindirici. Umarım bundan sonra daha sağlıklı adımlar atarız ve kimsenin canı yanmadan bu tür süreçleri tamamlarız” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Balçovalı 6 Ağustos 2011 Cumartesi 17:47

İmar planının bir an önce çıkması ve inciraltının artık bir çözüme kavuşması gerekiyor.İzmir in en güzel yeri böyle gece kondu tarzında yapılmış işletmelere bırakılmamalı.Düzenli bir plan ile arsa sahiplerinin de hakları gözetilerek İzmir e ve İzmir halkına yakışır bir İnciraltı olması lazım.

Yorumu oyla      17      7  
nilaysermikökkılınç 6 Ağustos 2011 Cumartesi 09:02

İnciraltı ,tahmin ettiğimiz gibi Merkezi İdare kararı ile geçici olarak çözüldü.Verilen karar,bölgenin planları tamamlanıncaya kadar yıkımların ertelendiği. Bu bir takdir kararı.Mevcut idari sistemde ,Sn.Bakanımızın takdir hakkının olduğunu,Sn.Belediye Başkanımızın aynı doğrultuda düşünmesine rağmen takdir hakkının olmadığını ,Sn.Bakanımızın kullandığı takdir hakkı nedeniyle cezai yargılanma tehdidi altında olmadığını,Sn.Belediye Başkanımız için ise cezai yargılanma tehdidinin olduğunu,ceza yargılama sürecinde de ilk kararın Merkezi İdare tarafından verildiğini görüyoruz.Şimdibaşka bir açıdan bakalım ! Turizm Bakanımız bir hukukçu.Planları inceleyenler Bakanlığın Şehir Plancıları.Balçova Belediye Başkanımız Turizm İşletmecisi ,İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız İktisatçı.Belediyelerimizin de şehir plancıları var.1/1000 lik planlar İlçe Belediyesi ,1/5000 lik planlar da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor.İnciraltı için ihtiyaç duyulan erteleme süresinin de sadece birkaç ay olduğu belirtiliyor.Seçilerek görev üstelenmiş yerel yöneticiler kanunla çalışıyorlar.Yaptıkları işlerin yargı denetimi de var.Kanuni sorumlulukları da var.Merkezi İdareye bu kadar bağlı kılınmasının ve görev alanlarına giren konularda İnciraltında olduğu gibi basit bir takdir hakkına sahip olamamalarının mantıklı hiçbir açıklaması yok.Anayasa değişikliği ve yerel yönetimler yasasında yapılacak düzenlemelerle mevcut idari sistemimizin içinde yaşadığımız çağa uyarlanması ,toplumsal gelişmeye ve ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yeniden düzenlenmesi ,yerel yönetimlerin merkezi idareye bu denli bağımlı olmaktan çıkarılması gerektiğini önyargısız görebilmeliyiz.Bana göre yaşadığımız her olay bunun için iyi bir fırsattır.Saygılarımla

Yorumu oyla      14      7  
izmirli.. 5 Ağustos 2011 Cuma 21:17

mutlu son mu? mutsuz son bence.. işletmeyi bilmeyen aşiret reislerinin kaba ve kötü işletmeciliği devam edecek, onların imar durumuna göz yunup o bölgeden rant yiyenler yemeye devam edecek..

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta MERBEL'e sermaye arttırımı polemiği
Konak Belediyesi, MERBEL şirketinin sermayesini 7,5 milyon lira artırdı. ...
Bayraklı meclisinde maaş tartışması
Bayraklı Belediyesi Ağustos ayı ikinci olağan meclis toplantısında Başkan ...
Kocaoğlu'ndan Cevat Durak açıklaması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı ilçe belediye başkanlarının ...
 
Ramazan denetimleri tam gaz
Karşıyaka Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Ramazan ayında da denetimlerini ...
Durak’tan Karşıyaka’ya çılgın projeler
Sosyal alanda 41 proje ile gündeme gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat ...
Başkanlar: Randevu yoksa bizde yokuz
‘Başkanlar Hareketi’nden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ...
 
Ödemiş’in tarihine katkı yapacak proje
Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi tarafından; müze, arşiv ...
Bornova’da baz istasyonlarına geçit yok
Bornova Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı ...
Konak’ta eski ramazanlar yaşatılıyor
İzmir’in merkezi Konak ilçesinde Konak Belediyesi’nin girişimleri ile ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva