HABERLER>DÜNYADAN
2 Ocak 2013 Çarşamba - 10:19

‘İmralı görüşmeleri’ İngiliz basınında…

İngiliz Financial Times gazetesi, Abdullah Öcalan ile yeniden başlayan görüşmelerle ilgili "İlk kez bir yetkili PKK lideri Öcalan ile görüşmeler yapıldığını onayladı" diye yazdı. BBC de konuya ilişkin bir haber yaptı.

‘İmralı görüşmeleri’ İngiliz basınında…

İZMİR - Gazete, İmralı görüşmelerine ilişkin, "Türkiye, PKK ile silah bırakma görüşmelerine başladı" diye yazarken, Türkiye’nin kısa süre önce hapishanelerdeki PKK'lıların açlık grevini sonlandırmak için Öcalan ile görüşme yaptığını kabul ettiğini ancak bir devlet yetkilisinin ilk kez daha geniş barış gündemiyle başlayan görüşmeleri onayladığını yazdı.
 
Financial Times, görüşmelere ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan’ın "Silahlı mücadeleyle kazanamazsınız, başka taktikleri kullanmak zorundasınız ve müzakereler bunlardan biri. İnisiyatifin esas amacı; PKK’nın silahını bırakmasına ikna etmek" dediğini aktardı. Financial Times, Akdoğan’ın çözümü güç olabilecek diğer bölgesel faktörlerin çatışmayı etkilediğine vurgu yaptığını belirtti.
 
 Yalçın Akdoğan’ın İran, Irak ve Suriye’yi işaret ederek "Bölgede PKK’nın ortadan kaldırılmasını istemeyebilecek diğer güçler olduğu" dediğini aktaran gazete, bunların her birinin Kürt azınlıklara ve bu azınlıkların da kendi bölgesel gündeme sahip olduklarını söyledi. Financial Times, Türkiye’nin geçtiğimiz birkaç yıldır Kuzey Irak’taki Erbil yönetimiyle ile iyi ilişkiler içinde olduğunu yazdı. Gazete, iki hükümetin de bölgeden, Türkiye ve ötesine ulaşmasını sağlayacak doğalgaz ve ham petrol boru hattı inşaası konusunda görüştüklerini ancak bu görüşmelerin Erbil’in imzaladığı enerji anlaşmalarını tanımayan Bağdat’taki merkezi hükümeti kızdırdığı yorumunu yaptı.
 
 Financial Times, Türk yetkililerin son yıllarda PKK’nın Türkiye’deki saldırılarını artırmasında İran ve Suriye’yi aktif rol oynadıkları gerekçesiyle suçladığını yazdı.
 
BBC: TÜRKİYE İLE ÖCALAN ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNDE
İngiliz yayın kuruluşu BBC ise ‘Türkiye ve PKK lideri Öcalan silah bırakma görüşmelerinde’ başlıklı haberinde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan’ın hükümetin yasadışı PKK örgütünü askeri müdahaleyle mağlup etmenin muhtemel olmadığı sonucuna vardığı açıklamasını aktardı.
 
Yalçın Akdoğan’ın İmralı görüşmelerini anlattığı röportajında söylediği "Amaç; PKK ile ateşkes sağlamaktır, hükümet, bu şiddeti durdurmakla sonuçlanabilecek her türlü diyalogu girmeyi destekliyor. Silahla savaşarak hiçbir sonuç alamazsınız ve hiçbir organizasyonu ortadan kaldıramazsınız" sözlerine yer verdi.
 

BBC ayrıca, Akdoğan’ın Öcalan’ı Kürt sorununu çözmekte ‘ana aktör’ olarak gördüğünü ancak PKK liderinin Kuzey Irak’tan yönetilen PKK militanlarının tamamını kontrol ettiği konusunu sorguladığını yazdı. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fildişi'nde katliam gibi yılbaşı: En az 60 ölü
Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahilleri, 2013’e faciayla girdi. Başkent Abidjan’da ...
Dünya’dan 2013’e ilk merhaba
Türkiye'de yeni yıla saatler var. Ancak dünyada güneşin doğduğu ilk yerler, ...
Suriyeli gazeteden şok Türk pilot iddiası!
Suriye’de rejim yanlısı “El Vatan” gazetesi, dört Türk savaş uçağı pilotunun ...
 
Almanya'da Türk kıza dehşet saldırı!
Almanya'nın Hilden kentinde, kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi, 20 ...
ABD’de 'uçurum'un kıyısında son 24 saat…
ABD'de harcama kesintileri ve vergi artışlarının otomatik olarak devreye ...
Okulda sevişti fenomen oldu!
Kampüs gazetesinde yazdığı seks yazıları ile bir anda fenomen haline geldi.
 
Beşar Esad muhaliflerin kalesini geri aldı
Suriye'de 21 aydır çatışmaların en yoğun yaşandığı ve muhaliflerin kalesi ...
Rum lidere suikast hazırlığı: Bomba bulundu!
Kıbrıs Rum Kesimi lideri Hristofyas, tatilini geçireceği yazlık evinin ...
Yolcu uçağı otoyolda yandı!
Rusya'da küçük bir yolcu uçağı havalimanına inişi sonrasında pisten çıkarak ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva