HABERLER>EKONOMİ
18 Haziran 2011 Cumartesi - 17:20

IMF yine uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin karşı karşıya olduğu risklerin arttığı uyarısında bulundu, ancak küresel ekonomide görülen yavaşlamanın ''geçici'' olduğunu bildirdi.

IMF yine uyardı

SAO PAULO - IMF, nisan ayında açıkladığı Dünya Ekonomik Görünümü (DEG) Raporu ile Küresel Finansal İstikrar Raporu'nu revize etti.
 
IMF'nin Brezilya'nın Sao Paulo kentinde açıkladığı raporlarda, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin güçlü olmaya devam edeceği, ancak Japonya'yı 11 Mart'ta vuran deprem ve tsunami felaketi ile ABD'de ekonomik faaliyetin beklenenden zayıf olmasının yılın ikinci yarısında küresel ekonomideki büyümeyi yavaşlatacağı belirtildi.
 
Bu yıl küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,4'ten yüzde 4,3'e indiren IMF, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,7 oranında büyüyeceği tahmin ediyor. Nisan ayındaki tahminlerinde dünyanın en büyük ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 ve 2012 yılında yüzde 2,9 oranında büyüyeceği öngörülmüştü.
 
IMF, ABD'de ekonomik faaliyetlerde görülen yavaşlamanın tahmin edilenden daha önemli olduğunu vurgularken, faaliyetlerdeki yavaşlamaya gerekçe olarak, hammadde fiyatlarında ve petrol fiyatlarında görülen artış, kötü hava koşulları ve 11 Mart'ta Japonya'da görülen deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle ABD'li şirketlerin parça tedariki konusunda sorun yaşamasını gösterdi.
 
ABD'nin aksine Avro Bölgesi'nde Almanya ve Fransa'nın yatırımlarının etkisiyle sürpriz bir büyüme kaydedildiğine dikkat çeken IMF, bölgenin tamamı için büyüme tahmini bu yıl yüzde 1,6'dan yüzde 2'ye yükseltti.
 
AVRUPA'NIN BORÇ KRİZİ
Avrupa'nın borç krizinin küresel ekonomi için artan bir tehdit olduğu uyarısında bulunan IMF, Yunanistan'ın devam eden borç krizinin küresel finansal sistemi istikrarsızlığa itebileceğine dikkati çekti.
 
Yunanistan'ın borçlarını ödeyememesi durumunda bundan İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin de etkilenebileceğine işaret edilen IMF'nin finansal istikrar raporunda, ''Ciddi bir piyasa vakasında, bir şok Avro Bölgesinin dışını da etkileyebilir'' denildi.
 
Avrupa ülkelerinin liderlerine, daha fazla sorunu önlemek için uzun vadeli politikaları uygulaması çağrısında bulunan IMF, Avrupa bankalarının daha fazla ekonomik şoka karşı koymada yeterli sermayeyi henüz oluşturmadığı uyarısında da bulundu.
 
ABD VE JAPONYA
IMF, ABD ve Japonya'daki büyük bütçe açıklarının bu ülkelerin ekonomilerini tehdit edebileceğini bildirdi.
 
Her iki ülkenin bütçe açıklarını kademeli olarak azaltmak için adım atması gerektiğini belirten IMF, harcamalarda hızlı kesintinin ve vergi artışlarının iki ülkenin ''zayıf toparlanmasını'' tehdit edebileceğine işaret etti.
 
''ABD için, borç tavanı konusunu derhal halletmenin ve reformların yapılması ile gelir artırıcı vergi reformu dahil açığı azaltıcı planı başlatmanın kritik önem taşıdığına'' işaret eden IMF, Japonya için ise vergi reformunun, ayrıntılı orta vadeli açık azaltma paketinin en önemli unsuru olması gerektiğini kaydetti.
 
ABD ve Japonya'nın yüksek borç seviyelerini düşürmek için özel planlar ortaya koymada yavaş kaldığına dikkati çeken IMF, özellikle ABD ve Japonya olmak üzere gelişmiş ekonomiler için en önemli mali önceliğin, orta vadeli borç sürdürülebilirliğini desteklemeye odaklanmış güvenilir ve iyi hazırlanmış konsolidasyon programlarının uygulanması olduğunu bildirdi.
 
IMF'ye göre, ABD'nin bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı bu yıl yüzde 9,9 ve gelecek yıl yüzde 7,8, Japonya'nın bütçe açığının GSYH'ye oranı ise bu yıl yüzde 10,5 ve 2012 yılında yüzde 9,1 olacak.
 
ABD'nin kamu borcunun GSYH'ye oranı bu yıl yüzde 98,3 ve 2012 yılında yüzde 102,3, Japonya'nın da bu yıl yüzde 233,2 ve gelecek yıl yüzde 236,7 olacak.
 
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER
IMF, Avrupa dışında gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümenin güçlü kalmaya devam etmesini beklediğini de belirtti.
 
Gelişmekte olan ekonomilerin kriz öncesi üretim seviyelerinde faaliyet gösterdiğini ifade eden IMF, bu ülkelerin önceliğinin, süratle sıkı makroekonomik politikaları uygulaması, ani yükseliş ve düşüş döngüsü risklerini kontrol altına almak için muhtemelen sermaye kontrolleri dahil makro ihtiyati araçları ve esnek döviz kurunu kullanması olduğunu kaydetti.

Güçlü büyümenin beraberinde ekonomide aşırı ısınma riskini ortaya çıkardığını işaret eden IMF, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının artabileceği uyarısında bulundu ve bazı ülkelerde enflasyondaki yükselişe dikkati çekti.
 
Gelişmekte ve düşük gelirli ülkelerde mali açıkların ve borçların kademeli olarak azaldığını ifade eden IMF, yüksek ihracat fiyatlarından yararlanan emtia üreticisi ülkeler dahil bazı ülkelerde ekonomideki toparlanmanın hızlı olduğunu ve öngörülenden daha hızlı sıkı mali politika dahil aşırı ısınmadan kaçınılması gerektiğini belirtti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tansaş’tan İzmir'e ‘hizmet yağmuru’
İzmir’den doğan, perakendecilikte Türkiye’ye örnek bir modele dönüşen ...
Kipa ve tedarikçileri buluştu
125 mağazası ile lider Türk perakendecisi Kipa, Türkiye çapında farklı ...
Ayakkabıcıların yüzü fuarla güldü
İZFAŞ tarafından İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda 16 – 19 Haziran 2011 ...
 
Online alışverişi çok sevdik
IAB Türkiye'nin araştırmasına göre, son 6 ayda online alışveriş yapan ...
300 Türk nükleer mühendisi yetiştirilecek
Mersin Akkuyu'ya kurulacak nükleer güç santralinin işletim sürecinde istihdam ...
Dünyayı İzmir gelin ediyor
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, İzmir'deki gelinlik ...
 
Türkiye'nin ilk hava taksisi: Çeşme-Cenevre
Ekim Alptekin, Ege'nin tatil beldelerine zengin turist ve işadamlarını ...
'Altın Ambalajı' kazananlar belli oldu
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından bu yıl 24'üncüsü düzenlenen ...
En yeni ayakkabı modelleri bu fuarda
İZFAŞ tarafından Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) ve İzmir ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva