HABERLER>EKONOMİ
17 Haziran 2011 Cuma - 09:39

Türkiye'nin ilk hava taksisi: Çeşme-Cenevre

Ekim Alptekin, Ege'nin tatil beldelerine zengin turist ve işadamlarını taşıyacak. 2 bin kilometre menzile sahip 6 kişilik uçakları kiralayanlar tarifesiz, beklemesiz, güvenlik noktalarına takılmadan yolculuk yapacak.

Türkiye nin ilk hava taksisi: Çeşme-Cenevre

İZMİR - Yeniasır gazetesinin haberine göre; iki yıl önce iflastan satın aldığı Amerikalı havacılık şirketini kısa sürede düzlüğü çıkaran ve 1.5 milyar dolar yatırımla Eclipse 500 adını taşıyan uçak üretimine devam eden İzmirli genç girişimci Ekim Alptekin, Türkiye'de ilk defa hava taksicilik işini başlatıyor.

Alptekin, Avrupa'nın önemli kentlerinden ve İstanbul'dan Ege'nin tatil beldelerine zengin turistleri ve işadamlarını taşıyacak. 2 bin kilometre menzile sahip 6 kişilik uçakları kiralayanlar tarifesiz, beklemesiz, güvenlik noktalarına takılmadan hava yolculuğu yapacak. Bu yıl içinde ilk yolcularını taşıyacaklarını belirten EA Aerospace Yönetim Kurulu Başkanı Ekim Alptekin, "Turistler Cenevre'den Çeşme-Alaçatı ya da Bodrum-Türkbükü'ndeki pistlere inebilecek. Zengin turisti getirip kaliteli turizm imkanı yaratacağız. Bu sayede Ege turizminde ve sanayisinde ciddi bir değişim yaşanacak. Türk insanının da seyahat alışkanlıklarını değiştireceğiz" dedi.
 
SIKORSKY ORTAK
Eğitimini Hollanda'da yapan 34 yaşındaki Ekim Alptekin, hayalindeki hava taksi filosunu kurmak için bir grup Amerikalı yatırımcı ile 2008'de iflas eden özel uçak üreticisi Eclipse firmasını satın aldı. 2009'da satın alınan şirket 1.5 milyar dolarlık yatırım sonucu ayağa kalktı. Geçtiğimiz yıl da dünya uçak devi Sikorsky, küçük hissedar olarak şirkete katıldı. Dünyada şu an 260 adet Eclipse 500 uçağının hizmet verdiğini, Türkiye'de de bu sayının yıl sonunda 5'i bulacağını belirten Alptekin, uçak sayısının artmasıyla beraber yıllardır hayal ettiği hava taksi modelini de ayata geçireceklerini söyledi.

Alptekin, "Türkiye'de hava taksi modeli yok. Bir işadamı uçak kiralayabiliyor ancak çok yüksek ücret ödüyor. Ortağı olduğum Seabird Air aracılığıyla ve ürettiğimiz 4 yolcu, 2 kaptan alan Eclipse 500 uçaklarından oluşan filo ile hava taksi uygulamasını başlatacağız. Çift motorlu sessiz ve konforlu uçaklar ile yolcular beklemeden, güvenlik önlemlerine takılmadan Çeşme'ye, Bodrum'a, Assos'a uçabilecek. Bugün Bodrum'a uçak kiralarsanız 25 bin dolar ödersiniz. Biz 4 kişilik bir ailenin 2 bin 500 dolar ödeyeceği şekilde ekonomik bir fiyat belirleyeceğiz. Türk insanının seyahat alışkanlıklarını değiştireceğiz. İnsanlar sevgililer gününde uçağa atlayıp Ege kıyılarına uçabilecek" diye konuştu.
 
EKONOMİK FİYAT
Avrupa'nın önemli kentlerinden kendilerine bu yönde talepler geldiğini kaydeden Alptekin, hava taksi modeli ile zengin turistleri ve işadamlarını doğrudan Ege kıyılarına taşıyacaklarını söyledi.Yabancılar için Çeşme ve Bodrum'un iyi bir hat olduğunu ifade eden Alptekin, aynı zamanda Türkbükü ve Alaçatı'daki küçük havalimanlarının iniş ve kalkış için de ideal konumda bulunduğunu söyledi.
 
"TALEP VAR”
Alptekin, Ulaştırma Bakanlığı'nın gelişmeler doğrultusunda bu yönde düzenlemeler yapacağına inandıklarını ifade etti. Büyük gövdeli uçakların 3 kilometrelik pist yoksa inemediğini belirten Alptekin, buna karşılık Eclipse'nin inmesi için 1 kilometrelik küçük pistin yettiğini vurguladı. Alptekin, şöyle konuştu: "Mevcut hava ulaşım alışkanlıklarımız ihtiyaca hitap etmiyor. Talep var ama arz yok. Bu arzı sağlarsak Ege kıyılarına çok fazla seçkin turist gelir. Cenevre'den bir işadamı grubunu alıp Alaçatı'ya getiririz. İşadamı hem Türkiye'yi gezip hem burada yatırım kararı verebilir."
 
"ESBAŞ'ta da üretim yapabiliriz"
Uçak sektöründe taleplerin farklılaştığını belirten Ekim Alptekin, Amerika'da yaptıkları yatırımla Türk firmalarının da dünya çapında başarılı olabileceğini gösterdiklerini söyledi. Alptekin, "Havacılık sektörü değişiyor. Biz de bu değişimi takip ediyoruz. 5 yıl içinde dünyada 3 bin-4 bin arası hafif jete ihtiyaç olacak. Biz bu ihtiyacın yarısını karşılayabiliriz. Amerika'da Amerikan mühendislerini çalıştırarak Türk bayrağı altında Türk uçağı üretiyoruz. Türkiye'de yeni üretim bandı için görüşmeler sürüyor. Ege Serbest Bölgesi de üretim için görüştüğümüz yerler arasında" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Altın Ambalajı' kazananlar belli oldu
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından bu yıl 24'üncüsü düzenlenen ...
En yeni ayakkabı modelleri bu fuarda
İZFAŞ tarafından Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) ve İzmir ...
İTO'da Güneydoğu Asya rüzgarı
İTO Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ...
 
İçkiye sıkı denetim geliyor
Sahte içkiden ölümlerin ardından Alkollü İçki Eylem Planı uygulamaya konuluyor.
Mermer sektörünün bürokrasi isyanı!
Afyonkarahisar'ın mermer ve mermer ürünleriyle ünlü ilçesi İscehisar'daki ...
Konut kredisinde faiz artışı kapıda
Merkez Bankası'nın hamleleri sonrasında konut kredilerindeki maliyet artışının ...
 
Kredi kartı sahiplerine kötü haber
Ekonominin yumuşak karnı cari açıkla mücadelede sert tedbirler için seçim ...
İzmirgaz Konak Abone Merkezi açıldı
İzmir’de doğalgazın dağıtım ve işletmesini üstlenen İzmirgaz, düzenlenen ...
'Yunanlı işadamları İzmir'le işbirliği istiyor'
Ekonomik kriz nedeniyle tarihinin en zor günlerini yaşayan Yunanlı işadamları, ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva