HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Kasım 2009 Perşembe - 00:00

İl Genel Meclisi’’nde ’‘GDO’’ya hayır!’’

Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Vangöl, yenilip içilen GDO'lu ürünlerin sayısının 800 civarında olduğunu bildirdi. CHP’’li üyeler pankartlarla GDO’’ya ’‘hayır’’ dedi. ’

İl Genel Meclisi’’nde ’‘GDO’’ya hayır!’’


 
İZMİR - İzmir İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı, Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Vangöl, yapılan bir araştırmaya göre, bugün yenilip içilen GDO'lu ürünlerin sayısının 800 civarında olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
  
İzmir İl Genel Meclisi toplantısı, İl Özel İdaresine ait toplantı salonunda gerçekleştirildi.
    
Gündem konularına geçilmeden önce, gündem dışı söz alan Vangöl, Meclis üyelerine Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar'a (GDO) ilişkin bir sunum yaptı.
    
Bu konunun, insan sağlığı ve gelecek nesiller açısından önemli olduğunu ifade eden Vangöl, 441 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 5179 sayılı Gıda Kanunu gereği vatandaşların tükettiği gıdaların güvenliğini sağlama ve halkın gereği gibi beslenmesini temin etmenin Tarım ve Köyişleri Bakanlığının asli görevlerinden biri olduğunu hatırlattı.
    
Vangöl, bakanlığın bu görevini, il ve ilçe müdürlükleri ve bu müdürlüklerin bünyesinde bulunan gıda kontrolörleri sayesinde yerine getirmeye çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:
''Sayıları halihazırda ülke genelinde 6 bin civarında bulunan gıda kontrolörleriyle böylesi önemli bir görevi ne yazık ki layıkıyla yerine getiremeyen Bakanlık, bu görevini, 26 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan bir yönetmelikle, belediye ve il özel idareleriyle birlikte yapmaya karar vermiştir. Ama gelin görün ki aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bu konuda ciddi adımlar ne yazık ki tam anlamıyla atılmış değildir. Ülke genelinde sayıları 500 bin civarında bulunan gıda maddesi üreten, satan ve toplu tüketime arz eden iş yerlerinde yasa gereği yılda en az 1 milyon adet denetim yapması gereken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu görevini ancak yüzde 30'lar seviyesinde yapabilmektedir.''
    
Denetimlerin yetersizliğini vurgulayan Vangöl, bu durumun ortadan kaldırılabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.
    
10 yıldan bu yana Türkiye'ye GDO'lu mısır ve soya girdiğini, bunların gerek gıda, gerekse de yem sanayisinde yoğun şekilde kullanıldığını ifade eden Vangöl, ''Yapılan bir araştırmaya göre bugün yediğimiz ve içtiğimiz GDO'lu ürünlerin sayısının 800 civarında olduğu tespit edilmiş durumdadır'' dedi.
    
Vangöl, yeni yönetmelikle GDO'ların Türkiye'ye girişine meşruluk kazandırıldığını ifade ederek, bebekler için risk sayılan gıdaların yetişkinler için serbest tüketime konu edilmesinin, GDO'suz gıda maddesi üreten işletmelerin bu yönde etiket kullanmalarının yasaklanması gibi hükümler ve asıl olarak GDO'lu ürünlerin her türlü ticaretinin meşru zemine çekilmesinin, yönetmeliği kabul edilemez konuma taşıdığını vurguladı.
    
'GDO'LU ÜRÜNLERE İHTİYACIMIZ YOK'
Yusuf Vangöl, Türkiye'de Ulusal Biyogüvenlik Yasası'nın halen çıkarılmadığına değinerek, ''Bu yasa çıkarılmadan, GDO'ların ticaretinin bir yönetmelikle düzenlenmesi, hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından gerçek anlamda bir skandaldır'' dedi.
     
Vangöl'ün konuşmasının ardından CHP'li Meclis üyeleri ''GDO'ya hayır'' yazılı kağıtları göstererek, uygulamayı protesto ettiler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'ye 'revizyon' müjdesi
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Değirmenci: "Özverili ve örnek bir ...
Urla’’da domuz gribi önlemleri
Urla Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne bağlı ilaçlama ekipleri H1N1 ...
Buca’’da kurban krizi!
Kurban satış yerlerinin yüzde 50’’ye yakın bir oranda zamlanmasıyla ...
 
İzmir-Wuhan arasında sıcak rüzgarlar
Çin’’den gelen heyeti ağırlayan Başkan Kocaoğlu, iki kent arasında imzalanacak ...
Vali Kıraç’’a Çin’’den konuklar
Çin'in Wuhan Kenti Belediye Başkan Yardımcısı Hu Shugong ve beraberindeki ...
Karşıyaka’’da kaçak yapı yıkımı
İlçe Belediyesi imar affından yararlanan zemin kat üzerine kaçak olarak ...
 
Celal Atik Havuzu yenileniyor
Büyükşehir Belediyesi, 1989 yılında yapılan Kültürpark Celal Atik Yüzme ...
Gaziemir’’e 8 kilometrelik kanal
Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir’’in Sevgi, Gazi, Dokuz Eylül mahalleleri ...
İl Genel Meclisi ’‘Çeşme’’ için onay bekliyor
Çeşme'nin 1/25 binlik çevre düzeni planı revizyonu, İl Genel Meclisi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva