HABERLER>GÜNCEL
25 Temmuz 2011 Pazartesi - 09:36

İkizleri abla ve ağabey kurtardı

12 yaşındaki İrem ile 7 yaşındaki Çağrı, anne karnında iken hastalanarak dünyaya gelen ikiz kardeşlerine ilikvererek yaşama dönmelerini sağladı.

İkizleri abla ve ağabey kurtardı

İZMİR - İzmir’de “osteopetrozis” denilen, kemiklerin sürekli büyüyüp, kalınlaşmasına neden olan hastalıkla dünyaya gelen sekiz aylık ikiz bebekler Aslı ve Aysima Çakal ilginç bir hikayenin kahraman oldu. Tek kurtuluşları kemik iliği nakli olan ikizlerin 7 yaşındaki ağabeyleri Çağrı ile 12 yaşındaki ablaları İrem bir “mucize” gibi tam uyumlu çıktı. Çağrı Aslı’yı, İrem Aysima’yı kurtardı.

13 Yıldır İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’nde oturan evhanımı Ayşe Çakal (33) ile öğretmen Muammer Çakal, geçen yıl kızları İrem ile oğulları Çağrı’ya “ikiz kardeş” müjdesi verdi. İkizler kalp atışları farklılaşınca 9 Kasım 2010’da sezaryenle alındı. Taburcu olup evlerine döndükten 15 gün sonra Aysima bebeğin ateşi yükseldi. Aysima, Dr. Behçet Uz Hastanesi’nde bir hafta yattı. Daha sonra Aslı hastalandı.
 
Kemik iliği nakli gerekti
İkizlerin bir arada olup bakılması için çabalayan baba Ege Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda Aslı bebeğe “Osteopetrozis” hastalığı tanısı konuldu. Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Kliniği’nden Doç. Serap Aksoylar, Aslı’ya zaman geçirilmeden kemik iliği kök hücre naklinin yapılması gerektiğini bildirdi. Hızla verici tespiti yapıldı, ağabeyi 7 yaşındaki Çağrı’nın doku tiplerinin uyumlu olduğu belirlendi. Aslı’ya geçen 25 Şubat’ta daha 3.5 aylıkken ilik nakli yapıldı. Anne Ayşe Çakal minik kızıyla dış ortamdan tecrit edildikleri odada Aslı’nın iyileşip evlerine döneceği günleri beklerken, bu kez aynı belirtiler Aysima’da da görüldü. Hastalığın göz sinirlerine bası yapıp körlüğe bile yol açtığını öğrenen baba Çakal, Aysima’da farklılık hissedince soluğu hastanede aldı. Bu kez Aysima için verici arandı, talihsiz bebeğin şifası ablası İrem oldu. Abla İrem’den alınan kemik iliği kök hücresi geçen 15 Nisan’da Aysima’ya nakledildi. İrem’in dokularının yüzde 100 uyumlu çıkması aileyi de doktorları da sevindirdi. Aysima bebek de nakil yapılmaması halinde ölüme götüren hastalığa ablası İrem’in sayesinde meydan okudu.
 
Şanssızlık ve şans
Anne Ayşe Çakal, “Başımıza gelenleri biz bile anlayamadık” derken, şaşkınlık, üzüntü, sevinç, umutsuzluk, umut pekçok duyguyu bir arada yaşadıklarını söyledi. Anne Çakal, “Çok şanslıyız ki ablası ve ağabeyi donör oldu. Dokuları tuttu. Şimdi ikiz bebeklerim iyi, inşallah atlattık. Abla ve ağabeyinin donör olması, böyle bir hastaneye, doktorlara sahip olmamız ikizlerimin kaderini değiştirdi. Kızımla oğlum kardeşleri olmasını çok istemişlerdi. İnşallah onların iliğiyle kurtulacaklar. Şimdi kontrolleri sürüyor, hastalığın gözleri, kulaklarını ne kadar etkilediği araştırılıyor” dedi.
 
Hasta olma riski yüzde 25
Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nden Doç. Serap Aksoylar, ikizlerin hastalığı ile ilgili şöyle konuştu: “Bir batında doğmuşlar ama farklı yumurta ikizleri. Hastalık birinde olup diğerinde olmayabilirdi, çünkü çocukların bu hastalığa yakalanma riski yüzde 25. Bu ailede yüzde 50 olmuş. Bu kemik metabolizmasıyla ilgili bir hastalık. Hepimizin vücudunda kemik yapımı ve yıkımı oluyor. Bu çocuklarda kemikleri yıkan hücreler yok ya da çalışmıyor. Kemikler kalınlaşıyor içinde iliğe mesafe bırakmıyor, ilik çalışmıyor. O kadar kalınlaşıyor ki kafatası içinde görme işitme sinirlerine bası yapıyor körlük, sağırlık yapıyor. Akraba evliliği yapıldığında doğan bebeklerin doğar doğmaz incelenmesi gerekiyor.”(Nesrin Coşkun/DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç çifti kaza ayırdı
Bir akrabalarının düğünü için Aydın’dan İzmir’e gelen 9 aylık evli çiftten ...
Ergenekon Davası 4 yaşında
Birinci Ergenekon davasının başlamasının üzerinden 3 yıl geçti. Bu sürede ...
Kemalpaşa'da acı ölüm
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 1,5 yaşındaki çocuk, şişme havuzda boğuldu.
 
Bakan Günay'ın sözleri İnciraltı'nın umudu oldu
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, yıkım tebligatından sonra, ...
Mardin'de hain pusu: 3 şehit
Ömerli ilçesinde pusuya düşürülen 2 astsubay ve 1 uzman çavuş şehit edildi.
Teröre karşı 15 bin özel harekatçı
Teröre mücadelede polisin daha etkin olmasını isteyen hükümetin özel harekatçı ...
 
Tanıtım toplantısını Çeşme'de yaptılar
Darüşşafaka Cemiyeti, Çeşme ilçesinde düzenlediği toplantıyla cemiyetin faaliyetlerini tanıttı.
Sağlığa siyaset bulaştı
Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, İl Sağlık Müdürü Mehmet ...
İzmir’in turizm potansiyelini anlatacaklar
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Kültür ve Turizm ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva