HABERLER>EKONOMİ
2 Mart 2012 Cuma - 08:40

İhracatçılara müjdeli haber: 'Birlikler kapatılmayacak'

Dün geldiği Manisa'da Egeli ihracatçılara mesaj veren Büyükekşi, Egeli ihracatçıların endişe etmemesi gerektiğini, birliklerin kapatılması yönünde alınmış bir karar olmadığını vurguladı

İhracatçılara müjdeli haber:  Birlikler kapatılmayacak

MANİSA - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) yapısının, Ege'deki 9 ihracatçı birliğinin kapatılmasına yol açacak "her sektöre tek birlik" şeklinde değiştirilmesi yönünde İstanbullu ihracatçıların başlattığı girişime TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Manisa'dan yanıt verdi. 

Aytun Çıray: İzmir, İstanbul'u ürküttü. Haber için tıklayınız...

Dün geldiği Manisa'da Egeli ihracatçılara mesaj veren Büyükekşi, Egeli ihracatçıların endişe etmemesi gerektiğini, birliklerin kapatılması yönünde alınmış bir karar olmadığını vurguladı. Büyükekşi öğleden sonra İzmir'de Ege İhracatçı Birlikleri'nin başkanlarıyla bir araya geldiği toplantının ardından da, "Şu anda herhangi bir şekilde aldığımız olumlu veya olumsuz bir karar yok. Amacımız bütün ihracatçı birliklerinin başkanlarının görüşlerini alıp, 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için en iyisi, en doğrusu neyse onu yapmak" açıklamasında bulundu.
 
"ENDİŞE ETMEYİN"
Dün Şubat ayı ihracat rakamlarını açıklamak için Manisa'ya gelen Mehmet Büyükekşi Manisa Lojistik Merkezi'ndeki toplantıdan önce Yeni Asır Bölge Haberler Müdürü Ali Kayadibi ile bir araya geldi. Yeni Asır'ın Ege'deki ihracatçı birliklerinin kapanmasına neden olacak girişime Egeliler'in gösterdiği tepkinin yer aldığı manşetini inceleyen Büyükekşi, iki yıl önce TİM Kanunu çıkarken de bu görüşlerin gündeme geldiğini ifade etti. Büyükekşi, "Bizim kanunumuz çıkarken de iki başkanın girişimleri oldu. Biz o zaman bunu uygun görmedik. İhracatçı birliklerinin hem sektörel hem bölgesel olması yönünde o zaman da karar aldık. Türkiye'de demokrasi var. Başkanlarımızın farklı görüşleri var. Her başkan kendi istediği şeyi, uygun gördüğü şeyi söylüyor. 17 Mart'ta Sapanca'da genel ortak akıl toplantısı yapacağız. Bütün başkanlarımız görüşlerini söyleyecek. Böyle endişe edecek bir durum yok. Net bir şey yok ortada. Farklı görüşler olabilir. Bunu da ileriki günlerde hep birlikte göreceğiz. Şu anda alınmış bir karar yok. Bunları konuşmak için henüz çok erken" diye konuştu. Birliklerin sadece İzmir'de olmadığını vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi; "Zaten birlik sadece İzmir'de değil ki. Türkiye'nin her yerinde birlikler var. 60 birliğimiz var. Ankara'da, Mersin'de, Gaziantep'te, Antalya'da, Denizli'de, Trabzon'da, Erzurum'da var. Konunun İzmir ile ilgisi kesinlikle söz konusu değil. Türkiye'nin tamamını enterese eden bir konu. Birlikleri nasıl daha iyi harekete geçirebiliriz? Ne yaparsak daha iyi yapabiliriz? Bununla ilgili bir toplantı yapacağız."
 
BAKAN'A İLETİLECEK
TİM Yönetim Kurulu, haftalık toplantısını dün öğleden sonra İzmir'de gerçekleştirdi. Ege İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde yapılan toplantıda TİM yönetiminde yer alan Egeli başkanlar, ihracatçı birliklerinin bölgesel yapısının korunması için ısrarcı oldu. Toplantıya Ege'den, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, TİM Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, TİM Denetim Kurulu Üyesi Sabri Ünlütürk, TİM Sektörler Konseyi Üyesi Noyan Gürel katıldı. Egeli başkanların taleplerini tek tek dinleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Egelilerin isteklerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a iletme sözü verdiği öğrenildi. Toplantı çıkışında soruları yanıtlayan TİM Başkanı Büyükekşi, "Biz ayın 17'sinde bir toplantı yapacağız. Şu anda herhangi bir şekilde aldığımız olumlu veya olumsuz bir karar yok. Amacımız Türkiye'nin ihracatını en iyi şekilde temsil edebilmek için, 500 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için en doğrusunu yapmak. İzmir ile ilgili herhangi bir sorun yok. İnşallah 17 Mart'ta en güzelini gerçekleştirmek" dedi.
 
Egeliler iki birlik kurmak için çalışıyor
İstanbullu ihracatçıların başını çektiği Ege'deki 9 ihracatçı birliğinin kapanmasına neden olacak girişime büyük tepki gösteren Egeliler, diğer yandan Ege Otomotiv İhracatçıları Birliği ve Ege Kimyevi Maddeler İhracatçıları Birliği kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, kendilerinin Ege Otomotiv İhracatçıları Birliği kurmak için çaba gösterirken, Ege'deki mevcut birliklerin kapatılacak olmasına tepki gösterdiklerini dile getirdi. Egeli otomotivciler olarak 8 yıl önce Kürşad Tüzmen'in bakanlığı döneminde birlik kurmak için harekete geçtiklerini hatırlatan Tiryaki, ancak ağır yönetmeliklerle engellendiklerini dile getirdi. Günümüzde örgütlenmelerin merkezi değil bölgesel olduğuna dikkat çeken Tiryaki, "Eğer 2023'te 500 milyar dolar hedefine ulaşacaksak bunun için ihracatımızın da bölgeler bazında örgütlenmesi şart. Aksi takdirde bu hedefe ulaşamayız. Su tersine akar mı? Suyu tersine akıtmaya çalışmak boşuna. Nasıl Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın içinden Balıkesir, Manisa, Aydın, Milas odaları çıktıysa, Türkiye'deki ihracatçı birliklerinin de bölgesel şekilde yapılanması kaçınılmaz" dedi.
 
"BİZİM HAKKIMIZ"
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ise, "Ege'nin ihracatçı birliklerinin birleştirilmesi ya da kapatılması doğru olmaz. Biz tam tersine hem kimyada hem otomotivde ihracatçı birlikleri kurulması için ısrarlıyız. Bu İzmir'in hakkı. Biz kimya birliği kurmak için tüm şartları yerine getirdik. Bugünkü ihracatımız 3 milyar dolara ulaştı. 2023'te sadece Petkim yarımadasından 5 milyar dolar ihracat yapacağız" dedi. İstanbul Kimyevi Maddeler İhracatçıları Birliği'nin Petkim düşmanlığı yapmaktan başka bir şey yapmadığını öne süren Yavuz, "Kesinlikle bunlarla birlikte olmak istemiyoruz. İhracatçıların hakkını ancak ihracatçılar korur, ithalatçılar değil. İthalatçı kimliğini ihracatçı kimliğinin altına saklayanlarla birlikte hareket edemeyiz" diye konuştu. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli ihracatçılar Büyükekşi ile görüştü
İstanbullu ihracatçıların 'Her sektörün tek birliği olsun' başvurusunun ...
Hakan Plastik, sektörün tanışmadığı ülkeleri hedefliyor
Türk plastik boru sektörünün henüz tanışmadığı ülkelere Hakan markası ...
Şubat ayı ihracat rakamları Manisa'da açıklandı
Türkiye'nin Şubat ayı ihracat rakamları, Manisa'da, Türkiye İhracatçılar ...
 
Özgörkey’den Pascal’lı yeni model tanıtım
Alman otomobil devi BMW’nin en çok satan ve dünyadaki en başarılı modeli ...
EİB'ten İzmir Vergi Dairesi'ne indirim önerisi
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, vergisini ...
İTO’da sessiz ve derinden kadın devrimi!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Üyesi işkadınları artık odanın meslek komitelerinde ...
 
EXPO tanıtımını ihalesini Öykü Dialogue kazandı
EXPO 2020 İZMİR Ulusal ve Uluslararası İletişim ve Tanıtım İhalesi’ni ...
Türkiye benzindeki vergide Avrupa lideri
Türkiye, 2011 yılında benzindeki dolaylı vergide (KDV ve ÖTV) Avrupa Birliği ...
Merkez Bankası paramızın simgesini açıkladı
Türk Lirası'nın simgesi görücüye çıktı. Merkez Bankası tarafından düzenlenen ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva