HABERLER>DÜNYADAN
20 Haziran 2011 Pazartesi - 14:25

Hem vaat hem tehdit etti

Suriye Lideri Esad, ülkesinde yaşananlardan mikrop diye tanımladığı muhalifleri sorumlu tuttu. Suriye lideri Türkiye'ye kaçanlara da "dönün" çağrısı yaptı.

Hem vaat hem tehdit etti

ŞAM - Suriye Lideri Beşşar Esad, ülkesinde yaşanan olayları değerlendirdiği bir konuşma yaptı. Halkına güvendiğini söyleyen Esad, ortalıkta pek çok dedikodu dolaştığını ancak kendisi için dedikodulardan çok yarattığı etkinin önemli olduğunu belirtti. Suriye Devlet Başkanı, ğustos ayında parlamento seçimleri yapmayı planladıklarını da konuşması sırasında dile getirdi.
 
Beşşar Esad konuşması ırasında Türkiye’ye kaçanlara ‘dönün’ çağrısında da bulundu. 
 
Ellerine yeni bilgiler geldiğini vurgulayan Suriye Lideri "söylentilere gelince, emin olun ki bunlar gerçek değil. Ülkemiz için çok anlamlı ve önemli bir noktada bir araya geliyoruz. Geçmişte dökülen bütün kanlar ve açılan bütün yaralardan yepyeni ve parlak ve Suriye yaratacağız" diye konuştu.
 
Esad'ın konuşmasından NTV'nin derlediği satırbaşları şöyle:
 
"Çok önemli şeyler yaşandı. Güvenliğimize yönelik adımlar atmak zorunda kaldık. Pek çok Müslüman öldü ya da yaralandı. Yaşananlar büyük bir kayıptır. Üzüntü duyduğumu tekrar ifade etmek istiyorum. Bu krizin en önemli sonucu, pek çok hayatın kaybedilmesidir. Artık bunları geride bırakıp daha güzel bir Suriye'ye dönmek ve yeni kararlar almamız gerekiyor.
 
GEÇMİŞİ DEĞERLENDİRMELİYİZ
Bu eylemlerin bizi yönetmesindense bizim olanları yönetmemiz gerekiyor.
Geçmişe dair analizler yapmak zorundayız ve yaşanaların nedenlerini ve sonuçlarını ortaya koymak zorundayız.
 
'KOMPLONUN ARDINDA MİKROPLAR VAR'
Medyada gördüğümüz olaylar ortada bir komplo olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Zayıf olduğumuz noktalar neler, bunları belirlememiz gerekiyor. Bu olayların faillelerini tespit etmemiz ve ülkemizi bu mikroplardan temizlememiz gerekiyor. Bu mikropları temizlemeden sorunları bitirmemiz mümkün olmayacak. Krizin aylar ya da yıllar alacağını düşünmüyorum."
 
DIŞ GÜÇLER
Uluslararası alana bakarsak, üzerimizde çok büyük bir baskı var. Bugüne kadar sahip olduğumuz ilkelerden vazgeçmemiz için baskı yapılıyor. Suriye’de olup bitenlerin çeşitli bileşenleri var. Hukukun üstünlüğü çok önemli.
 
SAMİMİ GÖSTERİCİLER VAR
Gösterileri düzenleyen bazıları samimi ama bazıları için bu durum sözkonusu değil. Bu sorunu orataya çıkaranlar çok küçük bir grup. Elbette halkın, taleplerini ortaya koyanlara izin vermeliyiz ama bazı gruplar kendi gündemlerini ortaya koymaya çalışıyorlar. Bunları ayırmalıyız. Biz dışardan gelen müdahalelere karşıyız.   
 
İŞSİZLİK ÖNEMLİ
İşsizlik gibi bazı sorunların farkındayız. Özellikle genç kuşaklar için var olan sorunları çözmek için adım attık. 30 yıldan fazladır devam eden taleplerin dikkate alınması gerekiyor.
 
GENEL AF
Genel af kimler için genişletilebilir, bununla ilgili görüşmeler yürüttük ve yürütüyoruz. Ama suçlular da yasal ve meşru taleplerin ardına saklanmaya çalıştılar. Eğer bu yasadışı eylemleri gerçekleştirenler ülke dışındaysa buraya getirilmeli.
 
'DİNİMİZDEN DE UZAK'
Ana caddeleri kapatmak zorunda kaldık. Alınan önlemler nedeniyle ekonomi de zarar gördü. Bu bölgedeki insanlar da zor durumda kaldı. Burada ortaya koyulan düşünceler dinimizden de çok uzak.
 
'SON MODEL SİLAHLARI VAR'
Bir kez daha söylüyorum. Bu bileşenlerden kurtulduğumuz zaman süreç çok daha iyi işleyecek. Bu kişiler silaha sarıldılar, cinayet işlediler, katliam yaptılar. Bu grupların bir kısmının elinde son model silahları görmek de şaşırtıcı.
 
HALK ENGELLEDİ
Neredeyse bazı yerlerde başarılı oluyorlardı ama halk hayatları pahasına onların karşısında durdu ve başarılı olmalarını engelledi. Sivil halkın karşı çıkışı olmasaydı, durum daha kötü olacaktı. Halkımızın farkındalığı sayesinde gerçekte olanla provakasyonlar arasında ayrım yapabildiler. Burada ulusal ölçekte büyük bir farkındalık olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Reformları yolundan saptırmaya çalışanlar var. Bunların halkın talepleriyle ilgisi yok.
 
ÖNCELİKLİ KONULAR BELİRLENDİ
Bedel hepimiz için ağır olacak. Şunu da eklemek istiyorum; fırsatlar ve koşullar açısından çok önemli gelişmeler söz konusu. Şu anda, bugüne kadar olanların bir an önce çaresini bulmamız gerekiyor. Gerçeklere göre hareket etmek zorundayız ve gerçekleri anlayabilmek için bütün açılardan yaşanan sorunları ele almak zorundayız. Öncelikli konular belirlendi ve duygusallığa yer vermeden bu bilgileri paylaşabilirim.
 
SURİYELİLERİN CESARETLERİ OLAĞANÜSTÜ
Geleceğimizi bunlar üzerine kurmamız gerektiğini söylüyorum. Yarına umutla bakmalıyız. Konuşmamı da tüm olumsuzluklara rağmen, halkımızın desteği ve cesareti olağanüstüydü. Ben böylesi bir cesaret görmediğimi ifade etmek istiyorum. Ben de tüm Suriye vatandaşlarına aynı duygularla karşılık veriyorum.
 
REFORMLAR BU YIL TAMAMLANACAK
Daha kapsamlı reformların yapılacağını ve önemli bütün adımların atılacağını ifade etmek istiyorum. Önemli olan vatandaşların öfkelerini ama aynı zamanda sadakatlerini ortaya koymalarıydı. İnsanlar zor durumda kaldı ama buna rağmen tüm vatandaşlarımız destek ve sadakatlarını ortaya koydular. Bundan sonra da reformlarımzı devam edecek. Yıl sonuna kadar reformları tamamlamayı hedefliyoruz. Halkın bunu istediğini biliyorum.
 
EN ÖNEMLİ SORUN YOLSUZLUK
En önemli sorunlardan biri yolsuzluk... Yolsuzluk mutlaka ele alınacak. Kim yolsuzluğa bulaşmıssa eyleme geçeceğimizi ifade etmek istiyorum.Yolsuluğa karşı mücadele edeceğimizi bilmenizi istiyorum. 
 
ULUSAL DİYALOG ÇAĞRISI
İlerdeki günlerde yeni toplantılar düzenlenecek ve ulusal diyaloğun temel kuralları ortaya konulacak. Bu ulusal diyaloğa tüm kesimler katılacak. Hiç kimseye ayrım uygulanmayacak ve milyonlarca insanın talebi dikkate alınacak.
 
Vatandaşlarımızın isteği üzerine olağanüstü hal uygulaması kaldırıldı. Galiba pek çok kişi, bunun ne anlama geldiğinin tam olarak farkına varamadı. Artık insanlar doğrudan eylemelere katılabiliyor ve pek çok durumda mahkemelerden izin almak zorunda değil. Ama olağanüstü halin kaldırılması insanların hukuku çiğnemesi anlamına da gelmiyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Osmanlı İmparatorluğu canlanabilir’
Newsweek dergisinde yayımlanan bir yazıda, "Türkiye'nin gücünü göstermesiyle ...
Papandreu istifadan son anda vazgeçirildi
Başbakan Yorgo Papandreu'nun, liderler arasında uzlaşma sağlanamaması ...
Herkesin konuştuğu çiftin sırrı ortaya çıktı
Kanada’da polisle holiganlar çatışırken ateş hattında kalan genç bir çift savaşa inat, sevişiyordu.
 
Dünyanın gündeminde yine Erdoğan var
New York Times, Suriye konusunda, “Erdoğan’ı doğru şeyi yaptığı için alkışlıyoruz” ...
Suriye askerleri Türkiye sınırında
Tanklı ve ağır silahlı Suriye askerleri, Türkiye sınırına yakın bir kasaba olan Bdama'ya girdi.
Köpeğe recm cezası
İsrail'de bir dini mahkeme, 20 yıl kadar önce dini hakimlere hakaret eden ...
 
Karzai: ABD Taliban ile görüşüyor
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD'nin Taliban örgütüyle görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
13 yaşında üniversiteye gidecek
Hollanda, henüz 13 yaşında olmasına rağmen liseyi başarıyla bitirerek ...
‘Atatürk’ün yanında yer alması için…’
The Economist dergisi, son sayısındaki başyazısında Babakan Erdoğan'ın ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva