HABERLER>DÜNYADAN
18 Ocak 2010 Pazartesi - 00:00

Haiti'de hayatta kalanların yaşam savaşı başladı

Haiti'de depremden kurtulanlar şimdi açlık ve susuzluğa karşı mücadele ediyor. Ülkede yağmalamalar sürüyor.’

Haiti'de hayatta kalanların yaşam savaşı başladı

Haiti'de depremden kurtulanlar şimdi açlık ve susuzluğa karşı mücadele ediyor. Ülkede yağmalamalar sürüyor.’
 
PORT AU PRINCE - Salı günkü depremde tahminen en az 100 bin insanın hayatını kaybettiği Haiti'ye yardım, dünden itibaren ulaşmaya başladı. Ancak altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle dağıtımda büyük sorunlar yaşanıyor. Ulaşan yardım miktarının da ihtiyacı karşılamadığı belirtiliyor.
 
ABD'nin Haiti Büyükelçisi Kenneth Merten, depremin vurduğu Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'i atom bombası düşmüş bir kente benzetti.
 
Kenneth Merten, Amerikan CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ''İnsan, Port-au-Prince'in 2. Dünya Savaşından sonra Tokyo neye benzerse ona benzediğini anlamalı. Herşey dümdüz. Tıpkı bir atom bombası patlamış gibi. Port-au-Prince'in merkezinde ihtiyaçlar hala kritik durumda. Bazı başka kentler tamamen dümdüz, oradaki ihtiyaçlar çok fazla'' dedi.
 
Her geçen gün ABD ile uluslararası ortaklarının daha fazla gıda, su ve ilaç yardımı yapabildiklerini anlatan Merten, şiddet olayları riski konusunda bir soru üzerine de, ''genel itibarıyla insanlar çok sakin. Sorunlar elbette var, ama Haiti polisinin ve BM kuvvetlerinin şu ana kadar bununla baş edebilme noktasında olduğunu düşünüyorum'' yanıtını verdi.
 
Öte yandan, Uluslararası Kızılhaç Teşkilatından yapılan yazılı açıklamada, depremin ardından şiddet ve yağmalama olaylarında artış kaydedildiği belirtildi. Açıklamada, ''Port-au-Prince halkı şimdi hayatta kalma mücadelesi veriyor. Sinirler gergin, hayatta kalan, ama aç ve susuz olanlar kayıplarının ne kadar büyük olduğunu anlıyor'' ifadesi kullanıldı.
 

 
YARDIMIN DAĞITIMI HENÜZ ÇOK YAVAŞ
Şehirdeki on binlerce insan yiyecek, içecek ve tıbbi yardımdan yoksun olarak sokaklarda yatarken, birçok depremzede kentten ayrılmaya çalışıyor.
 
Yardım görevlileri ve Amerikan ordusu, deprem mağdurlarına su ve gıda dağıtıyor. Ancak talep varolan yardım malzemelerinden çok daha fazla ve dağıtımın da umulduğu kadar hızlı olmadığı belirtildi.
 
BM Genel Sekreteri Ban ki Moon, durumu yerinde görmek üzere bölgeye gitti. Başkent Port au Prince'teki BM binasının enkazında incelemelerde bulunan Genel Sekreter, Cumhurbaşkanı ile de bir araya geldi. Genel Sekreter yardımı yeterli bulmayan Haitililerin tepkisiyle karşılaştı.
 
Öte yandan depremin merkez üssündeki yıkım tablosunun başkent Port au Prince'den çok daha dramatik olduğu bildirildi. Başkentin 20 kilometre dışındaki Leogane kasabasının bir kıyamet yerini andırdığı, hemen hemen bütün binaların yıkıldığı, binlerce kişinin evsiz kaldığı aktarılıyor. Birleşmiş Milletler, Port au Prince'in 20 kilometre batısındaki Leogane'de binaların yüzde 80-90'unun yıkıldığını açıkladı.
 
Port au Prince'te ise hayatta kalanlar çaresiz bir şekilde yardım malzemelerinin kendilerine ulaştırılmasını bekliyor.
 

 
BİR MUCİZE KURTULUŞ
Kurtarma ekiplerinin pazar günü bir kadını enkaz altında sağ çıkarması salı gününden bu yana karamsar haberlerin geldiği Haiti'den umut ışığı içeren bir ayrıntı oldu. Depremzedenin eşi Reinhard Riedl, ''Bu bir mucize'' diye karşıladı haberi. Bölgedeki Türk kurtarma ekibi de beş kişiyi enkaz altından çıkardı.
 
BM: YAKITA İHTİYACIMIZ VAR
BM'nin başlattığı yardım kampanyasında 560 milyon civarında bağış toplanırken, bu kaynakla üç milyon kişiye altı ay süreyle yardım edilmesi hedefleniyor. BM bir yandan da yakıt sıkıntısıyla karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulunuyor. Yardım çalışmaları eşgüdümünden sorumlu BM yetkilisi Elizabeth Byrs, ''Yakıt kilit önemde, yardım götürebilmek ve yaralıları taşıyabilmek için yakıta ihtiyacımız var'' dedi.
 

 
ABD ASAYİŞ İÇİN YARDIM EDECEK
Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, ''ABD'nin, başkentte asayişin sağlanması için BM güçlerine yardımcı olacağını'' söyledi.
 
Preval, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkentte asayişin sağlanmasının çok güç olduğunu belirterek, 3 bin 500 Amerikan askerinin BM ve Haiti güvenlik güçlerine bu konuda destek vereceğini kaydetti.
 
Haiti'deki Amerikan askeri operasyon komutanı Korgeneral Ken Keen de, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, bu ülkede insani yardım için bulunduklarını, ancak güvenlik konusunun büyük önem taşıdığını ve güvenliği sağlamak zorunda olduklarını söyledi.
 
HAVAALANLARI'NDA TRAFİK ÇOK YOĞUN
Haiti'ye yapılan uçuşlardan sorumlu Albay Buck Elton da, bazı yardım uçaklarının Port Au Prince'e inemedikleri yönünde şikayetleri nedeniyle Haiti'ye inecek tüm yardım uçaklarına yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Elton, ancak havaalanın küçük olması nedeniyle trafiğin çok yoğun olduğunu kaydetti.
 
5 BİN ABD ASKERİ VAR
Port Au Prince havaalanının denetimi de Amerikan askeri görevlileri tarafından gerçekleştirilirken, ülkedeki ABD askeri gücü de 5 bini aşmış durumda.
 

 
CHAVEZ'İN: ABD HAİTİ'Yİ İŞGAL EDİYOR
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise ABD güçlerinin insani yardım bahanesiyle Haiti'yi işgal ettiğini öne sürdü. Chavez, haftalık televizyon konuşmasında, 3 bin Amerikan askerinin daha Haiti'ye gönderildiğini anımsatarak, ''Denizciler savaşa gider gibi silahlı. Haiti'de şu anda ihtiyaç duyulan şey silahlar değil ki. ABD'nin doktor, ilaç, yakıt, sahra hastanesi göndermesi gerek. Gizlice Haiti'yi işgal ediyorlar'' dedi.
 
Haiti'de caddelerde de Amerikan askerlerinin görünmediğini söyleyen Chavez, ''Ölüleri mi topluyorlar, yaralılara yardım mı ediyorlar? Onları göremiyorsunuz, onları göremiyorum. Neredeler?'' diye konuştu.
 
ABD'nin yaptığı insani yardımı sorgulamak istemediğini belirten Chavez, kendisinin sadece bu kadar çok Amerikan asker gönderilmesine dikkati çekmek istediğini kaydetti.
 
Chavez, konuşmasında ülkesinin Haiti'ye ulaşım ve elektrik üretimi için yakıt göndereceğini de söyledi.
 
KANADA'DAN BİN ASKER DAHA
Öte yandan, Kanada da, yardım çalışmalarına destek amacıyla Haiti'ye 1000 asker daha göndereceğini bildirdi. Savunma Bakanı Peter MacKay, Haiti'ye yardımcı olmanın Kanada için ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirterek, gönderilecek askerlerin, mühendislik, tıbbi yardım ve güvenlik gücü olarak faaliyet göstereceğini söyledi. Haiti'deki durumun çok ciddi olduğunu belirten MacKay, içme suyu ve temel gıda maddelerinin bile büyük ihtiyaç olduğu ülkede halkın hoşnutsuzluğunun giderek arttığını ve güvenliğin de önem taşıdığını kaydetti.
 
Kanada'nın bugün göndereceği askerlerle birlikte Haiti'deki asker sayısı 2 bini aşacak. (ntvmsnbc, aa)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran ilk defa ’“ses’” kısmadı
İran devlet televizyonu, Mahmud Ahmedinejad'ın 12 Hazirandaki seçimleri ...
İki hasım ikinci turda
Ukrayna'daki başkanlık seçiminde muhalefet lideri Yanukoviç ile ...
Kabil'de hükümete karşı büyük saldırı
Afganistan'da Taliban, hükümete karşı son dönemlerin en büyük saldırısını ...
 
Nalbandyan: Türkiye güven kaybeder
Ermeni Dışişleri Bakanı Nalbandyan, Zürih'te imzalanan protokolleri ...
Gasparri: Basın Ağca'yı yıldıza dönüştürmemeli
Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi ile ilgili konuşan İtalyan Senatör ...
Katliam gibi soygun: 14 ölü
Tanzanya'da bir silahlı soygun sırasında 14 kişi hayatını kaybedereken, ...
 
Türk ekibi Haiti’’de 5 can kurtardı
Depremin vurduğu Haiti'ye giden Türk arama kurtarma ekibi bir alışveriş ...
İran’’da 15 saatte 15 deprem
İran'ın Huzistan eyaletinde dün geceden beri hafif ve orta şiddette ...
Kimyasal Ali’’ye bir idam daha!
Irak'ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin'in ’‘Kimyasal Ali’’ ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva