HABERLER>SAĞLIK
22 Ocak 2011 Cumartesi - 00:00

Gıda konusunu yanlış biliyoruz!

Kalder ve Bornova Belediyesi’’nin birlikte düzenlediği  ’‘Gıdalardaki görünmeyen tehlikeler’’ konulu sempozyumunda önemli bilgiler verildi. Gıdalarla ilgili doğru sanılan birçok bilginin yanlış olduğu ifade edildi.’

Gıda konusunu yanlış biliyoruz!


İZMİR - Bornova Belediyesi ve Kalder (Kalite Derneği) işbirliğiyle her ay düzenlenen Güvenli Gıda Günleri'nin bu ayki konusu ’“Gıdalardaki görünmeyen tehlikeler’” oldu. Bornova Belediyesi Nikah Salonu Tesisleri toplantı salonunda yapılan sempozyumun üçüncü oturumunun başkanlığını Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır yaptı.

Gıda konusunda insanları yanlış düşünmeye iten birçok bilgi kirliliği olduğunu belirten  Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Toksikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Tunçok şöyle konuştu: ’“Gıda konusunda birçok doğru bilinen yanlış var. Bunlardan bazıları şunlar: Tüm gıda katkı maddelerinin insan sağlığına zararlı olduğu sanılıyor. Bu doğru değil. Çünkü normal düzeyde alınırsa insan sağlığına zararlı olmaz. Katkı maddesi kullanılmazsa gıda maddelerinin daha sağlıklı olacağına inanılıyor. Bu da yanlış.  Katkı maddesini ürünlerimizin çabuk bozulmaması için kullanmak zorundayız. Katkı maddelerinin güvenliği ve kullanım miktarları konusunda yeterli bilimsel çalışma olmadığı söyleniyor. Doğru değil. Bu konuda uzun süren bilimsel çalışmaların ardından bu maddeler kullanılıyor. Bir de 'e' kodlu gıda maddelerinin sağlık açısından zararlı olduğunu düşünülüyor. Oysa  'e' harfi olan ürünler Avrupa anlamına geliyor. Bu kod olan ürünler Avrupa onaylı demektir.’”
70'li yıllarda tüm dünyada vahşice tarım uygulamaları yapıldı
1970'li ve 1980'li yıllarda tüm dünyada artan nüfusu beslemek için mevcut alanlardan daha fazla ürün elde etmek amacıyla vahşi uygulamalar yapıldığını anlatan Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Ziraat Mühendisi Alpaslan Yıldız, ’“O yıllarda bu uygulamalar verimin artmasına neden oldu. Ancak doğal dengeyi bozdu. Şimdi organik ve iyi tarım uygulamalarından bahsediyoruz. Bu uygulamalarla tarım topraklarını eski haline getirmeye çalışıyoruz. Biz Tarım İl Müdürlüğü olarak denetim ve analizler sürecinde geçtiğimiz yıl 34 şahıs ve kurum hakkında 125 bin 906 TL idari yaptırım kararı uyguladık’” dedi.

Yurtdışından bize analiz işi geliyor
Bu işe başladıklarında Almanya'ya ihracat yapan pek çok firmayla temas halinde olduklarını belirten ARGEFAR (Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakinetik araştırma merkezi) Müdürü Doç. Dr. Ercüment Karasulu, ’“İnsan gücü ve kabiliyeti olarak Türkiye çok iyi durumda. Umutsuz olmaya gerek yok. Bu işe başladığımızdan bu yana çok kısa sürede insan gücü, kabiliyeti ve makine donanımı bakımından inanılmaz gelişme gösterdik. Şimdi Avusturya, Almanya, Amerika ve Fransa'da bulunan pek çok kuruluş analizlerini bizde yaptırıyor. Bu işte Türkiye olarak daha ileriye gidebilmemiz için Devlet, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları olarak hepimizin aynı yere yumruk vurmamız gerekiyor’” diye konuştu.
Yönetmelikler bir an önce çıkmalı
Türkiye'deki laboratuarların Avrupa çapında işler yaptığını hatırlatan  Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de, ’“İnsan kaynağımızın çok iyi olduğunu biliyoruz. Ancak iyi bir ürün elde etme noktasında bazı sıkıntılarımız olabiliyor. Yeni çıkarılan 5996 sayılı gıda yasasının yönetmeliklerinin bir an önce çıkarılması gerekiyor’” dedi.
Tarladan başlayarak tüm satış ve kullanım alanlarında birincil tarım ürünlerinde çok etkin denetimler yapılması gerektiğini belirten EBSO AB Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi Komitesi Başkanı Kürşad Yuvgun, ’“Tarım Bakanlığı ve yerel yönetimler bu konuda ellerinden geleni yapıyor. Ancak zirai kalıntılar konusunda ne yazık ki kısıtlı imkanlarla görev yapmaya çalışıyorlar. Türkiye'deki çiftçilerin birinci önceliği sağlıklı ürün yetiştirmek değildir. Onların birinci önceliği tarımsal maliyetlerini düşürmek, içinde bulundukları borç batağından kurtulmak. Tarlasını, evini, traktörünü hacizden kurtarabilmek, başarabilirlerse para kazanmak ve umutlarını geleceğe taşıyabilmektir. Çiftçilere eğitim vermek yanlıştır. Eğitimle her şeyi çözebilecek olsaydık bugün doktorlara, eczacılara gerek duymazdık’” diye konuştu.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da şu bilgileri verdi: ’“Yeni çıkan gıda yasamızın içinde veteriner işleri, yem yasası, süs hayvanlarından hipodromda yarışan atların bakımına kadar olan gıda yasası çıktı. Çok kapsamlı bir yasal mevzuat ancak önemli olan onun altındaki yönetmeliklerin çıkması. Tükettiğimiz gıdalarda insan sağlığını tartıştık. Biz Bornova Belediyesi olarak pazaryerlerini yapıyoruz. Bornova'da sokak arasında pazaryeri bırakmayacağız. Mevlana ve Doğanlar Mahallelerinin pazaryerlerini yaptık. Şimdi Işıkkent, Pınarbaşı, Evka-4 pazaryerlerinin ihalelerine çıktık. Merkez pazaryerimizde de kamuşlaştırmalara devam ediyoruz. Onu da 2011 yılı içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Gıda sağlığına belediye olarak büyük önem veriyoruz.’” .
Güvenli Gıda Günleri'nin Şubat ayı konusunun GDO'lar (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) olacağı açıklandı.


 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kas erimesinde büyük umut: Kök hücreden kas
Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü kök hücreden kas üretmeyi başardıklarını ...
Karşıyaka’’ya İrlandalı golcü: Faherty
Yeşil-kırmızılı takım, Patrick’’s Athletic takımının forvet oyuncusu Vincent ...
Buca Kamanan’’ı ’‘Fransızca’’sıyla bitirdi
Beto’’ya partnet arayan Bucaspor ’‘büyük kent’’ avantajıyla işi bitirdi. ...
 
’‘Köredici’’: 45 dakikada 8 ameliyat!
Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde yapılan ve hastaların ...
İzmir'de sağlık mucizesi
Ülkemizde 100 milyonda 35 kişide görülen nadir hastalıklarından biri ...
Domuz gribi kapımıza dayandı!
Domuz gribi vakaları Balkanlar'da tekrar görülmeye başladı. Bosna'da ...
 
Saç dökülmesini engelleyen yiyecekler neler?
Gür olan saçlarınızın dökülmesinden korkuyorsanız yediğiniz yiyeceklere ...
Türk çocukları kısa kaldı!
Dr. Yasemin Bradley; ’“Ülkemizde çocukların boyları Avrupalı akranlarına ...
Açıkta satılan sütlerde büyük tehlike var!
Prof. Dr. Harun Uysal, ’“Açıkta satılan bu sütlerin bazılarında ekşimemesi ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva