HABERLER>SAĞLIK
13 Ocak 2011 Perşembe - 00:00

Açıkta satılan sütlerde büyük tehlike var!

Prof. Dr. Harun Uysal, ’“Açıkta satılan bu sütlerin bazılarında ekşimemesi için içine çamaşırsuyu ve antibiyotik attıklarını tespit ettik. Hatta sütlerde ’‘formaldehit’’ denen bir maddeyi bile gördük’” dedi.’

Açıkta satılan sütlerde büyük tehlike var!



İZMİR- Türkiye’’de tarım öğretiminin başlamasının 165’’inci yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında ’“Gıda tüketiminde doğrular ve yanlışlar’” konulu bir panel düzenlendi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde her gün tükettiğimiz gıdalar konusunda önemli bilgiler verildi.
 
Ege Üniversitesi (E.Ü) Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Harun Uysal,  E.Ü Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Çaklı, E.Ü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Yalçın ve E.Ü Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Özlem Esmer konuşmacı olarak katıldı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile İzmir Ziraat Mühendisleri Odası’’nın işbirliği ile düzenlenen sempozyum Atatürk Kültür Merkezi’’nde yapıldı.
 
Toplumda doğru gıda tüketimi konusunda bir kargaşa olduğunu vurgulayan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ’“Kışın ortasında hormonsuz domates gibi trajikomik kavramlar gündeme geliyor. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) bilinmediği için hormonla karıştırılıyor. İlaçla da  hormon karıştırılıyor. Toplum olarak neyin daha önemli olduğunu bilemiyoruz. Maalesef GDO konusunda risk olduğu ortada. Hala yediğimiz meyve ve sebzelerde GDO’’lu ürünler sunuluyor’”  diye konuştu.
 
Sokak sütü çok tehlikeli
Gıda tüketiminde çok yanlış bilgilendirmelerin olduğuna dikkat çeken Ege Üniversitesi(E.Ü) Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Harun Uysal,  ’“En önemli tehlikelerden biri de sokaklarda açıkta satılan sütlerdir. Türkiye’’de tüketilen sütlerin yüzde 20’’si açıkta sokaklarda satılıyor. Bu sütler hijyen ve soğuk zincir şartlarından çok uzak ortamlarda bulunuyor. Hatta, sokakta satılan sütün ekşimemesi için içine çamaşır suyu, antibiyotik ya da aspirin atıldığını tespit ettik.  Hatta yaptığımız analizlerde sokaklarda kontrolsüz olarak açıkta satılan sütlerde ’‘formaldehit’’ denen bir maddeyi bile gördük. Bu madde sütün ekşimesini tamamen önler. Ama en tehlikeli zehirlerden biridir’” dedi.
 
Televizyonlarda herhangi bir uzmanlığı olmayan kişilerin gıdalarla ilgili ahkam kestiğine dikkat çeken Uysal şöyle konuştu: ’“UHT teknolojisi ile üretilen sütleri kötülüyorlar. Bu bilgiler internette de dolaşıyor. Bunu söyleyenlerin yeterli eğitim ve bilgisi bile yok. Süt konusunda en iyisi pastörize tekniğidir. Süt 75 derecede ısıtılıp sonra soğutulur. İki gün boyunca dayanır. Şimdi yavaş yavaş gelişmiş ülkeler bu tekniğe dönüyor. Bizde de sokak sütçüleri pastörize süt dağıtmalıdır. UHT tekniği de sütte fazla bir kayba neden olmaz. Süt bu teknikle 150 derecede 2.6 saniye ısıtılıp sonra aniden soğutuluyor. Bu sütler de son derece güvenlidir.’”
 
Yumurta tüketiminin önemine dikkat çeken E.Ü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Yalçın da şu bilgileri verdi: ’“Gelişmiş ülke ortalamaları yılda kişi başına 250 yumurta tüketimidir. Bizde ise bu rakam 130’’da kalıyor. Oysa sadece günde bir yumurta yiyerek günlük protein ihtiyacımızın yüzde 70’’ini karşılayabiliriz.’” E.Ü Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Çaklı ise ülkemizde balık tüketiminin de yeterli seviyede olmadığı ve her yıl elde edilen yaklaşık 623 bin ton balığın yüzde 80’’nin taze tüketim şeklinde değerlendirildiği bilgisini verdi.  E.Ü Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Özlem Esmer de gıdalara ambalajlarından da çeşitli bulaşmalar olduğunu, bu konuya da azami özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’’li eski Belediye Başkanı’’na mezarlıkta silahlı saldırı!
Adana'nın Seyhan ilçesinin eski Belediye Başkanı CHP’’li Ahmet Cevdet ...
İzmir’’in nazar boncuklu aile sağlığı merkezi
İzmir’’de en modern koşullara sahip olan Buca 30 No’’lu İstiklal Aile ...
Aile hekimleri akşam da çalışacak
Aile hekimleri bundan böyle akşam saatlerinde de hastalara bakacak. ...
 
Diyabet önlenebilir mi?
Dünya Sağlık Örgütü’’nün önemli sağlık sorunlarından biri olarak ...
Kanser hastalarına skandal sorular!
Sivasta kanserli hastalara, yapılan bir anketle, 'Alevi misiniz ...
Bakanlıktan ücretsiz sigarayı bırakma ilacı
Sağlık Bakanlığı sigarayla savaşa devam ediyor. Edinilen bilgiye göre ...
 
’‘Başkanlar’’dan kurultay izlenimi: Görülmeye değer
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Narlıdere Belediye Başkanı ...
Kalp ritm bozukluğuna 'soğutmalı' çözüm
Yeni yöntem, sadece Hacettepe ve İstanbul Üniversitelerinin tıp fakültelerinde uygulanıyor.’
Kanserin çaresi Urla’’da!
İYTE'de hücre kültürü laboratuvarında sentezlenen moleküllerin kanser ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva