HABERLER>EKONOMİ
28 Ocak 2012 Cumartesi - 13:35

Ganalı damatlara İzmirli dokunuşu

Damatlık üretiminde zorluk yaşayan Gana’ya İzmir’den onların yöresel çizgilerinde damatlık yapan Baggi, 2 milyon dolarlık ihracatla başarısını pekiştirdi.

Ganalı damatlara İzmirli dokunuşu

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - 1981 yılında küçük bir atölyede başlayan Baggi’nin serüveni şimdi Türkiye dışında da devam ediyor. Baggi, Belçika, Fransa, Hollanda’dan, Afrika ülkesi Gana’ya Türk malı damatlıkları giydiriyor.
 
Aylık ortalama 5000 takım elbise kapasitesi ile çalışan ve geçtiğimiz yıl 2 milyon dolarlık ihracata imza atan Baggi’nin kuruluşu Manisa, Turgutlu’ya uzanıyor. Şirketin kurucusu Hasan Keçeci, askerden döndükten sonra ticaret atılıp, diktiği elbiseleri Manisa, İzmir ve çevre illerde pazar tezgahlarında satarak sektördeki ilk adımlarını atmış. Askerde, Kartal Maltepe’de 1 nolu dikim evinde hazır giyimle tanışan Keçeci, Subaylara tek tip elbise dikerek deneyim kazandı. Oradaki tecrübesiyle yol haritasını çizdi. Askerden döndükten sonra bir süre pazarcılık yapan Keçeci, babasının vefatı ve ailesine daha çok zaman ayırmak için çok sevdiği kumaşları işlediği terziliği seçti.
 
BAGGİ İSMİ!
Keçeci Baggi isminin nereden geldiğini, şirketi nasıl kurduğunu şu sözlerle anlattı: “İlkokuldan sıra arkadaşım ve Rateks firması sahibi Ramiz İpekçi ile Baggi firmasını kurduk. Baggi ismi, o dönemlerin en popüler İtalyan futbolcusu Baggio’dan geliyor. O futbolcuyu çok severdim. Ve firmanın ismini Baggi koyduk, Baggi için Çankaya’da 20 metrekarelik dükkan kiraladık. İzmir’e toptan satış yapmaya karar verdim. 1990 yılında ortaklıktan ayrıldım ve Baggi olarak tek başıma yola devam ettim. Ama dostluğumuz halen devam ediyor.”
 
İZMİR’DE İLK DAMATLIK KATALOĞU
1988 yılında pazarlardan yoğun ilgi gördüğünü daha sonra Baggi isimli dükkan kurduğunu ifade eden Baggi Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Keçeci 2002 yıllarında damatlıklar ve takım elbiselerde siyah dışında da renklere girerek büyük ün kazandığını ifade ederek, “İzmir’de ilk damatlık üzerine katalog hazırladım. Almanya’da yaşayan “Türkler yoğun ilgi gösterdi. Bunun yanında beğeniler çığ gibi büyüyünce Almanya dışında Türklerin bulunduğu Belçika, Fransa, Hollanda’ya takım elbise ve damatlık ihraç eder olduk. Her biri alanında uzman çalışanlarımız ile aylık ortalama 5000 takım elbise kapasitesi ile çalışmaktayız” dedi.
 
Keçeci, “Oğullarım Samet, Mehmet ve Mert’in sektöre girmesiyle AR-GE’mize ağırlık verdik, internet sitemizi ve yurt dışı için Sardis firmasını hayata geçirdik. Böylece Avrupa ülkelerinin yanında İran ve İsrail pazarına da girdik” diye konuştu.
 
GANA HİKAYESİ
Baggi olarak en ilginç hikayelerinin ise Gana’ya kadar mal satmak olduğuna vurgu yapan Keçeci, “ Gana’da evlenecek erkekler damatlık grubunda zorluk çektiğini duyduk. O yörenin geleneksel damatlık modelini üreterek Gana’lı damatları Türk markası ile evlendiriyoruz. Gana’le erkekler damatlıklarda smokin tarzını seçerler. Eğer siyah kıyafet seçerlerse, saten kumaşlı parlak olanlarını tercih ederler. İkinci kuşağında bu işi sevmesi başarımızı uluslar arası arenaya taşıdı. Çamdibi’nde 5 bin metrekarelik alanda 110 çalışanı ile yurt dışına 2 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Bayilik talepleri üzerine yurt içi bayiliklerini yurtdışında da bayilik verdik” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Su ürünlerine ihraç malı farkı müjdesi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen '2012 Su Ürünleri ...
EXPO temsilcimiz Alpman yol haritasını açıkladı
Serpil Alpman, "Eğer oylamaya katılacak bütün ülkeleri cezbedebilirsek ...
Fitch 5 ülkenin kredi notunu düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Avro bölgesindeki 5 ...
 
THY pilotlarına şok! Şimdi istikbal bu sınavda
THY, "İngilizce bilmiyorlar" diye eleştirilen pilotlardan TOEIC sınavından ...
Basmane çukurunda mutlu sona doğru
12 yıldır yarım duran Dünya Ticaret Merkezi'nin inşaatına başlama konusunda ...
Dolardaki düşüş devam ediyor
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önceki gün aldığı 2015'e kadar faizleri yükseltmeme ...
 
Kuyumcu sektörü JEWEX 2012’de buluşacak
3-6 Şubat 2012 tarihleri arasında İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda gerçekleştirilecek ...
Bankadan kredi mi kullandınız bu haberi mutlaka okuyun!
Ankara 7. Tüketici Mahkemesi, faiz oranları düşünce bankadan aldığı konut ...
Naranciye sektörüne ABD pazarı fırsatı
Brezilya'da yaşanan kalıntı sorunu nedeniyle bu ülkeden ithalat yapmayan ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva