HABERLER>EGE
31 Aralık 2015 Perşembe - 10:46

Flaş! Kazanan Kuşu: Yüzyılın sivil itaatsizliğinde yargı zaferi

5 seçimlik boykotun ardından Kuşu’ya yargıdan beklenen haber geldi. Danıştay 8.Dairesi Kuşu beldesinin tüzel kişiliğine devam etmesini reddeden İdari Mahkeme’nin kararını bozdu.

Flaş! Kazanan Kuşu: Yüzyılın sivil itaatsizliğinde yargı zaferi

EGEDESONSÖZ – Kütahya’nın Simav İlçesi’ne bağlı Kuşu Beldesi’nde halkın ülke gündemine damga vuran direnişi zaferle noktalandı.

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılındaki nüfus sayımı baz alınarak, nüfusu iki binin altına düştüğü için belediyelik statüsünü kaybederek köye dönüşen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu Beldesi'nde vatandaşlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne dönemin Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama, 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi.
 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla geçen 1 Haziran'da, 1502 seçmenin bulunduğu Kuşu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi.

Kuşu halkı direnmeye devam etti ve 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde de oy kullanmadı.

5 seçimlik boykotun ardından Kuşu’ya yargıdan beklenen haber geldi. Danıştay 8.Dairesi Kuşu beldesinin tüzel kişiliğine devam etmesi yönündeki talebi değerlendirme aldı.

Danıştay yasanın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihe kadar nüfusu 2000’in üzerine çıkabilen belediyeler için bir istisna öngördüğüne karar vererek İdare Mahkemesi’nin Kuşu’nun talebine reddini iptal etti. Danıştay ayrıca süreçte oy kullanmaya Kuşulular için kesilen 46.50 TL’lik cezanın da başvuru halinde iade edilmesine karar verdi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Bugünden itibaren Kuşu için en az 6 ayı bulacak bir süreç başlayacak. Danıştay’ın kararı İdare Mahkemesi’ne gönderildi. İçişleri Bakanlığının Danıştay’ın kararına 15 gün içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Duruşmaları yakından takip edenler ve hukukçular İdare Mahkeme’nin ret kararında ısrarcı olmayacağı yönünde görüş bildiriyor. Olası temyiz süreçli sorunsuz geçilirse Yüksek Seçim Kurulu nihai karar eline ulaşır ulaşmaz Kuşu için takvimi açıklayacak. Bu durumda belediye statüsü kesinlik kazanacak ve takip eden 1 ay içerisinde Kuşu halkı sandık başına giderek belediye başkanını seçecek. Kuşu’nun 2016 yazına belediye olarak girmesi öngörülüyor.



ÜLKEM HAK NASIL ARANIR ÖĞRENDİ
Kuşu Köy Olmasın Platformu üyesi ve davacı Muammer Gökay Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada hukuk zaferini anlattı. Gökay, “İki yıldır halkın dalgasıyla oluşan birlik demokrasi ve hukuk mücadelesi verdi. Hukuk mücadelesi yüksek yargı kanadıyla tescillendi. Kuşulular haksız olduklarını düşünüyor, tüzel kişiliklerinin iadesini istiyorlardı. Bu sese kulak veren Danıştay da ‘Siz haklısınız’ dedi… İnsanlar süreçte Kuşululara ‘Siz hayal mi kuruyorsunuz, devlete baş mı kaldırıyorsunuz’ dedi ama biz hakkımızı aradık. Bu bir siyasi mesele değildi. Kuşu da bugün sandık kurulsa 10 partiye oy çıkar ama halk mevzu Kuşu olduğu için kanaatlerini bir kenara koydu bir oldu… 5 seçimdir birlik beraberlik içerisinde hakkını arayan, hakkını anlatan ve kazanan Kuşu bugün çok mutlu” dedi.

Gökay yaşananların kendisi için tüzel kişiliği geri kazanmaktan daha büyük anlam taşıdığını belirterek, “Ben bir öğretmenim… Eğitim sadece 4 duvar arasında olmaz. Benim öğrencilerim bugün hak nasıl aranır bunu öğrendi. Bunu ülkem de hak nasıl aranır öğrendi. Bunun sevinci de tüzel kişiliği almaktan daha değerli…” diye konuştu.

KUŞU ‘UCU AÇIK’ EĞLENECEK
Bu kararla yüzyılın sivil itaatsizliği zaferle sonlandı. Karar Kuşu’da eşi benzeri olmayan bir coşkuyla karşılandı. Kuşu sokaklarında davullu-zurnalı kortejle kutlama yapılırken yılbaşı için de özel bir program hazırlandı.

- VİDEO: DAVULLU-ZURNALI KUTLAMA...

Türkiye’deki bütün Kuşuluları beldeye davet eden Kuşu Köy Olmasın Platformu programı açıkladı. Buna göre 1 Ocak günü misafirle yemek ikramıyla başlayacak şenlik Kuşu’dan Simav’a uzanan konvoy yapılacak, akşama ise ‘ucu açık’ eğlence var.

 
Karar belli oldu: Türkiye o ittifaka asker verecek mi?
 
Marmaris’te Ali Ağaoğlu krizi: Çevreciler endişeli
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dadaş35 31 Aralık 2015 Perşembe 15:51

Hak arama mücadelesinin ne olduğunu ve nasıl olduğunu(kırmadan , dökmeden, yakmadan, öldürmeden) tüm ülkeye gösteren Kuşu halkını kutluyorum...Umarım diğer hak arayanlara da örnek olur...

Yorumu oyla      14      5  
Kazım EMİR 31 Aralık 2015 Perşembe 15:27

arada bir -hukuk var olduğunu gösteriyor

Yorumu oyla      11      5  
Kuşulu genç 31 Aralık 2015 Perşembe 11:52

birlik ve beraberliğin zaferi budur

Yorumu oyla      14      5  
31 Aralık 2015 Perşembe 11:22

Direnen kazanıyor. Örnek oldular hepimize.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa'da TÜİK anketini yanıtlamayana ceza yağdı!
Manisa'da kapısını çalan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) personelinin ...
Jandarmadan sürücülere çikolata ve tebrik kartı
Bodrum'da jandarma trafik ekipleri uygulama yaparak sürücülere çikolata ...
Yeni yılı denizde kutladılar
Bodrum'da yaşayan iki arkadaş, yeni yılı denize girerek erkenden kutladı.
 
Akıl almaz ölüm: Temizlik yaparken…
Denizli’nin Buldan İlçesi'nde 60 yaşındaki Ramazan Erdoğan, temizlik yaptığı ...
Teleferikte sürpriz evlenme teklifi
Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ulaşım A.Ş.'de çalışan 27 yaşındaki ...
Saman çuvalları içinde 28 bin paket kaçak sigara
Denizli'de, polisin durdurduğu TIR'da saman çuvalları içine gizlenmiş, ...
 
Manisa'da savunma sanayisine yatırım çağrısı
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Erbil, "Ortadoğu'ya ...
AK Partili vekil çoban ziyaretinde koyun güttü
AK Parti Aydın Milletvekili Abdurahman Öz, Aydın'ın Söke ilçesi, Çalıköy ...
Datça'da insan kaçakçılığına 11 tutuklama
Datça'da, göçmen kaçakçılığı olayına yönelik beş ilde eş zamanlı olarak ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva