HABERLER>EKONOMİ
7 Mayıs 2011 Cumartesi - 11:41

F-35'in gövdesi İzmir'de üretilecek

Cumhurbaşkanı Gül, Kale Grubu ve dünya havacılık sektörünnü motor sanayi devi Prat & Whitney ortaklığında kurulan Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş.'nin Ege Serbest Bölgesi'nde kuracağı fabrikanın temel atma törenlerine katıldı.

F-35 in gövdesi İzmir de üretilecek

Fırat Soylu/Egedesonsoz - 60 milyon dolara mal olacak fabrikada ilk etap yatırımında dikey iniş de yapabilen yeni nesil savaş uçağı F35 in gövde parçaları üretilecek. 5 yılın sonunda 700 kişinin istihdam edileciği işletme uzun vadede F135 lerin motor parçalarını da üretecek.

Gül, Türkiye'deki ilk faz araştırmaları kliniğini açtı...haberi için tıklayın

Gül'ün vapur keyfi...haberi için tıklayın
 


Kale Grubu ve dünya havacılık sektörünü motor sanayi devi Prat & Whitney ortaklığında kurulan Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. fabrikasını temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kale Grubu'nun, Türkiye'nin sanayileşmesine çok önemli katkılar sunduğunu sanayi ve ticari yatırım alanında zor olanı seçerek sanayi yatırımlarına yöneldiğini kaydederek, "Kale Grubu'na ayrıca son yıllarda ileri teknolojiye dayalı sanayi dallarına yönelmelerine ayrıca teşekkür ediyorum. Kale Grubu, Türkiye'nin gerçek büyümesini gerçekleştiren firmalardan biri olacak" dedi. 

Türkiye'nin güçlü bir savunma sanayiye sahip olması gerektiğini dile getiren Gül, "Türkiye'nin güçlü bir savunma sanayine sahip olması kaçınılmazdı. Bu konuda TAİ, TUSAŞ gibi kurumlarımızı sürekli ziyaret ediyor, yaptıkları işleri yakından izliyor ve takdir ediyorum. Özel sektörde de önemli gelişmeler görüyoruz. Kale Grubu'nun 2008' de havacılık sanayinin açılışını yapmıştık. Burada yine Kale Grubu'nun ortak olduğu çok önemli bir yatırımın temelini atıyoruz. Bu yatırımı örnek alan firmalar olacaktır" diye konuştu. Bu tür yatırımların ticari ilişkilerin artmasına vesile olduğunu da ifade eden Gül, "Bunlar ticari konulardır, ekonomik konulardır. ABD Başkanı Obama'nın yaptığı ziyarette ofisinde gerçekleşen görüşmede bir çok konuyu görüşürken iki köklü müttefik olarak Türkiye ve ABD' deki ortak yatırımların ne kadar düşük olduğunu ve bunları gidermemiz gerektiğini söylediğimizde Başkan Obama, Beyaz Saray ile faks konferansı kurarak konuya el attı. Bu ziyaretin ardından ticaretin artırılması için çok önemli komite kuruldu. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımlar gelişeşektir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül bu ve benzeri yatırımlarına rtması içihn takip ve ısrarın önemine işaret etti. Gül, "Tesisin hayırlı ve başarılı olmasını temenni ediyorum. Kısa süre içinde açılışını da berebar yapalım diliyorum" şeklinde konuştu.
 


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül savunma sanayine yönelik yatırımlarda Türk sanayinin aldığı payı sürekli artırmaya yönelik bir plan ve proje geliştirdiklerini ve bu kapsamda Sikorksy firmasın kazandığı son ihalenin 2.3 millyar dolarlık kısmının Türk sanayi tarafından üstlenildiğini, helikopterlerin tesliminin TUSAŞ tarafından gerçekleştireleceğini ve bunun Türk sanayine yüksek teknolojide, iş payı ve istihdam olarak yansıyacağını söyleyerek, "Havacılık sanayinde İzmir' in son yıllarda gösterdiği ilerleme memnuniylet vericidir. İzmir, İstanbul Ankara ve Eskişehir'in ardından bu alanda işyi bir alternatif olmuştuk" dedi.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise, "Havacılık sanayindeki off-set yatırımlarının bir benzerini tıp gibi sektörelere de yayarak Türkiye'nin ileri teknolojideki payını artırmamız gerekiyor. Bu yatırım buna zemin hazırlayacaktır" dedi.
 
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanıo Osman Okyay, Kale Grubu'nun kurulduğu günden itibaren ülkemizin sanayileşme sürecinde çok önemli rol oynadığına dikkat çekerek, "Kale Grubu olarak bu sektöre stratejik baktığımızın göstergesidir. Prat & Whitney'in stratejik ortak olarak Kale Grubu'nu seçmiş olması geldiğmiz noktanın önemini göstermektedir. Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Prat & Whitney ortdraklığında kurulan şirketimizin ana işi uçak gövde parçaları olacak. Gelecekte ise F 135 motarlarına parça üretmek olacaktır. Gelecekte Prat & Whitney'nin diğer uçaklarını da devreye girmesi ile yeni motor üretiminde önemli partnerler arasında yer alacağız" dedi. Okyay 100 bin metre kare alanda 20 bin metrekare alana inşya edilecek fabrikanın 60 milyon dolara mal olacağını ve ilk etap yatırımı gelecek yılın ikinci çeyreğinde faaliyete geçecek tesiste 5 yıl sonunda 700 kişi istihdam edecekleri bilgisini verdi. Okyay, "bu yatırım bize titanyum sıcak şekillendirme elektron ışın kaynağı gibi yeni teknikler kazandıracaktır" diye konuştu.
 
Kale Grubu Yönetim Kurucu Murahhas Azası ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur,"Hedefimiz ülkemiz ile arasındaki bağı, halklar arasındaki bağı geliştirmektir. Ticari ilişkilerimizin siyasi ve askeri ortaklık düzeyine ulaşmasını bekliyorum. Bugün temelini attığımız bu ortaklık siyasi ve askeri ortaklığımn ardından ticari işbirliğinde de ne kadar ilerlediğmiizin göstergesi. Bu yatırımın diğer ABD şirketlerine de örnek olmasını diliyorum" dedi. Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar da bu ve benzeri yatırımlarla hem türk savunma sanayine katkı sunduklarığnı, hem de yerli sanayinin gelişimine ortam hazırlandığını vurguladı.
 
FABRİKA NELER GETİRECEK?
Kale Grubu 1987 yılında Stinger Projesi ile Savunma ve Havacılık sektörüne giriş yaptı. Çok uluslu şirketlerle çeşitli projelerde çalışan Kale Grubu, 2005 de dünyanın en önemli havacılık projesi olarak gösterilen F 35 projesinde 200 ün üzerinde uçuş kritik gövde parçası ve üretimini üstlenerek projede kilit role sahip oldu.

Sivil ticari havacılık alanında ise Boeing, 737- 7467- 777 ile yeni nesil uçağı 787 nin yapısal parçalarını ve Airbus 319- 320- 321 uçaklarının yakıt tank parçalarını üretmeye başlayan Kale Grubu, dünya havacılık sektöründe motor sanayi devi Pratt & Whitney onrtaklığı ve Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi A.Ş. ile havacılık sektöründe yeni bir faaliyet alınan girmiş oldu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SEVİMLİ CHP LİLER 7 Mayıs 2011 Cumartesi 22:36

MUSTAFA AK PARTİLİ GALİBA BİRİLERİNE MESAJ VERİYOR FAKAT NE DEMEK İSTEDİĞİNİ BİLE İFADE EDEMEMİŞ YAZIK OKADAR UĞRAŞMIŞ. BEN DE ONA DESTEK OLAYIM .BU LAFI TUTTUM.İNADINA GÜNAY İNADINA AK PARTİ

Yorumu oyla      12      7  
trakYALI 7 Mayıs 2011 Cumartesi 15:49

mustafa birşey mi dedin? sözün sonunda "teprik" etmişsin ama neyi "teprik" ettin onu da anlatabilseydin :))

Yorumu oyla      13      6  
göçmen 7 Mayıs 2011 Cumartesi 15:42

ey millet görün uyanın anlayın artık. biz buraya beton dökeriz... uçağın kaynak işlerini boya işlerini yaparız. o kadar. uçuş kodları nerede... yazılım... işlemci... uyanın aloooo... izmirli yemez bunları geçin yawwww..

Yorumu oyla      15      7  
mustafa 7 Mayıs 2011 Cumartesi 14:01

kardesım bu nasıl bır yönetım kurmus baskan anlamadım nerde hepsı akp delısteye bakıyom 50 il yönetıcısıne 13 tane baskan yardımcısı hesının dılı dısardabunlarda yetmezmıs gıbı dısarda katılanlar var neyı bellı olmayan insanlar besela bıtanesı var adam 50 yasına gelmıs baskanın yıkanmasına gerek yok cunku yalana yalan temızlenıyor adamda haklı yıkanmaya vaktı yok cok calısıyo bu gunları dusunerek kurmu il yönetımınıcunku baskan ilerıyı gören adam teprık edıyom burdan baskanı

Yorumu oyla      12      7  
devamını merak eden bir okur 7 Mayıs 2011 Cumartesi 13:24

takip ettiğiniz için teşekkürler...

Yorumu oyla      12      7  
devamını merak eden bir okur 7 Mayıs 2011 Cumartesi 12:50

eee?

Yorumu oyla      12      6  
yalaka takımı 7 Mayıs 2011 Cumartesi 12:36

yıkama yağlama hat safhada aaşağıda

Yorumu oyla      15      8  
HÜSEYİN AHMETOĞLU 7 Mayıs 2011 Cumartesi 12:26

HOŞGELDİNİZ SN. CUMHURBAŞKANIM ;İZMİR DE GÜLLER AÇTI BUGÜN .SİZLERİN TEŞRİFLERİ İZMİR DAHA DA BİR GÜZEL BUGÜN.İNŞAALLAH DEVAMI GELİR

Yorumu oyla      16      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kur riskinden opsiyon sözleşmesiyle korunacaklar
Döviz kurlarının Türk lirası karşısında sürekli değer kaybetmesi nedeniyle ...
Günay: Turizm gelirleri artmalı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'ni (ETİK) ziyaret eden ...
Amerikalı yedek parça devi İzmir'de
Sanayi Bakanı Nihat Ergün ve ABD Türkiye Büyükelçisi Ricciardone, ABD ...
 
'Kemalpaşa OSB’nin ıslah çalışmaları bitirilmeli'
Sanayi Bakanı Nihat Ergün tüzel kişiliği kaldırılan Kemalpaşa OSB’nin ...
Petrolde sert düşüş
Emtia fiyatları yatırımcıların küresel büyümenin yavaşlayacağı endişesiyle ...
‘Türkiye ekonomisi aşırı ısındı’
The Economist dergisi, Türkiye ekonomisinin aşırı ısındığı uyarısında ...
 
Ege turizmi 4 ayda tüm bölgeleri üçe katladı
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yılın ilk 4 ayında Türkiye ...
Madencilik teknojileri görücüye çıktı
İzmir 4'üncü Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı (MINEX) düzenlenen törenle açıldı.
‘Benzin yine zamlanacak’
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva