HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2011 Perşembe - 15:03

Madencilik teknojileri görücüye çıktı

İzmir 4'üncü Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı (MINEX) düzenlenen törenle açıldı.

Madencilik teknojileri görücüye çıktı

İZMİR - İZFAŞ ve Maden Mühendisleri Odası tarafından, 129 firmanın katılımıyla 4'üncüsü düzenlenen MINEX Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 nolu holde ziyarete açıldı.
Fuarın açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, madenciliğin devlet politikaları içinde özel bir öneminin bulunduğunu, GSMH'ye oranla bakıldığında sektörün ülkenin büyüme hızına ayak uyduran bir performans sergilediğinin görüleceğini dile getirdi.

Sektör içinde 15 yılda ihracatını 60 kat artıran mermer gibi çok başarılı alt sektörler olmasına rağmen genelinde böyle bir oluşum sergilenemediğini söyleyen Yıldırım, bu alandaki yerli girişimlerin Eti'ye bağlı işletmelerin özelleştirmesi sonrası uzmanlaşmaya başladıklarını, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayenin ise daha ciddi faaliyetlerinin bulunduğunu söyledi.
    
Yabancı sermayenin ülkeye katkı sunduğu, bilgi ve teknoloji getirdiği sürece desteklenmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, yerli firmaların son yıllardaki gelişim hızının ise memnuniyet verici olduğunu söyledi.
    
Yerli girişimleri, dünyada çok başarılı olan Kanada, Avustralya, ABD gibi ülkelerde olduğu gibi yüksek standartta yapabilmesi için desteklediklerini kaydeden Yıldırım, ''Sektörde son dönemde sermayesi yüksek yerli girişimci sayısının artması bizleri sevindiriyor. Bu girişimlerle doğru bir üretim tarzı yakalarsak çok yakında sadece Türkiye'de değil dünyanın değişik yerlerinde adından söz ettiren bir madencilik sektörümüzün olacağından şüphemiz yok'' dedi.
    
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise madencilerle, sivil toplum örgütlerinin ve belediyelerin arasının genelde iyi olmadığını, bunun madencilikte kullanılan teknolojilerin kamuoyunda yeteri kadar bilinmemesinden kaynaklandığını söyledi.
    
Altın madenlerine sahip Türkiye'nin bu madeni çıkarmamasının bir anlamı olmadığını, enerjisini ithal eden bu ülke için kömürünü kullanmanın mecburiyet olduğunu ifade eden Aydoğan, madenciliğin yeni teknolojilerle ilerlemesi gerektiğini de kaydetti.
    
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEKİ ARAMA
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun ise madencilikte Türkiye'nin çok gerisinde olan ülkelerde yerli makine kullanımının daha yüksek olduğunu, Türkiye'de ise ithalatın ağırlığının bulunduğunu belirterek, yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan Torun, İzmir'de özel yetkili savcıların talimatıyla mali büro ekiplerince İzmir Büyükşehir Belediyesinde yapılan aramayı da eleştirdi. Bu olayı ''siyasi baskı ve yıldırma operasyonu'' olarak gördüklerini söyleyen Torun, ''Hukuk devletine yakışmayan ve adalet duygularını zedeleyen bu uygulamaların kimseye bir yararının olmayacağını belirtmek istiyorum. Bilinmelidir ki hukuk bir gün herkese lazım olacak'' dedi.
    
Törende konuşan Vali Yardımcısı Nevzat Ergün de, madenciliğin ülke ve bölge ekonomisi için önemine dikkati çekti.

Önceki fuara göre metrekare bazında yüzde 50 büyümeyle 5 bin 500 metrekare alanda düzenlenen fuara 5 ülkeden katılımcı ve 7 ülkeden ziyaretçinin geldiği, fuarın 7 Mayıs 2011'e kadar açık kalacağı belirtildi.
    
Fuar kapsamında Maden Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 3. Maden Makineleri Sempozyumu'nun da düzenleneceği ifade edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Benzin yine zamlanacak’
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, ...
‘İskeleler Bölgesi’ne lojistik altyapı lazım’
DTO İzmir Şubesi tarafından Aliağa Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda ...
Petkim rekora doymuyor
2010 yılını brüt üretim, kapasite kullanım oranı ve ihracatta rekor rakamlarla ...
 
3 gemiyle 6 bin yolcu geldi
İzmir, aynı anda 3 dev gemiyi ağırladı. 6 bin turist, tahsis edilen 70 ...
‘Enflasyon Mayıs'ta da artacak’
Merkez Bankası, Mayıs ayında enflasyonun işlenmemiş gıda fiyatlarına bağlı ...
Yargıtay’dan emekliye kötü haber
Yargıtay SSK ve Bağ-Kur emeklilerine eksik zam iddiasıyla açılan davayı ...
 
Egeli ihracatçılara yatırım teşvikleri anlatılacak
Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine yönelik, 9 Mayıs 2011 Pazartesi günü, ...
Petrol ve gaz müjdesi
Türkiye'de geçen yıl açılan 205 kuyunun 57'sinden petrol, 44'ünden gaz çıkarıldı.
Resimdeki vazo değil otomobil!
Fotoğrafta görülen ne çakıl taşı ne de sakız; dört tekeri, direksiyonu, ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva