HABERLER>GÜNCEL
18 Ağustos 2011 Perşembe - 10:20

EXPO 2020'nin yasası tamam

İzmir'in EXPO 2020 adaylığı ile ilgili çerçeve düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Oluşturulan EXPO Yönlendirme Kurulu'nun üyeleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek.

EXPO 2020 nin yasası tamam

İZMİR - İzmir'i dünya kenti haline getirecek olan EXPO 2020 organizasyonunda önemli bir eşik daha aşıldı. İzmir'in EXPO 2020 adaylığı ile ilgili çerçeve düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında 649 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 62. maddesi olarak yayınlanan çerçeve düzenlemeyle, EXPO Yönlendirme Kurulu oluşturuldu. Bu düzenleme ile EXPO Yürütme Komitesi ve Genel Sekreterlik, Yönlendirme Kurulu'nun organları olarak ilan edilirken, Yönlendirme ve Yürütme Kurulu üyeleri önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek.

Kanun Hükmünde Kararname'de ayrıca adaylık çalışmaları ile ilgili olarak genel bütçeden aktarılacak ödeneğin yanı ısıra İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ile Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın 2012-2013 yılı bütçelerinden pay aktarılması kararlaştırıldı.
 
KIRAÇ: BEKLİYORDUK
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İzmir Valisi Cahit Kıraç, "EXPO 2020 ile ilgili beklediğimiz düzenleme çıktı. Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım kurulda kimlerin yer alacağı, bütçesinin nasıl şekilleneceği konularının yer aldığı Bakanlar Kurulu kararının hazırlandığını söyledi. Bu da önümüzdeki günlerde açıklanacak. Bu sayede EXPO ile ilgili hiçbir eksiğimiz kalmayacak" dedi.

Vali Kıraç, şöyle konuştu: "Hükümetimize bu konudaki duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Hükümetimiz İzmir'e gereken ilgi ve desteği her boyutu ile veriyor. Bundan sonra el ele vererek EXPO 2020'yi İzmir'e getirmenin mücadelesini vereceğiz. Ortak hareket ederek, gerekli çalışmaları yaparak başarılı olacağımıza inanıyorum. Çalışmaları hızla devam ettireceğiz. İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için önemli bir aşama daha geçildi. İzmir için bu müjdeli haberi ABD'de öğrendim. Bundan sonra ilgili Bakanlar Kurulu kararı hızla çıkacak. Böylece EXPO 2020'yi İzmir'e getirmek için başladığımız çalışmaları büyük bir hızla devam ettireceğiz."
 
MESLEK ODALARI BAŞKANLARI VE SİYASETÇİLER NE DEDİ?
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu:
Bu kanunun ardından Yönlendirme, Yürütme Komitesi üyeleri ile genel sekreterin belirleneceği Bakanlar Kurulu kararının yayınlanmasını bekliyoruz. Böylece EXPO 2020 adaylığı ile ilgili organizasyon şeması tamamlanmış olacak. Bakanlar Kurulu kararının Ağustos sonuna kadar yayınlanarak çalışmaların hızlanmasının temin edilmesini istiyoruz.
 
EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak:
Yönlendirme Kurulu'nun kurulması beklediğimiz bir karardı. Zamanında yayımlandı. Bu konuda Hükümetimize müteşekkiriz. Bundan sonrasında Yönlendirme Kurulu'nda EXPO 2015'te olduğu gibi İzmirlilerin ağırlıkta olmasını bekliyoruz. Bu konuda da Hükümetimizin aynı duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz. Önemli bir aşamayı daha geçtik. Bundan sonra artık EXPO 2020'nin kazanılması için güç birliği yaparak çalışmalıyız.
 
İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu:
Yeni çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile Hükümetimizin İzmir'in arkasında olduğunu bir kez daha gördük. Bizim daha önce bildiğimiz bir şey kanunlaşmış oldu. Bundan sonra İzmir'e ve İzmirlilere büyük görev düşüyor. Bütün İzmir olarak bu işe konsantre olup bu işin kazanılması için çaba harcamamız lazım. İzmir bu konuda çok önemli bir tecrübeye sahip. Bundan yararlanarak artık sonuca gitmemiz lazım.
 
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül:
EXPO 2020 konusunda Hükümetimiz daha önce İzmir'in aday olduğunu açıklamıştı. Şimdi de Yönlendirme Kurulu'nun kuruluşu hazırlanan kanun hükmünde kararname ile gerçekleşti. Biz de İzmir milletvekili olarak bu süreçte üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz. EXPO 2020'nin kente kazandırılması için var gücümüzle çalışacağız.
 
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli:
AK Parti olarak İzmir için ne söz verdiysek yerine getiroyuruz. EXPO 2020 ile ilgili yasal düzenlemede bunun bir göstergesi. EXPO 2020 için bundan sonra en hızlı adımları İzmirlilerle birlikte atarak hedefe doğru ilerleyeceğiz. Bundan sonra hepimize var gücümüzle birlikte çalışmak düşüyor. Tecrübelerimizle güçbirliği yaparak çalışmamız halinde başarılı sonuç alacağımıza inanıyorum.
 
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam:
EXPO için yapılması gereken yasal düzenlemelerin hızla bitirilmesi açısından önemli bir aşama geçildi. Bundan sonraki çalışmalar açısından bu düzenleme çok önemliydi. Bu aşamanın da geçilmesi sevindirici. Bundan sonra EXPO konusunda kargaşanın önlenmesi ve konsantre olarak organizasyonun kente kazandırılması için güç birliği yaparak, geçmişteki tecrübelerimizi de değerlendirerek çalışmalıyız. İzmir'e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
 
Bundan sonra ne olacak
* Yönlendirme Kurulu ile Yürütme Komitesi üyeleri ve Genel Sekreter belirlenecek.
* Bunun için Bakanlar Kurulu kararı yayımlanacak.
* Yönlendirme Kurulu'nun bütçesi belirlenecek.
* Hangi kurumlardan bütçeye ne kadar pay ayrılacağı açıklanacak.
* BIE için bir dosya hazırlanıp yılbaşına kadar verilecek.
* Dosyada EXPO'nun yeri, mimari durumu fizibilitesi ve bütçesi açıklanacak.
* Kasım ayına kadar da BIE Genel Kurulu'nda gösterilmek üzere sunum hazırlanacak.
 
Kanun Hükmünde Kararname
EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi amacıyla 2013 yılında Uluslararası Sergiler Bürosu genel kurulunda yapılacak seçimlerde, İzmir ilinin ülkemiz adına sürdürdüğü adaylığının başarıyla sonuçlandırılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere, özel hukuk hükümlerine tabi ve tüzelkişiliği haiz EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu kurulmuştur.
Yönlendirme Kurulunun organları Yürütme Komitesi ve Genel Sekreterliktir.
Yönlendirme Kurulunun gelirleri şunlardır:
a) Genel bütçeden ayrılacak ödenek.
b) İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 ve 2013 bütçelerine her yıl bu amaçla konacak ödenek.
c) İzmir İl Özel İdaresi'nin 2012 ve 2013 bütçelerine her yıl bu amaçla konacak ödenek.
ç) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından 2012 ve 2013 yıllarında aktarılacak tutarlar.
d) Her türlü naklen yayın, reklam ve sponsorluk gelirleri.
e) Gerçek ve tüzelkişilerden alınacak nakdi ve ayni bağış ve yardımlar.
f) Faiz ve diğer gelirler.
Gelirler ulusal bankalardan birinde bu amaçla açılacak hesapta toplanır.(Murat Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genelkurmay: K. Irak'ta 228 hedef vuruldu
Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari’de askerin şehit olmasının ardından Türk ...
Çarkın kimin adını verdi?
Faili meçhul cinayetlerle ilgili ikinci kez ifade veren eski Özel Harekatçı ...
500 kilo bombayla tuzak kurmuşlar!
Hakkari’de 10 şehidin verildiği saldırıda PKK’lı teröristlerin 500 kilo ...
 
Kandil'e F-16'lı jet yanıt
Hakkari’de 9 asker ve 1 korucunun mayınlı tuzak ve pusuda şehit edilmesinin ...
Tümgeneral Çubuklu da tutuklandı
İnternet Andıcı soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkarılan Tümgeneral ...
Şehit binbaşının kimliği belli oldu
Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde hain pusuda şehit edilen biri binbaşı 9 ...
 
Özgür'ün tehlikeli oyunu hastanede bitti
'Büyüyünce bilim adamı olacağım' diyen 7 yaşındaki Özgürdeniz Karşit, ...
Sivil savunma çalışanlarından kefenli protesto
Sivil savunma çalışanları, 2009 yılında il özel idarelerine bağlanmalarının ...
Rektör Füzün'den jet soruşturma
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva