HABERLER>GÜNCEL
12 Ekim 2011 Çarşamba - 11:16

EXPO 2020'nin kaptanı kim: Kıraç mı Bağış mı?

EXPO 2020 sürecinde adaylar şekillenirken, süreci kimin yöneteceği konusu gündeme geldi. Bakan Egemen Bağış ve Vali Cahit Kıraç öne çıkan isimler.

EXPO 2020 nin kaptanı kim: Kıraç mı Bağış mı?

İZMİR – EXPO 2020 sürecinde adaylarımız yavaş yavaş şekillenirken, yeni tartışma EXPO’nun kaptanının kim olacağı sorusu gündeme geldi. İzmir’in iki bakanının yoğun programları nedeniyle bu görevi üstlenemeyeceği belli olurken. Habertürk Egelinin haberine göre EXPO’nun başına Vali Kıraç geçerken, Egeli Sabah’ın Genel Yayın Yönetmeni Ünal Ersözlü’ye göre ise İzmir’e üçüncü bakan geliyor. Egemen Bağış EXPO 2020’nin başına geçiyor.

Habertürk'e göre EXPO'nun başına Vali geliyor

HT Egeli'deki habere göre EXPO Yürütme ve Yönlendirme Kurulu'nun oluşturulması için Bakanlar Kurulu kararı beklenirken Ankara kulislerinde EXPO Yürütme Komitesi'nin başına geçirilecek isim olarak Vali Cahit Kıraç'ın ismi öne çıktı. Vali Kıraç'ın isminin, ikisi de İzmir milletvekili olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yoğun programları dikkate alınarak öne çıktığı ve konu ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının önümüzdeki günlerde ilan edileceği kaydedildi. İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, "Biz Başbakanımızın da onayıyla Yürütme Kurulu'nun başkanlığına bir bakanımızın atanmasından yanaydık. Bu konuyla ilgili kararname çıkmadan bir şey diyemem" dedi.

Ankara'da bu gelişmeler yaşanırken İzmir'de de EXPO 2020 adaylığı ile ilgili çalışmalar hız kazandı. 22-23 Kasım'da BIE Genel Kurulu'nda İzmir'in tanıtımını yapacak firma, hazırladığı taslak sunumu 14 Ekim Cuma günü Vali Cahit Kıraç, Türkiye BIE Delegesi Necil Nedimoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İZKA Yönetim Kurulu üyelerine gösterirken aynı gün İzmir Ticaret Borsası'nın Paris seferi başlayacak. 40 kişilik heyetle Paris'e iş ve inceleme gezisi düzenleyecek olan İTB heyeti, BIE Genel Sekreteri Vicente G. Loscartales ile de bir araya gelecek.
 

NELER GÖRÜŞÜLECEK?
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, Paris iş ve inceleme gezisinin ilk bölümünde İTB'nin ana faaliyet konusu tarımla ilgili bir dizi görüşme ve temasta bulunacaklarını söyledi. Kestelli, ziyaretin ikinci bölümünü ise EXPO mesaisine ayıracaklarını kaydetti; "İzmir Ticaret Borsası, EXPO adaylık sürecinin başından bu yana İzmir'in kazanması için elinden gelen tüm gayreti göstermektedir" dedi. 2015 EXPO deneyimi olan İzmir'in 2020 EXPO'sunu kazanma şansının artırılması için her kesime çok önemli görevler düştüğünü kaydeden Kestelli, "Gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasından lokasyona, güçlü yönlerimizi öne çıkarmaktan uluslararası lobiye kadar her alanda EXPO 2020 hazırlıklarında hızlı davranmamız, ülkemizi ve kentimizi bir adım öne çıkaracaktır" diye konuştu.

GAZETECİ ÜNAL ERSÖZLÜ'YE GÖRE EXPO'NUN PATRONU BAĞIŞ
Egeli Sabah Yazarı ve Genel Yayın Yönetmeni Ünal Ersözlü de bugünkü köşesinde EXPO'yu ele aldı. Ersözlü'ye göre sürecin patronu AB Bakanı Egemen Bağış... 
İşte Ersözlü'nün o yazısı.... 

Egemen Bağış mı?
EXPO 2020 konusunda İzmir’deki hareketlilik gerçekten çok sevindirici. EXPO 2020’de artık şekillenmesi beklenen, yönlendirme, yürütme ve danışma kurullarının belirlenmesi, ayrıca genel sekreter olarak görevlendirilecek ismin açıklanması.

Önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısı, bu süreci daha da netleştirmiş olacak.
 İzmir Milletvekili kimlikleriyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kente fiziki hizmet sunmaya ağırlık verirken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, bulunduğu alanlarda yoğun çaba içinde. Günay’ın EXPO sürecinin ‘koordinatör bakanı’ olarak öne çıkması, kentin beklentileri arasındaydı. Ama son olarak Bakan Ertuğrul Günay’ın, konuya gönülden destek vereceğine, ama yoğun gündeminde, kendisi dışında bir ismin böyle bir göreve getirilmesinin daha verimli olacağına dikkat çekmesi, gündemi değiştirdi.
**
Çünkü Ertuğrul Günay, Paris’te hazırlattığı Kültür Bakanlığı’na ait özel EXPO ofisinde, kültürel tüm alanlarda, ayrıca özel turizm kanallarında EXPO 2020 için, çok aktif bir isim olacağının işaretini verirken; ‘koordinatör bakanlık’ konusunda ise bakanlığının yoğunluğu nedeniyle, geri planda kalmayı düşündüğünü, nazikçe ve net ifade etmiş oldu. Bu gelişme Ertuğrul Günay’ın ‘koordinatör bakanlık’ görevinden uzak duracağını gösteriyor. Günay’ın etkisi, elbette çok aktif sürecek. Ama Ankara üzerinden ulaşan, güvenilir kulis bilgilerine göre, Başbakan Erdoğan’ın EXPO 2020 ‘Koordinatör Bakanlığı’ için düşündüğü ismin Egemen Bağış olduğu belirtiliyor. Bağış’ın ismi kesinleşmese de, bu nedenle AK Parti kulislerinde de ağırlık kazanmaya başlamış durumda. Egemen Bağış’ın konumuyla ilgili yorum yapanlar; Egemen Bağış’ın Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci konumunun, dış ilişkilerde etkin bir kimliğe sahip görüntüsünün, büyük avantaj olduğunu, Başbakan Erdoğan’ın bu özellikleri nedeniyle, EXPO 2020 sürecinde kendisini etkin kılacağını düşünüyorlar.

Aslında bu kulisin her anlamda analizi yapıldığında; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın desteğinde, Egemen Bağış’ın üstlendiği görevlere ek olarak, EXPO 2020’yi sürükleyecek bir rol alması, konumu itibariyle gayet uygun görünüyor. Bir başka açıdan bakıldığında da, İzmir kenti geleceğiyle ilgili hayati bir konuda, üçüncü bir bakanlık kazanmış oluyor. Yani tüm kurguyu birbirine bağladığınızda, Egemen Bağış’ın üstlendiği çizgi, çok etkin lobi yeteneği, dünya ülkeleri ile geçmişte ve şu anda kurduğu ilişkiler, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Baş Müzakereci olarak AB ülkeleri ile kurduğu aktif iletişim, EXPO 2020 süreci için biçilmiş bir kaftan gibi görülüyor. Egemen Bağış’ın uluslararası ilişkilerde ve diplomaside, AK Parti’nin kilit isimlerinden biri olması, partisinin uluslararası temaslarında ve teşkilatlarında, dış politika konularında dönem dönem Başbakan Erdoğan’ın isteğiyle, yönlendirme, eğitim işlevi üstlenmesi, küresel gelişmeleri iyi takip etmesi, bu tür görevde, İzmir için ciddi avantaj oluşturabilir.

 Bu konuya bir başka boyutuyla, yarın yine yazmayı sürdüreceğiz.
 
‘Su’ hak ettiği yerde
Gazetecilik güzel, anlamlı bir meslek. Hele ki kamusal alanda, ‘yurttaş gazeteciliği’ yaklaşımıyla, halkın bir sorununu yansıtarak, yapılan haberin karşılığında, o sorunun olumlu yönde çözüldüğünü gördüğünüzde, farkındalık yarattığınızda, daha mutlu oluyorsunuz. Önceki gün yayınladığımız Sezen Özsavrangil’in başarılı haberinden sonra karşılaştığımız manzara, bize bu sevinci yansıttı. Bu yansıma, yine Sezen Özsavrangil’in haberiyle; “Haberimiz Ses Getirdi” klasik yaklaşımının yerine, “Haberimiz Su Getirdi” başlığı ile manşetimize yerleşti. Su içindeki ‘susuz köy’, suya kavuşuyor. Yani EGELİ SABAH’ın, “Su içinde susuzluk” başlıklı manşetinde, İzmir’in yanı başındaki Şaşal Köyü’nde, tüm su kaynaklarının içinde ‘ironik’ bir şekilde çekilen su sıkıntısı haberinin ardından, kentin suyundan sorumlu kuruluş İZSU harekete geçti. Haberimizde okuyacaksınız. İZSU sorunu çözüyor. Haber olumlu bir şekilde karşılığını buldu.(Ünal Ersözlü/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir expo 2022 derneği 12 Ekim 2011 Çarşamba 20:15

yönetimde bir bakanın olması daha güzel olur tabi expo için kurulan izmir expo 2020 derneği ve yönetimini unutmayın

Yorumu oyla      13      6  
ahmet k 12 Ekim 2011 Çarşamba 19:57

sayın bak(may)an sorumluluktan kaçıyor

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piri Reis yeni sondaja hazır
Kıbrıs’ın güneyinde sondaj çalışmalarının bir bölümünü tamamlayarak KKTC'nin ...
Özel birlikler PKK'nın komuta merkezine girdi
Özel Harekât polisi ve Jandarma birlikleri, terör örgütü PKK'nın en stratejik ...
EÜ'de kadına şiddet konuşuldu
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Ege Ajans’ın 25. Yıl Etkinlikleri ...
 
Baro'da otopark krizi
İzmir barosunun eski başkanı Özdemir Sökmen ile Sema Pekdaş, Konak Belediyesi’nin ...
Tecavüz spreycisi yakalandı!
İzmir Emniyeti, internette, erkeklerin kadınları bayıltarak cinsel ilişkiye ...
'Kadın vekile pantolon' geri çekildi
Kadın milletvekillerinin Genel Kurul'da pantolon giymesine imkan sağlayan ...
 
Ekonomi Üniversitesi 11. kez kapılarını bilime açtı
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezgin: ''11. akademik yıla ...
Sağlığın için son 24 saat
Green Peace Akdeniz: Tehlike kapıda. 24 saat içinde Türkiye’de GDO’lu mısır kullanmak yasal olabilir
İZBAN'da görme engelliler için düzenleme
Aliağa'dan Cumaovası'na kadar tüm istasyonları engelli erişimine sahip ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva