HABERLER>EKONOMİ
9 Ocak 2016 Cumartesi - 15:04

Esnafın Başkanı peynir satış tartışmalarına nokta koydu!

Mutlu, açıkta ve tadım yapılarak peynir satılamayacağı bilgilerinin yanlış olduğunu belirtip, “Biz zaten ilgili tebliğin şartlarına uygun olarak peyniri 10 santigrat derecenin altında ve hijyen kurallarına uygun şekilde muhafaza edip satıyoruz. Vatandaşlarımız dilediği peyniri tadarak alabilir" dedi

Esnafın Başkanı peynir satış tartışmalarına nokta koydu!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde (İESOB) düzenlenen toplantıya Başkan Zekeriya Mutlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Cengiz Alpsoy, yöneticiler ve esnaf katıldı.



Toplantıda konuşan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu “Uzun zamandır peynir konusu üzerinde bir yanlış anlaşılma ve bundan kaynaklanan bilgi kirliliği mevcut. Esnafımız peyniri müşterisine tattırarak satabilir. Pazar yerindeki üyemizin de, şarküteri sahibinin de sattığı peynirin tenekesinde tüm etiket bilgileri mevcut. Biz de müşteriye ürünü paketleyip sunuyoruz. Tamamen yanlış anlamalardan kaynaklanan haberler yayınlandı. Vatandaşlarımız dilediği peyniri tadarak alabilir. Mevcut durumda değişiklik yok, kimse endişeye kapılmasın" dedi.

Tüm gıda maddelerinin üretildiği ve satıldığı yerleri denetleme konusunda yetkili olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 3 ay önce açıklama yaptığını hatırlatan Mutlu, "Bakanlık peynir tebliğinde ön görülen sıcaklık, muhafaza, nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, peynirin her yerde satışa sunulabileceği belirtmiştir. Yani peynir satışı yapmak isteyen perakendeciler, hazır ambalajdaki (büyük teneke gibi) peyniri çıkartıp gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak daha küçük miktarlarda markette veya başka bir yerde satışa sunabilecek. Başta pazar yerlerimiz olmak üzere tüm satış yerlerinde satılan peynirlerimiz, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun şekilde, vatandaşımıza, talep etmeleri halinde tattırılarak satılabilecek" dedi.

Toplantıda konuşan ve sunumlar yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Cengiz Alpsoy, karışıklığın peynir tebliğindeki 13'üncü ve 5'inci maddelerinden kaynaklandığını belirtip, "Tebliğin 13'üncü Maddesinin (4.) fıkrası 'Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye konularak tüketiciye arz edilir' hükmünü içeriyor. Burada yer alan, 'Doğrudan satış' ifadesi, ürünün tüketiciye evinde, işyerinde veya satış noktası olmayan bir başka yerde doğrudan satışını (Pazarlama yöntemi) içeriyor. Oysa pazarcı, şarküteri veya bakkal üyemiz, perakende satış yapmaktadır. Aynı tebliğin 5'inci maddesinde ise 'Tebliğ kapsamında yer alan peynirlere, tüketiciye sunulurken satış esnasında, dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulanabilir' hükmü yer almaktadır. Buradan anlaşılması gereken husus şudur. Pazar yerlerinde, şarküteri ve bakkallarımızda dökme olarak aldıkları peynirleri satışa arz eden esnafımız; 10 santigrat derecenin altında muhafaza etmek ve hijyen gerekliliklerini yerine getirmek şartı ile tüketicinin talep etmesi halinde satış esnasında, dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulayarak perakende satış yapabileceklerdir. Bu satışlarda etiketlere ürünün tek hayvandan yapıldığını gösteren figürler de eklenecek" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise bu konuda net mesajlara ihtiyaç olduğunu belirterek son dönemde Bakanlık tebliğlerinin uygulanmasında üreticilerin oldukça dikkatli davrandıklarını hatırlattı. Güldal, “2014'te 41 bin denetim, 2015'te ise 54 bin denetim gerçekleştirdik. Ancak bu yıl daha az idari para cezası uyguladık. Bu da oto kontrolün geliştiğini gösteriyor. Taklit ve tağşiş yapanların ise kamuoyuna deşifresinden daha ağır cezalar için çalışmalar devam ediyor. Deşifreden sonra bunun faydasını gördük. Sektör kendini düzene soktu. Tüketici günden güne bilinçleniyor. İzmir'de gıda sanayicisi ve esnafı yayınlanan tebliğleri uyguladı. Açıkta peynir tadılarak satılabilir" dedi.

 
Göz-Göz’e Diarra’da bonservis engeli
 
Müezzinoğlu’ndan kritik domuz gribi açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye 89 ülkeyle anlaşmayı feshediyor!
Türkiye, göçmen krizinin çözümü için Avrupa Birliği (AB) ile vardığı anlaşmayla ...
Asgari ücret desteğinde iki kritik değişiklik
Asgari ücret artışı nedeniyle işverene sağlanacak aylık 110 liralık devlet ...
Lahmacun'da yeni dönem
Türk mutfağının önemli lezzetlerinden lahmacundaki kıyma oranı yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarıldı.
 
Park Yaşam Ataşehir'de dev işbirliği
Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirdiği projelerle dikkat çeken ...
Sanayi üretimi yüzde 0.9 daraldı!
Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Kasım'da, aylık bazda yüzde ...
İzmir'de gelecek zirvesi: Yenilenebilir enerjide Türkiye!
Yenilenebilir enerji kullanımının arttırılması ve geliştirilmesi kapsamında ...
 
Rusya krizi pazarda fırsat olmadı
Rusya'nın alımı durdurmasından dolayı iç piyasaya yönelen sebze ve meyvelerin ...
Beydağ balıkçılığın merkezi oldu: Tekne ve iskele geliyor!
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından son 6 yıl içerisinde Beydağ Sulama Barajı'na ...
Beton zammına bir tepki de Olgun’dan!
İzmir’in Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, çimento ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva