HABERLER>GÜNCEL
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 08:09

Eskişehir saldırısının detayları: Hedef kiliseymiş!

18 yaşındaki Arda K.’nin Eskişehir’de 5 kişiyi bıçakla yaraladığı saldırı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Saldırgan saldırıyı Steam adlı oyun platformu üzerinden tanıştığı, kendi beyanına göre, Doğu Avrupa kökenli biri ile planladı. Saldırıyı düzenleyebileceği bölgelerin önceden krokisini çıkaran saldırgan, konuştuğu kişi ile Tepebaşı Camii ve çevresini belirledi. Öncelikli olarak ses getireceğini düşündüğü için kiliseye saldırmayı planlayan saldırgan, planı yapamamasından dolayı bundan vazgeçti.

Eskişehir saldırısının detayları: Hedef kiliseymiş!

Eskişehir Tepebaşı Uluönder Mahallesi Rauf Orbay Caddesi'ndeki Şehit Rüstem Demirbaş Parkı'ndaki çay bahçesine gelen Arda K., parktaki insanlara bıçakla saldırdı.

Çay bahçesinde ve parkta oturan T.A. (71), C.Ö. (57), N.Ö. (87), M.K. (64) ve C.A. (64), saldırıda yaralandı. Başında kask, belinde balta, yüzünde maske ve üzerinde hücum yeleği bulunan saldırgan, polis tarafından gözaltına alındı.

Arda K., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan saldırganın tutuklanmasına karar verildi. 

Steam üzerinden Doğu Avrupa kökenli biri ile tanıştı

Arda K. adlı 18 yaşındaki saldırgan bir süre önce Steam adlı oyun platformu üzerinde kendisinden küçük olan ve Norveç'te 2011 yılında 77 kişiyi öldüren neo-faşist Anders Behring Breivik’in yeni adı olan Fjotolf Hansen ismini nickname olarak kullanan, kendi beyanına göre kendisinden küçük ve Doğu Avrupa kökenli biriyle tanıştı.

Arda K., kendisi gibi insanlardan pek hazzetmeyen bu kişiyle savaşlar ve siyaset hakkında konuşmaya başladı. Bu kişi Arda K.’ye bulunduğu ülkelerde gittiği okullarda silahlı eylem düzenlemek istediğini söyledi. Arda K. de bu kişiye Eskişehir’de yaşadığını ve silah almak istediğini anlattı.

Saldırgana patlayıcı yapmayı öğretebileceğini söyledi

Bu kişi silah bulamadığını söyleyen Arda K.’ye patlayıcı yapmayı öğretebileceğini söyledi. Arda K. de bu süreçte patlayıcı yapmayı öğrenmek için araştırmalara başladı. Ancak hem malzemeleri temin edemediği hem de evde bomba imal etmesinin tehlikeli olabileceğini düşündüğü için bu fikrinden vazgeçti. Görüştüğü kişi Arda K.’yi Eskişehir’de yapacağı eylem konusunda yönlendirdi.

Saldırıyı gerçekleştirebileceği bölgeleri krokileştirdi

Adliye kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Arda K., 3 gün önce eylem yapabileceği yerlerin krokisini çizerek bu kişiye yolladı. Bu krokide saldırının gerçekleştiği Tepebaşı Camii çevresinin yanı sıra Kanatlı AVM, Espark AVM ve civarındaki yerler vardı. Krokiyi yollamasının ardından Arda K., konuştuğu kişiyle birlikte saldırıyı gerçekleştirmek üzere Tepebaşı Camii ve çevresini belirledi. Arda K., daha sonrasında bölgeyi keşfe çıktı. Kıyafetlerini değiştirebileceği ve saldırıyı gerçekleştireceği yerleri belirledi. Bu yerleri konuştuğu kişiye yollayarak onay aldı.

Önceliği kiliseye saldırı gerçekleştirmekti

Ulaşılan bilgiye göre, Arda K., konuştuğu kişiye daha çok dikkat çekeceği için kiliseye saldırı yapmak istediğini söyledi. Bu kişi de Arda K.’yi bu saldırı için teşvik etti. Ancak ikili, saldırı planını tam anlamıyla yapamadı ve Arda K. kiliseye saldırmaktan vazgeçti.

Politik görüşü Nazizm

Saldırı öncesinde silah ve patlayıcı temin edemeyen Arda K., internet üzerinden balta, bıçak, kask, maske, koruyucu gözlük, hücum yeleği, eldiven, pantolon ve palaska aldı. Bu malzemelerin üzerine politik görüşü olan Nazizm amblemini yapıştırdı. Ayrıca KKK (Klu Klux Klan) ibarelerini ve gamalı haç işaretini bıçağının üzerine çizdi. Üzerine de “Humanity is overrate” (İnsanlık abartılıyor) yazan tişört giydi.

İnsanlardan nefret ettiği için saldırıyı gerçekleştirdi

Saldırıdan birkaç saat önce görüştüğü kişiden onay alan Arda K., iz kalmasın diye tüm teknolojik aletlerine format attı. Tramvay ile saldırıyı gerçekleştireceği bölgeye gitti. Telefonundan canlı yayın platformu üzerinden yayın açan Arda K., cami bahçesine girdi. Bu sırada konuştuğu kişiyle de yayını kayda alması konusunda anlaştı. Bunun ardından insanları öldürmek maksadıyla bıçaklamaya başladı. 5 kişiyi bıçakladıktan sonra kendisine doğru koşan bir polis olduğunu fark eden saldırgan, kaçmaya başladı. Bu sırada yolda karşılaştığı insanları bıçaklamaya devam etti. Arda K., bu saldırıyı insanları sevmediği, gelecek planı olmadığı ve ses getireceği için yaptığını aktardı.

Manifestoları yayması için konuştuğu kişiye yolladı

Alınan bilgiye göre, saldırgan bıçakladığı hiç kimseyi tanımıyordu. Sadece plan dahilinde insanları bıçakladı. Kısa süre önce psikiyatri servisine giden saldırgan, doktorun verdiği ilaçları kendisini kötü hissettirmesi nedeniyle  bıraktı. Kendisini kötü hissettiği zamanlarda ise kollarına bıçakla kesikler attı, sigara söndürdü.

Edinilen bilgiye göre, saldırgan “manifestoları” da sosyal medya üzerinden yayması için Steam üzerinden tanıştığı kişiye yolladı.

Kaynak: T24

 
Şehir Hastanesi inşaatında göçük: 15 yaralı
 
AK Parti'den Erbakan'a 'siyasi şantaj' yanıtı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehir Hastanesi inşaatında göçük: 15 yaralı
Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında, işçilerin ...
İzmir'de feci kaza: 5 yaralı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı.
Karşıyaka'daki orman yangını kontrol altında!
İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde dün çıkan orman yangınına ikinci günde de ...
 
Şehir hastanesi inşaatında göçük: 13 işçi yaralı!
Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Sakarya Şehir Hastanesi inşaatında, işçilerin ...
Safari kazası: Anne hayatını kaybetti, kızı yaralandı
Antalya'nın Alanya ilçesinde, uçurumdan yuvarlanan safari aracında bulunan ...
Daha 14 yaşındaydı... Cansız bedeni bulundu
Gaziantep’in Karkamış ilçesinde Fırat Nehri’ne giren Ahmet Kurt (14), ...
 
Sokak röportajındaki açıklamaları nedeniyle tutuklanmıştı... İfadesi ortaya çıktı!
İzmir'de sokak röportajı sırasında Instagram'ın erişime engellenmesi ve ...
Valilik duyurdu: O bölgeler ‘geçici güvenlik bölgesi’ ilan edildi
Şırnak Valiliği, 14 bölgede 15 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere ...
İşkence iddiası... Rusların 100 milyon dolarlık senet kavgası!
Antalya'nın Alanya ilçesinde evine giren maskeli kişilerin kendisine işkenceyle ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Ödüllü yönetmen sadece tarihin değil sanatın da doğru tarafında
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP değişirken Türkiye’yi nasıl değiştirecek?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Böyle yayın yasağı olmaz!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Yunan’a kahveli mesaj!
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk, esir yunan komutanına ne dedi?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kadı ola davacı…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva