HABERLER>GÜNCEL
12 Ekim 2011 Çarşamba - 17:36

Eskidji’den çok özel stadyum açıklaması

KSK Stadyum Projesi’ni geliştiren, Eskidji firması suskunluğunu bozdu. Satış sürecinden itibaren Mavişehir’deki arazi üzerindeki gelişmeleri aktaran firma ortağı Erten, “Gönlümüz İzmir’de çözmekten yana. Ama olmazsa prosedüre uygun olarak yolumuza devam ederiz’ dedi.

Eskidji’den çok özel stadyum açıklaması

Egedesonsöz/Özel - İzmir’in en tartışmalı konusu olan KSK’ya stadyum projesini geliştiren Eskidji firması, projeye ilişkin bilgi eksikliğinden kaynaklanan hatalı değerlendirmelerin artması üzerine açıklama yapma gereği duydu. Projeyi geliştiren firmanın ortağı Makine Mühendisi Ali Erten, ‘Bilgi kirliliği hatta bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlış, hatalı değerlendirmeler yapılıyor. Bunu önlemek için konuşma ve süreci aydınlatma kararı aldık’ dedi.
 
İLK DÖRT İHALEYE KİMSE GİRMEDİ, KAYA BEŞİNCİ İHALEDE ALDI
Erten süreci en başından itibaren şu sözlerle anlattı: “Söz konusu arazi 2006 yılında TOKİ tarafından satışa çıkarıldı. Satış işlemlerinin yetkili firması bizdik. Araziyi satmak için tam 4 kez ihaleye çıktık. Alıcı çıkmadı. Bu süreçte İzmir’deki tüm iş adamlarıyla, belediye ve KSK kulübü dahil onlarca kişiyle ve kurumla görüşmeler yaptık. Firma olarak bize verilen görevi yerine getirmek için spor alanı olarak işaretlenmiş araziyi satmak için çok çaba sar ettik.
Bu süreç yaklaşık altı ay sürdü. Beşinci ihalede işadamı Ali İhsan Kaya bu araziye talip oldu. Ve ihaleye giren tek firma olduğu için 10 milyon TL bedelle 99.5 dönümlük arazisinin resmen sahibi oldu.  
 
SATIŞ SÜRECİNDE İTİRAZ EDİLSE BU SATIŞ DURDURULABİLİRDİ
TOKİ’nin Mavişehir civarındaki pek çok arazisinin Eskidji üzerinden satıldığına dikkat çeken Erten, ‘TOKİ bu satışlarda kamu yararını gözeten bir kurum. Bu bölgede en az 3-4 satışta bunu yaşadık. Karşıyaka Belediyesi’nin itirazı sonucu ihalesi iptal edilen arazilerimiz oldu. TOKİ bunun için dava açılmasını bile gerek görmeden dilekçe üzerinden belediyenin talebiyle ihaleyi geri çekti. Ancak Çiğli sınırında kalan bu arazisinin satışı sürecinde tam altı ay boyunca beş kez ihaleye çıkılmış olmasına rağmen ne Çiğli Belediyesi’nden ne bugün satış kararını eleştiren Büyükşehir Belediyesi’nden en küçük bir ne itiraz ne de talep geldi. Eğer Büyükşehir ya da Çiğli Belediyesi bu arazinin satış sürecinde müdahil olup satışın durdurulması ya da arazinin kendilerine satılması talebiyle başvurmuş olsalardı büyük ihtimalle TOKİ bu talebe sıcak bakardı. Çünkü pek çok satışımızda bunun onlarca örneğini gördük. Yaklaşık 4 yıl önceki satışta hiçbir itiraz ya da talepte bulunmayan kurumların bugün satış sürecini eleştirmesi ayrıca manidar bir durumdur’ 
 
KSK İLE 1,5 YIL ÖNCE SÖZLEŞME İMZALADIK
Arazinin KSK kulübüne bağışlanması sürecini de aydınlatan Erten, şunları söyledi: “Yaklaşık 1,5 yıl önce KSK kulübü ile Eskidji arasında bir proje geliştirme ve danışmanlık sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmeye firmamız KSK’nın 100. yılında kulübe neler kazandırılabileceğini ortaya koyacaktı. Bizler önce kulübün varlıklarını inceledik. Hiçbir mülkiyetinin olmadığını gördük. Üst hakkı sahibi olduğu yerler vardı. Selçuk Yaşar Tesisleri ve Yalı tesisleri olmak üzere kulübün varlıklarının bunlardan ibaret olduğunu gördük. O günlerde gündemde olan Örnekköy Stadyum Projesi’nin alanını da inceledik. Bu alanın UEFA kriterlerinin büyük bölümüne uygun olmadığını tespit ettik. Ve başka arayışlara başladık. Satış sürecinde etkin olduğumuz Mavişehir’in Çiğli sınırındaki araziyi düşündük ve satışı gerçekleştirdiğimiz işadamı Ali İhsan Kaya ile temasa geçtik. Konuyu aktarıp Kaya’nın hala arazinin sahibi olduğundan hareketle görüşme talebiyle Ankara’ya gittik. Bu aşamaya kadar kulübe yüzeysel bilgiler dışında detay aktarmadık. Çünkü, raporumuz henüz kesinleşmiş değildi.
 
ARAZİNİN MALİYETİ 20 MİLYONU GEÇTİ
Daha sonra işadamı Kaya ile mutabakata varıp bir protokol metni üzerinde uzlaştık. Kulüp bu aşamada devreye girdi. KSK Başkanı Hüseyin Çalışkan’ın da katkısıyla bugün gündemde olan proje ortaya çıktı. Burada KSK kulübünün çıkarları dikkate alındı. Kulübün menfaatleri, işadamı Kaya’nın menfaatlerinin önünde tutuldu. Yaklaşık 4 yıl önce araziye 10 milyon TL ödeyen, her yıl 1,5 milyon TL’ye yakın emlak vergisine katlanan işadamı Kaya’nın arazi maliyeti günümüz koşullarına uyarlandığında 20 milyon TL’yi geçmişti. İşadamı Kaya bugün Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan imar dosyasındaki projenin hayata geçmesi halinde kulübe stadyum inşaatında kullanılmak üzere 10 milyon TL daha bağışlamayı da protokole ekledi. Bu talep KSK kulübünün üzerinde ısrarla durduğu bir talepti. KSK kulübü sadece kendisine bağışlanan arazi ya da nakitle değil söz konusu alanda Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırması gereken alanın da bedelsiz terki konusunda da ısrarcı olmuştur. Çünkü KSK 100. yıl hayali olarak gördüğü bu projenin İzmir’de çözülmesi, İzmir’e kazandırmasına büyük özen göstermiştir. KSK, bu protokolü yaparken kulübün, İzmir’in, Büyükşehir Belediyesi’nin çıkarlarını öne çıkarmış, mal sahibine bir artı değer yaratmamaya azami gayret sar etmiştir.
 
İŞADAMINA ARTI DEĞER KAZANDIRMAMAYA ÖZEN GÖSTERDİK
Büyükşehir Belediyesi’nde talep dosyasının kabul edilmesi halinde mal sahibinin 24 dönümlük konut imarlı arazisinden elde edileceği kazanç 30-35 milyon TL’dir. Arazi mülk sahibine şu ana kadar 20 milyon TL’ye mal olmuş, 10 milyon TL de stad inşaatı için bağışlandığında mülk sahibinin bu alandan ekstra bir kazanç elde etmesinin neredeyse imkanı kalmamıştır. Bu rakamsal bilgiler inşaat ya da emlak sektöründeki hemen herkesten teyit edilebilir’ diye konuştu.
 
BURADA ÇÖZÜLMEZSE ANKARA’YA GİDERİZ
KSK Spor Kompleksi’nin de içinde olduğu talep dosyasının şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde komisyona havale edildiğini belirten Erten, öncelikle bu süreci bekleyeceklerini ifade ederek, “Gönlümüz bu sürecin burada yani İzmir’de çözülmesinden yana. Bunu düzenlediğimiz basın toplantısında da açıkça ifade ettik. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çözüm bulamazsak, yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde başta Şehircilik Bakanlığı olmak üzere gereken müracaatlar tarafımızdan yapılacaktır. Ancak şu anda biz kesin karar verilmeden İzmir’deki umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. İzmir’in spor tarihine geçecek bu projenin kentin tüm kurumlarının onayıyla burada çözülmesini bekliyoruz” dedi.
 
AMAÇ KALICI GELİR GETİRECEK BİR TESİS KAZANDIRMAKTI
Erten, projelerinin kamuoyunda bu denli tartışılmasına anlam veremediklerini belirterek, “Tek amacımız İzmir’in 100 yıllık takımı KSK’ya kalıcı gelir getirici, UEFA standartlarında bir tesis kazandırmaktı. O nedenle taslak projeyi titizlikle hazırladık. Stadyum projesini Kayseri Kadir Has Stadı ve Konya Stadyumu’nu haya geçiren firmaya hazırlattık. Her iki stadyum da bugün Türkiye’nin en gözde stadı olarak değerlendirilmektedir” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dobo 13 Ekim 2011 Perşembe 11:32

işi akp-chp kavgasına çekerek izmir'e neler kaybettirdiğinizin farkında bile değilsiniz.Yok yaşam alanıymış ağaçlık olacakmış.Yeni mi aklınıza geldi yaşam alanı bir caddeye araba parkedecek yer bile yok.Sene 2011 yok yeşil alan, yok yaşam alanı diyip işten kaçıyorsunuz.Adam gibi deyin bizim kapasitemiz yok biz bu işin altından kalkamayız o zaman Bin Ali Yıldırım gelir yapar.Öyle kös kös bakarsınız sonra.Zorla akp 'ye vereceksiniz İzmir'i bu kadar olmaz ya!!Herşeye muhalefetsiniz be!

Yorumu oyla      15      10  
STAD 13 Ekim 2011 Perşembe 10:37

CHP Hizmet nedir bilmez.Onların işi projede nasıl hata bulabilirim. nasıl engellerim. daha meclise dosya gelmeden sayın kocaoğlu birimleri etkileyecek açıklama yaptı. ne kadar önyargılı olduğunu gösteriyor. çözüm nedir sayın kocaoğlu. hep bozan taraftan mı olacaksınız. 5 senedir seçim bildirgenizde verdiğiniz söz var çivi bile çakamadınız.malesef oy istismarı yaptınız.

Yorumu oyla      14      10  
HASAN 13 Ekim 2011 Perşembe 09:11

SAYIN ŞAKİR TURAN; BU PROJE AKP LİLERİN RANT KAVGASI ONU DA ÖĞRENMENİ İSTERİM. HALKIN ORTAK YAŞAMINA SUNULMASI GEREKEN YER ÇIKARCILARA PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ. PARANIN KOKUSU NERDEYSE AKP ORADA BİTİYOR, HALK UMURLARINDA DEĞİL.

Yorumu oyla      16      11  
ozan 12 Ekim 2011 Çarşamba 21:04

sayın kocaoğlu yarın sabah 9 da bir projenin daha nasıl yapılamayacağını bizlere anlatacak.sorunu çözdük evinize diyecek.artık sabır kalmadı.

Yorumu oyla      19      10  
Şakir Turan 12 Ekim 2011 Çarşamba 19:26

Heryer stad-spor kompleksi dolu yeter artık,şehrin sankinlerini stadyumlarmı doyuracak?.CHP yine yanlış politikalar peşinde,şu belediyeyi AKP kazansada izmir hizmetle aş-işe kavuşsa,yoksa ülkenin 3.büyük şehri değil 5.büyük şehri olacağız.Allah bizi CHP den kurtarsın.

Yorumu oyla      21      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tecavüz spreyine rekor başvuru
İnternette erkeklerin kadınları bayıltarak cinsel ilişkiye girmelerine, ...
Başbakan'a yumurta: 37 öğrenci gözaltında!
İstanbul Üniversitesi'nin açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan'ın ...
DP Eski Muğla Milletvekili Akarca vefat etti
DP Muğla eski milletvekili 89 yaşındaki Ali Turhan Akarca, Muğla'nın Milas ...
 
Baran Tursun'un ölümü AİHM'de
İzmir'de, 'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu ...
Bakırçay'da balıklar oksijensizlikten ölmüş
Bakırçay'daki toplu balık ölümleriyle ilgili Ege Üniversitesi Su Ürünleri ...
12 Eylül davasının açılmasını istediler
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, anayasa ...
 
Engelliler iş başında
Dünyada 9 ülkede 154 marketi ve 10 bin çalışanıyla faaliyet gösteren bauMax, ...
Hastane yakınındaki baz istasyonuna tepki
İzmir'deki Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde toplanan ...
Temsili askere 'askerliğe uygundur' raporu
Yüzde 70 engelli raporu bulunan ve Engelliler Haftası'nda düzenlenen etkinlik ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva