HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Temmuz 2024 Cuma - 12:16

ESBAŞ CEO’sundan yeni vergi yorumu: İki isteğimizden biri kabul gördü

Önümüzdeki günlerde TBMM’de oylanması beklenen vergi paketinde yer alan serbest bölgeleri ilgilendiren maddelerin birinde değişikliğe gidildi, diğerinde düzenleme aynen kaldı. ESBAŞ CEO’su Dr. Faruk Güler, serbest bölgelerden yurtiçine yapılan satışlarda ödediği verginin dışında kazançtan yüzde 25 kurumlar vergisi ödemesi kuralının yeni vergi tasarıda aynen yer aldığını, ancak kar etsin etmesin tüm şirketlerin yüzde 10 kurumlar vergisi ödemesi düzenlemesinden vazgeçildiği, eski uygulamanın aynen devam edeceğini bildirdi.

ESBAŞ CEO’sundan yeni vergi yorumu: İki isteğimizden biri kabul gördü

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Uzun süredir üzerinde çalışılan ve TBMM tatile girmeden oylanması beklenen yeni vergi paketinde serbest bölgeleri ilgilendiren iki madde çok tartışıldı. Yapılan görüşmeler ve itirazlar sonunda serbest bölgelerin söz konusu tasarıdaki  maddelerle ilgili taleplerinden birisinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, ikincisinde öngörülen düzenlemede geri adım atıldığı öğrenildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun, söz konusu maddeleri yeni halleriyle birkaç gün içerisinde Meclis’e sunması bekleniyor.

YURT İÇİ SATIŞ KAZANCINDAN DA VERGİ ÖDEYECEKLER
Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) CEO’su Dr. Faruk Güler, yeni düzenlemeye göre, Serbest Bölgelerdeki şirketlerin, yurtiçi satışlarda elde ettiği kazançtan yüzde 25 kurumsal vergisi ödemek zorunda bırakıldığını belirterek, “Bu doğru bir karar olmadı. Çünkü dışarıda kötü bir imaj yaratacak. Diyecekler ki, Türkiye Cumhuriyeti verdiği sözü tutmuyor, bu ülkeye yatırım yapılmaz! İtirazlarımıza rağmen bu düzenleme geri çekilmedi” dedi. Güler, bu maddeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

”İki konu vardı bununla ilgili. Birisi, serbest bölgelerden Türkiye’ye satılan ürünlerde mevcut uygulamada fatura üzerinden, malın değeri üzerinden yüzde 0,9 vergi alınıyordu ve bu para Hazine’ye gidiyordu. Dediler ki, Türkiye’ye satışlardan şirketin elde ettiği kazançtan da yüzde 25 kurumlar vergisi alacağız! Biz buna itiraz ettik. Neden? Çünkü devlet buradan çok fazla bir şey kazanmayacak zaten. Ama verilmiş sözler, uygulama var. Biz şunun peşinde olduk; devlet, verdiği sözü, sözleşmedeki süre boyunca tutmalı. Süreler, verilen ruhsatlara bağlıdır. Devlet, yeni uygulamayı yeni geleceklere uygulayabilir ancak hak edilmiş haklar üzerinde oynamak doğru olmaz. Devlet olarak imza attığın uygulamaya sadık kalmalı. Böyle bir şey dışarıda kötü imaj yaratacaktı. Diyeceklerdi ki, Türkiye Cumhuriyeti verdiği sözü tutmuyor, bu ülkeye yatırım yapılmaz! Pakete konulan madde kapsamında devletin ekstra kazancı, devede kulak; kulak da değil kıldır. Böyle bir şey için imaj zedelenmez. Bu konu, yaptığımız görüşmeler ve itirazlara rağmen değişmedi. Komisyon, yeni uygulamanın hayata geçirilmesi konusunda karar aldı. Tasarıdaki haliyle kaldı.”

MİNİMUM YÜZDE 10 KURUMLAR VERGİSİNDEN MUAF OLACAK
Türkiye’deki tüm şirketler gibi Serbest Bölgelerdeki şirketlerin de kar etsin etmesin, minimum yüzde 10 kurumlar vergisi ödemesi kuralını getiren diğer düzenlemeyle ilgili bakanlar ve Komisyon üyeleriyle yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini anlatan Dr. Faruk Güler, “Bu konuda görüşlerimiz dikkate alındı ve bu düzenlemeden vazgeçildi, eski uygulamaya dönüldü. Yani bu konuda Serbest Bölgeler istisna olacak” açıklamasında bulundu. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değişen düzenleme, daha önce istisna olduğumuz konuda oldu. Buna da aynı gerekçeyle itiraz ettik. Serbest bölgelerde yatırım yapan insanlar belirli şartları yerine getirmek üzerine bir anlaşma yapıyorlar. Anlaşmadaki sürenin sonunda fabrika ya devletin oluyor, ya da o yatırımcı yeniden satın alıyor. Devlet, ihracat yapma zorunluluğu getiriyor. Fon ödemesi var, kira ödemesi var. Yani serbest bölgeler, devlete sıfır katkı koyan yerler değil. Sonra dediler ki, Türkiye’deki tüm şirketler, kar etsin etmesin, ayrımsız, minimum yüzde 10 kurumlar vergisi ödeyecek! Serbest bölgeler de bu vergiyi ödesin, dediler. Bu maddeyle ilgili düşüncelerimiz uygun görüldü. Yani serbest bölgelerde yüzde 10 kurumlar vergisi ödemesi olmayacak, eski uygulamaya devam edilecek. Bu konudaki istisna devam edecek.”

 
Süper Lig devinden Savic harekatı
 
Bodrum'da işletmelere 17 milyon lira ceza!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD’li şefler Türk lezzetlerine büyük ilgi
Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında her geçen gün daha fazla tercih edilmesini ...
Türk demir-çelik sektöründe kan kaybı durdu... İhracat ilk 6 ayda 8 milyar doları aştı!
2022 ve 2023 yıllarında ihracatta 9 milyar dolarlık kan kaybı yaşayan ...
EİB ve İTG'den tarım için işbirliği
Türkiye’de yıllık 7,5 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatıyla Türkiye ...
 
Özbekistan’dan Türk iş insanlarına davet
Özbekistan Navoi İli Valisi TursunovNormatTulkunovich ve beraberindeki ...
İzmir Ticaret Borsası'ndan 'Plastiksiz Temmuz'a destek
2011 yılında Avustralya'da başlayan ve kısa sürede küresel bir harekete ...
Egeli madencilerden ihracat rekoru!
“Hayatımız Maden” mottosuyla yer altındaki zenginlikleri çevreci bir yaklaşımla ...
 
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası'ndan gençlere çağrı!
Lokanta sektörünün kalifiye eleman bulmakta büyük sıkıntı çektiğini belirten ...
Yılın ilk 5 ayında 17 bin 716 şirket kapandı
Yılın ilk 5 ayında 17 bin 716 şirket kepenk indirmek zorunda kaldı. Kurulan ...
İESOB Başkanı Ata'dan 15 Temmuz mesajı
İESOB Başkanı Yalçın Ata 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne özel bir mesaj yayımladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva