HABERLER>POLİTİKA
2 Aralık 2014 Salı - 12:40

Ersin: Bireysel başvuru ile baraj inmez!

Anayasa Mahkemesi bazı partilerin yüzde 10 seçim barajının kaldırılarak hazineden yardım alması talebini incelemeye alırken CHP İzmir eski Milletvekili Ahmet Ersin’den açıklama geldi. Ersin, “Baraj indirilmelidir fakat bu durum bireysel başvuru ile sağlanamaz” dedi.

Ersin: Bireysel başvuru ile baraj inmez!

EGEDESONSÖZ - Genel seçim öncesinde Anayasa Mahkemesi’nin bazı siyasi partilerin yüzde 10 seçim barajını kaldırılması ve hazineden yardım alması talebini inceleme alması tartışmalara neden oldu. Hukukçular arasında ayrışmaya neden olan bu başvurunun kabul edilmesi sonrasında yeni açıklamalar gelmeye başladı.

CHP’de üç dönem İzmir milletvekilliği görevinde bulunan Hukukçu Ahmet Ersin konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede bireysel başvurunun önemli olmadığını söyledi. Ersin  şunları söyledi: “Bazı partilerin yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması ve hazine yardımından yararlandırılmaları için, Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvurular nedeniyle, seçim barajının düşürülüp düşürülmeyeceği ve Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği kararın 2015 Haziran seçimlerinde uygulanıp uygulanamayacağı tartışılmaktadır.
 Kuşkusuz yüzde10'luk seçim barajı hem çok yüksek ve hem de antidemokratiktir. Dolayısıyla bu seçim barajının makul düzeye indirilmesi gerekir. Ancak bu, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru ile sağlanamaz. Çünkü;6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu Ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 45/3 maddesine göre; Yasama işlemleri aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamaz

Yani TBMM'ce kabul edilip yürürlüğe giren yasalara karşı, Anayasa Mahkemesine hak ihlali gerekçesi ile bireysel başvuru yolu kapalıdır. Yasalarla ilgili, Anayasa Mahkemesine yalnızca Anayasaya aykırılık gerekçesi ile iptal davası açılabilir. Bu da,110 Milletvekili veya Ana muhalefet Partisi tarafından yapılabilir. Zaman zaman yerel mahkemelerde, ellerindeki davalarla ilgili bu başvuruyu yapabilmektedir. Dolayısıyla, Anayasa Mahkemesi'nin yürürlükte olan bir yasayla ilgili bireysel başvuruyu değerlendirmeye alması doğru değildir. Ancak Yüksek Mahkeme, söz konusu bireysel başvuruları incelerken, siyasi bir tavırla seçim barajı ile ilgili yasayı da gündemine alabilir

Ya da, partilere belli oranlarda hazine yardımı yapılmasına karar verebilir. Nitekim önceki yıllarda hatırladığıma göre 3 Milletvekiline sahip olan veya yüzde 7 oy alan partilere hazine yapılıyordu. Ayrıca yine Anayasanın 67. Maddesine göre;  Seçim Kanunlarında yapılan değişiklikler, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz. Dolayısıyla, Anayasa Mahkemesi, gerek seçim barajıyla ilgili bireysel başvuru ve gerekse seçim yasasında yapılacak değişikliğin ilk seçimde uygulanması hakkında, kendi yasasına aykırı kararlar veremez”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hukuk adına 2 Aralık 2014 Salı 13:45

Vekil doğrusöylüyor.Bu yolbir kere açıldımı yasalar uygulanamaz.Çıkan her yasa için birilerihakihlali nedeniyle bireysel başvuru yapar.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Egemenlik Anayasa Mahkemesi’nin değil!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim şurasında yaptığı konuşmada dershanelerden ...
CHP’li Kadınların Başkanı İzmir’den aday mı olacak?
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’ın parti kulislerinde İzmir’den ...
CHP Gaziemir 'Gezi Şehitleri' anısına zeytin dikti
CHP Gaziemir Gençlik Kolları, Gezi olaylarında yaşamını yitiren 20’li ...
 
MHP İzmir'den Aliağa'ya ziyaret
MHP İzmir İl teşkilatı Yerel Yönetimler Komisyonu Murat Taşer Başkanlığında ...
Bahçeli’den Erdoğan’a cinsiyetçi çıkışı!
MHP Lideri Bahçeli, ''Kadın erkek eşitliğini fıtrata ters bulan Erdoğan ...
CHP’de istifa furyası: 20 il başkanı hazır!
CHP'de milletvekili aday adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanlarının ...
 
Kılıç'tan yeni 'seçim barajı' açıklamaları
Haşim Kılıç'tan 'seçim barajı' açıklaması: Önce usul sorunları hakkında bir karar vereceğiz.
Erdoğan-Putin zirvesinden doğalgaz müjdesi çıktı
Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ...
Bakanlar Kurulu sonrası Arınç'tan 'baraj' açıklaması
Hükümet Sözcüsü, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, AYM'nin seçim ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva