HABERLER>POLİTİKA
10 Eylül 2023 Pazar - 15:06

Erdoğan: Rusya tahıl meselesinde dışlanamaz

Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi sona ermesinin ardından açıklamalarda bulundu. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona ermesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Rusya tahıl meselesinde dışlanamaz" dedi. Zirve kapsamında ABD Başkanı ile ayaküstü görüştüğünü belirten Erdoğan, "F-16 konusunu ele aldık, İsveç'i öne sürüyorlar bu konuda karar TBMM'dedir" ifadelerini kullandı. Diğer yandan zirvenin son gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Hindistan Başbakanı Modi ile görüştü.

Erdoğan: Rusya tahıl meselesinde dışlanamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de diplomatik temaslarını sürdürdü. Zirvenin son gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan pek çok liderle görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sonunda açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

"6 ay önce asrın felaketini yaşamış bir ülke olarak tüm imkanlarımızla Faslı kardeşlerimize yardıma hazırız.

Zirve oturumlarının ilkinde çevre sorunlarını istişare ettik, iklim değişikliği, kirlilik etkisini artık daha fazla hissettiriyor. Geniş bir yelpazede yıkıcı sonuçlarını görüyoruz. Türkiye'nin özellikle sera gazı solunumları katkısı oldukça düşüktür. Türkiye olarak bu hayati meselede elimizi taşın altına koyuyoruz.

Mültecilerin gönüllük ve güvenli dönüşleri sağlanmalı. 735 milyon kişi açlıkla mücadele ederken, diğer tarafta lüks, şatafat ve israf kabul edilemez.Türkiye olarak biz daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Milli gelire oranla dünyanın en fazla yardım yapan ülkesiyiz. Sorunların sebebi merhamet eksikliği.

600 BİN SURİYELİ ÜLKESİNE DÖNDÜ
Şimdiye kadar 600 bine yakın Suriyeli güvenli ve gönüllü bir şekilde ülkelerine geri döndü. Projeler hayata geçtikçe bu sayı artacaktır.

Diğer yandan Rusya-Ukrayna Savaşı'nı sonlandırmak için yoğun çaba harcıyoruz. Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir sürecin sürdürülebilir olma ihtimali çok düşüktür. Rusya-Katar-Türkiye 1 milyon tahılı ulaştıracağız.

İnsanlığın ortak geleceği adına İslam düşmanlığının yükseldiği tüm ülkelerin, bu konuda artık daha kararlı politikalar izlemesi gerektiğine inanıyorum. İslam düşmanlığının yükseldiği tüm ülkeler, daha kararlı politikalar yürütmeli. BM başta olmak üzere üyesi olduğumuz tüm platformlarda bu konuyu gündeme getiriyoruz.

Bir taraftan 6 Şubat'ın yaralarını sararken diğer taraftan Türkiye Yüzyılı hedeflerini bırakmayacağız. İki gündür Sayın Modi'nin yanı sıra pek çok ikili görüşme gerçekleştirdim. İki gün boyunca gerçekleştirdiğimiz tüm görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum"

SORU-CEVAP
Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde son günlerde yaşanan olaylara ilişkin sorulan soruyu Erdoğan şöyle yanıtladı;

"Bölgeyi sükunete davet etmekten başka çaremiz yok, özellikle Karabağ'da atılan adımlar doğru değil. AB üyesi ülkeler de bunu kabullenmiyor. Yarın Paşinyan ile de görüşeceğim"

Tahıl koridoruna ilişkin: 33 milyon ton Rusya, tahıl ithalatı yaptı. Yüzde 14'ü bize geldi, Yüzde 14'ü Afrika ülkelerine gitti. Sayın Putin'in ısrarı Batı bize verdiği sözleri tutmadı diyor, biz ücretsiz olarak bu tahılı verelim, Türkiye olarak siz bunu una çevirin, Katar'ı da yanımıza alalım ve bu tahılı fakir Afrika ülkelerine gönderelim. Putin, şimdilik 1 milyon tonu kabullendi. Yeniden tahıl koridorunun işlevsel hale gelmesi konusunda umutsuz değilim.

'BIDEN İLE AYAKÜSTÜ GÖRÜŞTÜK'
ABD Başkanı Biden ile görüşme ve F-16 konusuna ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Biden ile ayaküstü görüştük, F-16 konusunu ele aldık. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar İsveç diyorlar. Bu şekilde yaklaşım bizi üzmektedir, bu doğru değil. Siz her şeyi Kongre, Kongre diyorsunuz TBMM'den bu karar geçmedikçe benim karar vermem mümkün değil. İsveç'in üzerine düşen görevleri yerine getirmesi lazım." dedi.

Erdoğan, deprem bölgesindeki konutların inşaasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı;

"Deprem bölgesine yönelik depremzedelerin bir an önce konutlarına kavuşması için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlgili bakan arkadaşım bu çalışmaları sürdürüyor; dikey mimari değil daha çok yatay mimari ile burada evleri yapacağız."

AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER
"Türkiye'nin AB sürecine ilişkin Michel ile görüştünüz mü?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Michel'in tek başına karar verme yetkisi yok. Bizi 50 yıldır AB üyesi ülkeler oyalamıştır, bugün de oyalamaya devam ediyor. Oyalasalar da oyalamasalar da bir Türkiye'yiz." dedi.

 
Karşıyaka iyi başladı... İlk haftadan liderlik!
 
DEÜ'ye anlamlı emanet!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den Akşener hakkındaki iddialara suç duyurusu
İYİ Parti, Genel Başkan Meral Akşener hakkında Fetullahçı Terör Örgütü ...
Ednan Arslan’dan o söylemlere net yanıt: Hiçbir yerde taraf olmadım!
Narlıdere İlçe Kongresine müdahil olduğu iddialarını kabul etmeyen CHP ...
Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20'de yoğun diplomasi trafiği sürüyor. ...
 
Erdoğan'dan Gandhi'nin mezarına ziyaret
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 G20 Liderler Zirvesi kapsamında, ...
Kılıçdaroğlu'ndan değişim mesajı!
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 100. yıl etkinliklerinde konuştu, "CHP, Türkiye'nin ...
AK Partili Çelik, İzmir’de konuştu, CHP'li Polat'a gönderme yaptı: Bu ülkeyi diktatör müsveddelerine teslim etmeyeceğiz!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Lideri ...
 
CHP’li Tanrıkulu’na soruşturma başlatıldı!
CHP Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu’na ‘Halkı kin ve ...
CHP'li Kılıç'tan çifte 9 Eylül mesajı: Onurlu halkımızın vasiyetini yükselteceğiz!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ...
CHP'den Anıtkabir ziyareti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partililerle birlikte, CHP'nin kuruluşunun ...
 
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva