HABERLER>POLİTİKA
10 Haziran 2011 Cuma - 08:57

Erdoğan: Asılsaydı bugünlere gelmeyecektik

Başbakan Erdoğan'la MHP lideri Devlet Bahçeli arasındaki 'Öcalan'ın idamı' polemiğinde son konuşan Erdoğan oldu.

Erdoğan: Asılsaydı bugünlere gelmeyecektik

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Avrupa Birliği neden bunu (idam) kaldırma yoluna gitti? Burada bunun haklı olan yönleri var, haksız olan yönleri var. Bu tartışılır bir konu. Türkiye için de tartışılır. Ama Türkiye bir Avrupa Birliği sürecine girdiği için böyle bir adım atmak zorunda kaldı. Geçmişe baktığınız zaman, mesela ben olayı şöyle değerlendiririm, idam ile ilgili bir konuda bu konunun affı yetkisi öldürülenin ailesine aittir diye düşünürüm. Kalkıp devlet böyle bir affı getiremez, getirmemeli'' dedi.

Bahçeli: Sayın Başbakan biraz utanman lazım...haberi için tıklayın

Erdoğan: Ya idam ederdik ya da...
 
Başbakan Erdoğan, ATV'de yayımlanan ''Gündem Özel'' programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Bir gazetecinin, ''Bugün bir radyo programında o döneme atfen 'eğer koalisyonda olsaydınız Abdullah Öcalan ile ilgili kararda ısrarcı olurdunuz. Aksi taktirde de koalisyondan çekileceğinizi' söylediniz. O zaman iktidarda olsaydınız 'Evet, ben idamı onaylarım' mı demek istediniz?'' sorusu üzerine Erdoğan, o zaman idamın yürürlükte olduğunu anımsattı. Erdoğan, ''Kesinlikle, madem bu idam yürürlüktedir ve karar verilmiştir, bunun uygulanması lazım. Çünkü bütün o şehitlerin hepsinin beklentisi bunun uygulamasıydı. Ama ne yazık ki şöyle veya böyle iki yıl bu ertelendi. Bunun ertelenmesi neticesinde de o zaman terörist başı bundan kurtuldu ve şu anda millet ondan hala kurtulamadı. Bu hesabı vermesi gerekenler şimdi hala onun hesabını soruyorlar. Başta Bahçeli. Çünkü o kararın altında imzası var'' diye konuştu.
 
Erdoğan, bir gazetecinin, ''O zamanki ABD Başkanı Clinton Kenya'da CIA tarafından yakalanıp Türkiye'ye teslim edilen Abdullah Öcalan'ın öldürülmemesi şartıyla Amerika'nın verdiğini demeçlerinde açıkladı. Galiba iç politikaların kavgasının ötesinde bir de dışarıdan gelen baskı var. Bu bir gerçek'' değerlendirmesi üzerine, şunları söyledi:
 
''Demek ki Sayın Bahçeli böyle bir baskı altındaysa veya böyle bir söz verdiyseler çıksın bunu açıklasın. Onu da açıklayamıyor. Ama Tayyip Erdoğan böyle bir söz verir miydi, vermez miydi, onu da bizim şuana kadar Amerika ile olan bütün görüşmelerimizde ne varsa, ben bütün görüşmeleri aynen halkıma hep yansıtmışımdır. Ama böyle bir olayda Türkiye'nin beklentileri vardı, bütün şehit ailelerini beklentileri vardı. Şehit ailelerinin beklentileri bu kadar ucuza satılmamalıydı. İşte o günün o kararı bugüne böyle yansımış vaziyette.''
 
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin terör belası ile hala çatışma halinde olduğunu, bu sürecin hala devam ettiğini ifade etti.
 
''Sayın Bahçeli, meydanlardan bu açıklamanıza karşı 'Uzun süredir tek başına iktidar. Neden idamla ilgili yasayı o anlamda değiştirmedi?' karşılığını verdi'' değerlendirmesi üzerine Erdoğan, idamın Avrupa Birliği ile müzakere süreci içerisinde 2003'te kaldırıldığını belirtti. Erdoğan, ''İdam cezası onunla alakalı bir olay değil. Onun idam ile ilgili cezası kesinleşmişti. Kesinleştiği halde o sümenaltı edildi. Ondan sonraki süreç Avrupa Birliği'ne yönelik olarak yine buna yönelik bir şey varsa, orada idam cezası verilmemesi. Onun yerine getirilen nedir? Ağırlaştırılmış müebbet hapistir'' dedi.
 
''Öcalan'dan sonra mı kaldırılması gerekirdi idam cezası'' sorusuna Erdoğan, ''Öyle oldu. 2003'tür. Kaldırılması 2003'tür. Karar 2000. Karar verilmiş, idamı tamam, ondan sonra Başbakanın sümenaltı ettiği bir süreçtir. Böyle bir süreci yaşattılar. Halbuki o zaman infaz edilmiş olsaydı biz bugünlere gelmeyecektik. O 2003'ten önce gündemden düşmüş olacaktı'' diye konuştu.
 
Avrupa Birliği söz konusu olmadan idam cezası kaldırılmasına yönelik bir soruyu yanıtlarken de Erdoğan, olayın Türkiye üzerinden düşünülmemesi gerektiğini, dünyada idam cezasını hala uygulayan ülkelerin olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:
 
''Acaba onlar niçin uyguluyor? Avrupa Birliği neden bunu kaldırma yoluna gitti? Burada bunun haklı olan yönleri var, haksız olan yönleri var. Bu tartışılır bir konu. Türkiye için de tartışılır. Ama Türkiye bir Avrupa Birliği sürecine girdiği için böyle bir adım atmak zorunda kaldı. Geçmişe baktığınız zaman, mesela ben olayı şöyle değerlendiririm, idam ile ilgili bir konuda bu konunun affı yetkisi öldürülenin ailesine aittir diye düşünürüm. Kalkıp devlet böyle bir affı getiremez, getirmemeli.
 
Ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ilgili ne diyor Sayın Bahçeli, 'Siz geleceğe yönelik bir söz mü verdiniz?', 'Ben söz vermedim' dediğim halde adam bunu hala işliyor.'' (ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VATAN 10 Haziran 2011 Cuma 09:07

ya boyle bir konusma yok enayimiyiz biz avrupa birliğine aldıkları yok bizi hayal hayal ne kat ettiniz simdiye kadar bu yolda .? o partiler koalisyondu sen iktidarsın imralıdakini beslemekten başka birsey yapmıyorsun adam tehtit bile ediyor ya ayıp ayıp

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli: Sayın Başbakan biraz utanman lazım
Başbakan Erdoğan'ın MHP'ye yönelik "Öcalan teslim edildiğinde iktidardaydınız, ...
CHP'den 'seçim rüşveti' iddiası
AK Parti İzmir milletvekili adayı Harun Özdemir'in seçim aracı ile yoksul ...
Gümrükler'de 22 bin seçmen oy kullandı
Adnan Menderes Havalimanı, Çeşme ve Kuşadası limanlarında kurulan sandıklarda ...
 
Bakan Günay gözyaşlarını tutamadı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’deki kazılarda bulunup ...
Tunus: Sağduyu için sustuk, iftira atıyorlar
Genel seçime birkaç gün kala Basmane Meydanı’nda AK Parti ile CHP’liler ...
‘İzmir bulunduğu yeri hak etmiyor’
AK Parti Tire İlçe Teşkilatı, Pazartesi günü ziyaret ettiği Dereli ve ...
 
Güldal Mumcu’dan bakanlara salvo!
TBMM Başkan Vekili ve CHP İzmir Milletvekili Adayı Güldal Mumcu, partisinin ...
Çam: Halkın iktidarı gelecek
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge 4. Sıra Milletvekili Adayı Musa ...
Yıldırım: İzmirli, belediyelerden şikayetçi
Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım, seçim çalışmaları sırasında en ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva