HABERLER>DÜNYADAN
3 Ocak 2010 Pazar - 00:00

El Kaide’’nin yeni üssü Yemen

ABD Afganistan ve Irak'tan sonra Yemen'de de yeni bir cephe açma hazırlığında. ABD ve İngiltere, El Kaide tehdidi nedeniyle büyükelçiliklerini kapattı. ’

El Kaide’’nin yeni üssü Yemen



Yemen’’deki Amerikan Büyükelçiliği’’nin El Kaide’’nin tehditleri nedeniyle kapatıldığı bildirildi. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, başkent Sana’’daki büyükelçiliğin tehditler nedeniyle bugün kapatıldığı belirtildi. Amerikan Büyükelçiliğinin ardından Yemen’’deki Birleşik Krallık Büyükelçiliği de El Kaide’’nin saldırı ihtimaline karşı kapatıldı. Adının açıklanmasını istemeyen Yemenli bir yetkili, El Kaide’’nin doğrudan tehdidinin olmadığını belirterek, önlem olarak başkent Sana’’daki büyükelçiliğin bugün kapatıldığını söyledi.
 
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de güvenlik nedenleriyle Yemen’’deki büyükelçiliğin kapatıldığını doğrulayarak, büyükelçiliğin yarın açılıp açılmayacağının daha sonra değerlendirileceğini açıkladı.
 
İSPANYA ELÇİLİĞİ DE KAPATILDI       
Öte yandan İspanya’’da yayımlanan El Mundo gazetesinin internet sitesi, Sana’’daki İspanya Büyükelçiliğinin, El Kaide tehdidi dolayısıyla yarın ve salı günü kapatılmasına karar verildiğini duyurdu. Gazete, büyükelçilik kaynaklarına dayanarak, büyükelçiliğin bugün açık olduğunu bildirdi.
      
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama’’nın terörle mücadele danışmanı John Brennan, Yemen’’deki Amerikan Büyükelçiliğinin, El Kaide terör örgütünden gelen ciddi bir tehdit üzerine kapatıldığını açıkladı. Brennan, Fox News Sunday’’a yaptığı açıklamada, ABD’’nin Yemen’’de terörizme karşı yeni bir cephe açmayacağını belirterek, bu ülkede örgütün yüzlerce üyesinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Büyükelçilikteki çalışanların ve diplomatların hayatı söz konusu olduğundan işi şansa bırakmayacaklarını ifade eden Brennan, Yemen hükümeti terörizme karşı daha iyi önlem alana kadar tehdidin süreceğini bildirdi.
 
CBS: YEMEN’’DEKİ EL KAİDE’’YE YÖNELİK OPERASYONLARI ABD DÜZENLEDİ
Yemen’’de El Kaide terör örgütüne yönelik operasyonların ABD tarafından düzenlendiği iddia edildi. Amerikan CBS televizyonu, Yemenli subayları eğiten özel operasyon uzmanı Amerikalı Sebastian Gorka’’ya dayanarak, 17-24 Aralıkta düzenlenen kara ve hava operasyonlarının ABD tarafından düzenlendiğini iddia etti. Yapılan mülakatta uzman, operasyonların Yemen hükümetinin büyük desteğiyle ABD tarafından düzenlendiğini belirtti. Uzmanın açıklaması, ABD Başkanı Barack Obama’’nın, El Kaide’’nin Yemen’’deki uzantısının Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’’in ABD’’ye giden bir yolcu uçağında saldırı girişiminin arkasında olduğunu söylemesinin ardından geldi. Abdülmuttalib, Noel günü, Amsterdam’’dan kalkan Delta Havayollarına ait uçak Detroit’’teki havaalanına iniş yapmak için alçaldığı sırada saldırı girişiminde bulunmuş, olayın sorumluluğunu Arap yarımadasındaki El Kaide üstlenmişti. Saldırı girişiminin ardından, Yemenli askeri güçlerin 17-24 Aralıkta El Kaide’’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında 60’’dan fazla teröristin öldürüldüğü açıklanmıştı. New York Times gazetesi de ABD’’nin Irak ve Afganistan’’dan sonra terörle mücadele için Yemen’’de sessiz ve gizlice üçüncü bir cephe açtığını yazmıştı.
 
’“MI5 ABDÜLMUTTALİB’’İN BAĞLANTILARINI BİLİYORDU’”
İngiliz Times gazetesi, ABD’’ye giden bir yolcu uçağına sabotaj girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’’in Londra’’dayken aşırı uçlarla bağlantıları olduğunu İngiliz iç istihbarat servisi MI5’’in bildiğini yazdı. Gazetenin birinci sayfadan duyurduğu habere göre, terörle mücadele yetkilileri, Abdülmuttalib’’in Londra Üniversitesinde öğrenciyken aşırı gruplarla irtibatta olduğunu bildiklerini ve kendisini izlendiğini söylediler. Bu bilgilerin Amerikalı yetkililere aktarılmadığını kaydeden gazete, Abdülmuttalib’’in 2005-2008 yılları arasında Londra’’da öğrenciyken faaliyetlerine ilişkin bir dosyanın şimdi Amerikalılara iletildiğini belirtti. Abdülmuttalib’’in ’“aşırı uçlarla irtibatı olan birçok gençten biri’” olarak görüldüğünü kaydeden Times, bu kişinin yolcu uçağına saldırı düzenlemesinin büyük olasılıkla geçen yaz Yemen’’deyken istendiğini yazdı.
 Londra’’da 28 Ocakta Afganistan zirvesiyle paralel olarak Yemen ve terörle mücadele konusunda uluslararası bir toplantının da yapılması planlanıyor.
 
GENERAL PETRAEUS YEMEN’’DE
Bu arada Amerikan ordusunun Merkez Komutanlığı Komutanı General David Petraeus Yemen’’de, Yemen Devlet Başkanı ile görüştü. General Petraeus’’un, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’’e Amerikan Başkanı Barack Obama’’nın mektubunu verdiği belirtiliyor. İkili, askeri işbirliğinin nasıl geliştirileceğini konuştu. Yemen Devlet Başkanı, Amerikalı komutana El Kaide ile mücadelede yardımlarından dolayı teşekkür etti ve destek sözü verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Venezuela yeni yılı kanlı kutladı: 157 ölü
Ülkedeki kutlamalarda saldırı ve ’‘kör kurşun’’ nedeniyle toplam 157 kişi hayatını kaybetti. ’
Brezilya’’da heyelan felaketi: 63 ölü
Brezilya’’nın Rio de Janeiro eyaletinde Çarşamba gününden bu yana devam ...
Demoktarik Kongo’’da volkan patlaması
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Nyamulagira yanardağının ...
 
Vatikan’’ın ’“kozmik odası’” açıldı
Vatikan 1000 yıllık gizli arşivini açtı. Arşivden Michalengelo, Hitler, ...
İntihar saldırısı CIA’’yi sarstı
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Afganistan’’daki bir üssüne ...
Blackwater’’a takipsizlik
ABD’’de bir yargıç, 2007’’de Irak’’ta 14 sivili öldüren özel güvenlik ...
 
Danimarkalı karikatürcüye suikast girişimi
Eli baltalı bir Somalili, çizdiği Hz. Muhammed karikatürleriyle Müslüman ...
Buz içinde 64 saat geçirdi
İsrailli sihirbaz Hezi Dean buz içinde kalma rekorunu kırdı.’
Pakistan’’da maça bomba: En az 96 ölü
Pakistan'da kan durmuyor. Bir voleybol maçına düzenlenen intihar saldırısında ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva