HABERLER>EKONOMİ
3 Haziran 2011 Cuma - 14:01

EİB ihracatı Mayıs’ta yüzde 38 arttı

Nisan ayında ilk kez 10 milyar doları aşan Ege İhracatçı Birlikleri, Mayıs ayında yüzde 38’lik ihracat artışı ile 882 milyon 956 bin dolarlık ihracata imza attı. Yıllık ihracat ise 10 milyar 285 milyon 410 bin dolara ulaştı.

EİB ihracatı Mayıs’ta yüzde 38 arttı

İZMİR - 2011 yılı için 12 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen Ege İhracatçı Birlikleri hedefe emin adımlarla ilerliyor. Mayıs ayında Ege İhracatçı Birlikleri’nin ihracatı, 2010 yılı Mayıs ayına göre yüzde 38’lik artışla 639 milyon 33 bin 574 dolardan, 882 milyon 956 bin 988 dolara yükseldi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 9 tanesi 2010 yılı Mayıs ayına göre ihracatını arttırma başarısı gösterirken, 3 ihracatçı birliği geçen yılki performanslarının gerisinde kaldı.
 
2010 yılı başında, 2011 yılı sonu için 12 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 2011 yılı Mayıs ayında yüzde 38’lik ihracat artışı ile 882 milyon 956 bin dolarlık ihracata imza attıklarını, 2011 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 52’lik ihracat artışını yakaladıklarını söyledi. Türkmenoğlu, “5 aylık başarı çizgimiz yılın geri kalan kısmında devam ettiği takdirde 2011 yılı sonundaki hedefimizi tutturabileceğiz. 12 Haziran seçimleri sonrasında oluşacak 61. Hükümetin ihracatçıların beklentilerine uygun politikalar geliştirmesi hedeflere ulaşmayı kolaylaştıracaktır” diye konuştu.
 
DEMİR ÇELİK İHRACATI ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUYOR
Mayıs ayında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde en fazla ihracatı 186 milyon 446 bin dolarlık tutarla Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği gerçekleştirdi. Ege Bölgesi’nden yapılan demirçelik ihracatı yılın Ocak – Mayıs döneminde ise yüzde 1 milyar 144 milyon 600 bin dolar oldu.
 
2011 yılı Mayıs ayında Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 90 milyon 300 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci birlik olurken, 2010 yılı Mayıs ayına göre yüzde 24’lük ihracat artışı yakaladı. 89 milyon 473 bin dolarlık ihracat ile Ege Maden İhracatçıları Birliği ise üçüncü sırada yer aldı.
 
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 50 milyon 656 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan dördüncü birlik olurken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 45 milyon 338 bin dolarlık ihracatla listeye adını beşinci sıradan yazdırırken, yüzde 61’lik ihracat artış oranı ile ihracatını en fazla arttıran birlik oldu.
 
Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 1’lik gerileme ile 31 milyon 845 bin dolarlık ihracata imza atarken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 17’lik gerileme ile 30 milyon 36 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise, 29 milyon 922 bin dolarlık ihracat yaptı.
 
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2011 yılı Mayıs ayında 27 milyon 315 bin dolarlık dışsatım yaparken yüzde 8’lik ihracat düşüşü yaşadı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 26 milyon 366 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
 
2011 yılı Mayıs ayında, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 9 milyon 777 bin dolarlık ihracat yaparken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 9 milyon 601 bin dolarlık ihracata imza attı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği uzun zaman sonra ihracatta eksiden kurtuldu ve yüzde 6’lık ihracat artışı yakaladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mayıs enflasyonu korkuttu
Enflasyon Mayıs ayında TÜFE'de yüzde 2.42 artarak 2008 Ekim ayından bu ...
Yunan adaları Türkler'e açıldı
İflasın eşiğindeki Yunanistan, daha önce AB vatandaşı olmayan yabancılara ...
Dinç Bilgin'in dönüşü: O artık alacaklı
Torba Yasa’ya başvuran Sabah-Atv ve Yeni Asır’ın eski patronu Dinç Bilgin ...
 
‘Turizm sektöründe daha sıkı denetim gerekiyor’
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
’36.5 milyar TL yapılandırıldı’
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman'da Cumhuriyet tarihin en büyük yapılandırmasının ...
Çeşme-Sakız yolcu taşıma rekabeti kızıştı
Yunanistan'ın komşu adasıyla, İzmir'in turizm ilçesine taşımacılık hizmeti ...
 
PTT alışveriş sitesi açıyor
PTT Genel Müdürü Osman Tural, internetten alışveriş konusunda vatandaşların ...
İTO'dan EXPO 2020 için sağlık zirvesi
İTO, sağlık temasıyla EXPO 2020’ye aday olan İzmir’in temasının geliştirilmesi ...
Aygaz iklim değişikliği liderler grubuna katıldı
İklim değişikliğine karşı kamuoyundaki farkındalığı artırmak amacıyla ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva