HABERLER>EKONOMİ
2 Haziran 2011 Perşembe - 11:40

Çeşme-Sakız yolcu taşıma rekabeti kızıştı

Yunanistan'ın komşu adasıyla, İzmir'in turizm ilçesine taşımacılık hizmeti veren firmalar yarışa girince 40 Euro civarında olan gidiş-geliş ücretleri 8 Eura’ya kadar düştü

Çeşme-Sakız yolcu taşıma rekabeti kızıştı

İZMİR - Yeşil pasaportlulara vizenin kaldırılması ile Çeşme ve Yunanistan'ın Sakız adası arasında gidiş gelişler artarken, Ege'nin iki kıyısı arasında yolcu taşımacılığı yapan firmalar da müşteri kapmak için kıran kırana rekabete girdi. Çeşme-Sakız arasında taşımacılık yapan Türk firmaları Ege Birlik ve Ertürk ile Yunanlı Sunrise firması sürekli fiyat düşürerek müşteri kapmaya çalışınca, bu işten en karlı çıkan Türk ve Yunan müşteriler oldu. Yeni Asır'dan Sinan Doğan'ın haberine göre; yeni turizm sezonu başında 40 euro civarında olan Çeşme ile Sakız gidiş-geliş fiyatı, yaşanan amansız rekabetten dolayı 8 euroya (16 lira) kadar düştü.
 
VİZE SORUNU
Bir Türk turist neredeyse İzmir'in bir ilçesine gidiş fiyatına, başka bir ülkeye gidiş geliş yapar hale geldi. Çeşme-Sakız hattında günlük ortalama 80 yolcu taşınıyor. Yunanlı Sunrise firması da ücretini 10 euroya kadar düşürdü. Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Atina'da yaptığı zirveden sonra yeşil pasaporta vize uygulaması kalkarken, komşuyla turizm ve ticaret de canlanmaya başladı. Özellikle mavi pasaporta vize uygulamasının kalkması beklentisi nedeniyle adalara yönelik yolcu taşımacılığı işi de canlandı. Ancak mavi pasaporta vize uygulaması için adım atılmayınca, yolcu sayısını artırarak pazarı büyütmek isteyen taşımacılar kıran kırana rekabete girişti. Sezon başında 40 euro olan ortalama gidiş-geliş fiyatı, dün itibariyle 8 euroya kadar düştü. Ege Birlik Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Metin Akdurak, rakiplerinin fiyatı 10 euroya çekmesi üzerine kendilerinin de 11 euro olan fiyatı dün itibariyle 8 euroya çektiğini açıkladı.

Akdurak, "Rakiplerimiz fiyatı düşürünce, biz de fiyatı indirdik. Fiyatların ne kadar düşeceğini bilemiyoruz. Ancak bu rekabet sonucu 6 euroya kadar düşebilir. Yakında dev bir Yunan firması da çok lüks bir gemi ile Çeşme ile Sakız arasında yolcu taşımacılığına başlayacak. O zaman ne yapacağız bilemiyoruz" dedi. Akdurak, yeşil pasaporta vizenin kaldırılmasının Sakız'a gidişleri bir miktar artırdığını ama bunun yeterli olmadığını belirterek, mavi pasaporta da 2 günlük vize muafiyeti istediklerini söyledi. Hafta içi ortalama 60 yolcu ile Sakız'a gittiklerini belirten Akdurak, özellikle cumartesi günleri yolcu sayısının arttığını dile getirdi. Akdurak, "Hafta içini daha çok kadınlar tercih ediyor. Hem geziyorlar hem alışveriş yapıyorlar. Karşı tarafta da büro açtık. Oradan gidiş gelişlerde de fiyat düşürdük. Böylece Yunanlı müşterimiz arttı" dedi.

Ege Birlik Ortağı Rebi Akdurak, acentalar yerine kendi ofislerini kurarak, müşteriye ekonomik fiyat sunduklarını belirterek, "Acentalara astronomik komisyon vereceğimize, kendi ofislerimizi kurduk. Sakız'da ofis açan ilk Türk firmasıyız. Maliyetleri daha fazla yolcu yaratmak için azalttık. Kimsenin müşterisini çalmıyoruz. Ezber bozduğumuz için bize kızıyorlar" dedi. Akdurak, kruvaziyer gemilerindeki gibi Çeşme'ye gelen Yunan turistlerin 60 centlik ayakbastı ücretini İzmir Ticaret Odası'nın ödemesini istedi.
 
Ertürk: Sektöre oyun oynanıyor
Ertürk Lines Genel Müdürü Nezihe Ertürk, fiyatların bu seviyeye kadar düşmesinden Ege Birlik firmasını sorumlu tuttu. Kendilerinin çok eski bir firma ve denizci bir aile olduğunu belirten Ertürk, "Egebirlik firmasının Sahibi Metin Akdurak ise 4 yıldır bu işi yapıyor. 'Ben kazanamıyorsam kimse kazanmasın' diyor. Sektöre bir oyun oynuyor. Bu fiyatlar hiç mantıklı değil. Firmaların ayakta kalması için gidiş-dönüş fiyatı 30 euro olmalı. Rekabet elbette zevklidir ama bu yaşadığımız rekabet değil" dedi. Yeşil pasaporta vizenin kalkmasının yolcu sayısını artırdığına dikkat çeken Ertürk, fiyatların düşmesinin de yeni talepleri doğurduğunu söyledi. Ertürk, "Free shoptan alışveriş yapmak isteyen bile Sakız'a gider hale geldi" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Çiğdem 2 Haziran 2011 Perşembe 12:46

Halka yukardan bakan, benden başka tercihiniz yok ben hangi hizmeti verirsem onu alacaksınız, ödediğiniz paranın karşılığını istemeyeceksiniz demenin sonu geldi. Korkmayın, şaşkın AKP yanlısı yorumcu CHP’ye giydirmek için her fırsat değerlendiriyor değil. Rekabet çok hoş. Bu hatta sadece tek firma çalışırken burnundan kıl aldırmazdı. Rekabet olunca her şey vatandaşın lehine oluyor. Yeşil pasaportu olanlar bu hizmetin devam etmesi için muhakkak Sakız’a gitsinler. Haberde belirttiği gibi freeshop tan sigara alsanız gezinin maliyeti çıkar.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PTT alışveriş sitesi açıyor
PTT Genel Müdürü Osman Tural, internetten alışveriş konusunda vatandaşların ...
İTO'dan EXPO 2020 için sağlık zirvesi
İTO, sağlık temasıyla EXPO 2020’ye aday olan İzmir’in temasının geliştirilmesi ...
Aygaz iklim değişikliği liderler grubuna katıldı
İklim değişikliğine karşı kamuoyundaki farkındalığı artırmak amacıyla ...
 
‘Cari açıkta iyileşme yıl sonu görülecek’
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 12 aylık kümülatif cari açıktaki iyileşmenin ...
'58 milyar TL'lik borç yapılandırıldı'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, toplam 58 milyar 300 ...
İhracatta artış sürüyor
İhracat Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21,73 artışla ...
 
İTO’dan EXPO adaylığına 200 bin dolar
İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) bütçesi revize edilerek, ek bütçe yapıldı. ...
İstanbul otobanı için yerli malı vurgusu
İzmir-İstanbul arasında 6.5 milyar dolara mal olması beklenen otoyolun ...
İzmir tasarım merkezi olacak
Tasarım dünyasına yön veren 76 önemli ismi bir araya getiren İzmir Büyükşehir ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva