HABERLER>EGE
20 Eylül 2024 Cuma - 09:51

Eğitimde 'tasarruf' çıkmazı: Ücretsiz taşıma ve yemek hakkı gitti!

Aydın’da Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 12 mahalledeki 500 öğrencinin ücretsiz taşıma ve yemek hakları kaldırıldı. Servis ücretlerini karşılayamayan velilerden bazıları çocuklarını okuldan almak zorunda kaldı.

Eğitimde  tasarruf  çıkmazı: Ücretsiz taşıma ve yemek hakkı gitti!

Aydın’ın Söke ilçesinde 12 mahalledeki 500 öğrencinin ücretsiz taşıma ve yemek hakları kaldırıldı.

Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Taşıma Komisyonu’nun kararıyla 12 mahallenin ve yaklaşık 500 öğrencinin ücretsiz taşıma ve yemek hakları ellerinden alındı. Mahalle muhtarlarına gönderilen yazıda öğrencilerin taşınmayacağı, Söke’deki bazı mahallelerdeki lise öğrencilerinin de taşıma kapsamından çıkarıldığı bilgisi verildi.

Aylık servis ücretleri bin 200 lira ile 4 bin lira arasında değişirken, Tuzburgazı, Serçin ve civarlarındaki mahallelerden bir ortaokul öğrencisinin günlük gidiş dönüş ücreti 80 lirayı buluyor. Öte yandan taşımalı eğitimin iptal edildiği bölgelerde çocukların ücretsiz yemek hakları da ellerinden alındı. Bölgedeki veliler karara tepkili, öğrenciler ise mağdur. Taşıma kapsamından çıkarılan mahallelerdeki veliler, kararın iptali için imza kampanyası başlattı.

SENDİKADAN TEPKİ
Bölgede, yüksek servis ücretlerini karşılayamayacak pek çok aile olduğunu hatırlatan Eğitim Sen Söke Baştemsilcisi Murat Karayeğit “Muhtemelen öğrencilerden mecbur kalarak açık liseye, MESEM’e geçenler olacak. Okulu bırakanlar olacak büyük ihtimalle. Bir özel taşıma aracı, 3 kilometrelik bir mesafeye öğrenci başı 3 bin lira istiyor. Bir velimiz var, 3 çocuğu var. ‘Ben ayda 9 bin lira nasıl ödeyeceğim’ diyor. Bunlar çok yüksek ücretler. Çocukların birçoğu büyük ihtimalle bu eğitim yılı içinde örgün eğitimden ayrılacak” dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararın tasarruf tedbirleriyle bir alakası olmadığını ifade ettiğini belirten Karayeğit, “Yönetmeliğin maddelerinden yola çıkarak karar aldık diyorlar. Tasarruf tedbirleri kapsamında olmadığını iddia ediyorlar. Fakat yönetmelikte de bir değişiklik yok. Aynı yönetmeliği geçen yıl komisyon farklı yorumlamış, bu yılki komisyon farklı yorumluyor” diye konuştu.

Ayrıca taşımalı eğitimin kaldırılmasının güvenlik sorunlarını artıracağına değinen Karayeğit, “Buradaki çocuklar sabah 4 buçuk kilometreye yakın yol yürüyorlar. Okula gitmek için saat 6.30’da evden çıkıyorlar. Şu an sıkıntı yok ama iki ay sonra karanlıkta yürüyecekler. Dolayısıyla güvenliksiz bir ortam oluşabilir” dedi.

Söke’ye bağlı Burunköy’deki velilerden Ülkü Gümüş ise, şunları söyledi: “5 çocuğum var, 3 tanesi okulda. Okulla ev arası 7 kilometre. Elimizden gelen tüm imkânları kullanmaya çalışıyoruz fakat ben razı değilim. Devlet köydeki okulu kapatıp da benim çocuğumu 7 kilometre uzaktaki okula gönderiyorsa karşılamak zorunda. Tasarruf diyenler var. Devlet okullardan kısacağına başka şeylerden kıssın. Kendi maaşlarından kıssınlar. Ya köy okullarını açsınlar ya da çocukların servis ücretini karşılasınlar.”

2 çocuk velisi Melek Karaman, kararın geri çekilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirerek, “Anayolda bir çocuğun başına bir şey gelse ne olacak? İnsanlar servis ücretlerini karşılayamayacağı için çocuklarını okuldan alıyorlar. Özel okula verenler de var. Durumu olmayan ne yapacak? Servis kalkıyor, öğlen yemeği kalkıyor. Yazık değil mi bu çocuklara” diye konuştu.

Bölgedeki bir başka veli ise, “Tasarruf sadece öğrenciden mi yapılıyor” diyerek şunları söyledi: “Annesiyle babasının 10 gündür nakil işlemleri için uğraştığı çocuklar var burada. Okulların hepsi dolu, nakil şansı yok. Bir çocuğumuzun gittiği okula şehir içi servisi yok ve aile çocuğu okuldan almak zorunda kaldı. Okula göndermiyorlar, gönderemiyorlar.”

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Söke Temsilcisi Mehmet Kaya, “Kamusal eğitim her öğrencinin hakkı. Bu nedenle köy ve mahallelerdeki öğrencilerin devlet tarafından ücretsiz taşınmasını talep ediyoruz. Bu anlamda yerel yönetim olarak belediyenin de gerekli çalışmaları yaparak hizmetin dışında kalmaması gerekiyor. Öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için mevcut Taşımalı Eğitim Sistemi’nin geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da bir an önce başlamasını talep ediyoruz” dedi. (Birgün)

 
Konak’ta sağlıklı yaş alma seferberliği
 
3 milyon lira değerindeki vanaları çaldılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diploma yolunda kahreden son: Melike 4 kişiye can oldu
Aydın'da geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanıp, kaldırıldığı hastanede ...
Hemzemin geçitte korkunç son!
Aydın'ın Efeler ilçesinde yolcu treninin çarptığı kadın yaşamını yitirdi.
Erbaş'tan Eygi'nin mezarına ziyaret!
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Batı Şeria'da katıldığı barışçıl gösteride ...
 
Kuşadası'nda uyuşturucu satışına 1 tutuklama
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, satışa hazır 21 parça halinde 50 gram 'skunk' ...
TIR'la demir kapı arasına sıkıştı... Bekçinin acı sonu!
Denizli'nin Sarayköy ilçesinde sera içinde yönlendirme yaptığı TIR'ın ...
Yunanistan'a kaçma hazırlığındaki göçmenler yakalandı
Aydın'ın Didim ilçesinde, Yunanistan'a kaçmaya çalışan 19 kaçak göçmen ...
 
Manisa'da feci kaza... Motosiklet sürücüsü can verdi!
Manisa'nın Yunusemre ilçesinde, kamyona çarpan motosikletteki sürücü hayatını kaybetti.
Otomobil hurdaya döndü... 1 kişi can verdi!
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde otomobille servis otobüsünün çarpışması ...
4 bin 392 hektar küle dönmüştü... Marmaris'te ağaçlandırma seferberliği!
Muğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Marmaris'te 2 yıl önce çıkan orman ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva